Izovino keert terug naar Kasteel Blauwhuis en zamelt dit keer geld in voor kinderen in kansarmoede

Achter de Izibirds herken je v.l.n.r. Rik Decock, Nicolas Douchy, Philip Grumieaux en Bart Maertens (namens Rotary), kunstenaar Theo Lefebvre, Jan Romel (Blauwhuis), Inge Rots (Huis van het Kind) en schepen Ann Van Essche. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Izivino, de kunst- en wijnproeverij van Rotary Izegem, vindt dit jaar plaats op 8, 9 en 10 oktober. En er is de terugkeer naar Kasteel Blauwhuis. Kinderen in kansarmoede helpen staat dit jaar voorop. Omdat te ondersteunen kun je niet enkel wijn kopen, maar ook de Izibirds van kunstenaar Theo Lefebvre. Die zullen ook tijdens het wijnweekend gekocht kunnen worden.

De eerste editie van de jaarlijkse kunst- en wijnproeverij Izovino in 2015 was meteen het laatste van Kasteel Het Blauwhuis. Het kasteel ging een week later op slot om pas dit jaar compleet vernieuwd te herrijzen.

Philip Grumieaux, voorzitter Rotaryclub Izegem: “Wij vonden met Izovino sindsdien in Kasteel Wallemote een nieuwe locatie. Doordat er tijdelijk klassen van De Kleine Tovenaar in huizen konden we er dit jaar niet terecht. Overleg met de familie Romel maakte de cirkel meteen mooi rond: nadat we er zeven jaar terug de deuren mochten sluiten, wordt Izovino nu het eerste grote event in het schitterend gerenoveerde kasteel.”

Met vrienden in kasteelkamers

Vorig jaar lanceerde Izovino ‘Chambres d’Amis’, een coronaveilige formule om wijn te proeven. Het concept houdt in dat je met een groepje vrienden in een van de vele kamers van het kasteel wijnen kan proeven, begeleid met culinaire proeverijtjes en aan tafel bediend als de kasteelheer zelf. De formule was een groot succes en wordt dit jaar herhaald, met als extra bonus de grandeur die de vernieuwde kamers, de majestueuze rotonde en de mooi bewaarde kapel van Kasteel Blauwhuis uitstralen.

Daarnaast blijft de klassieke proeverij op zaterdag en zondag behouden, waarbij iedereen de kans krijgt het hele kasteel te bewonderen. De toegang hiervoor is gratis maar reservatie via de website is vereist.

Centraal goed doel

Izovino is het belangrijkste fundraisingevent van Rotaryclub Izegem. Elk jaar worden diverse sociale projecten gesteund en is er ook een centraal goed doel. Vorig jaar was dit de schenking van 10.000 mondmaskers aan de eerstelijnszorg op een moment dat deze bijzonder schaars was. Er was ook de steun aan de jeugdverenigingen die een moeilijk jaar achter de rug hadden en de grote sensibilisatieactie 1010Izegem omtrent orgaandonatie. Dit jaar staat de kansarmoede bij kinderen in Izegem centraal. Daartoe werd het Izibirdsproject opgezet in samenwerking met het Huis van het Kind en Stad Izegem.

Met een Izibird geef je kinderen in armoede vleugels

De kansarmoede bij kinderen neemt toe: ook in het welvarende West-Vlaanderen, ook in Izegem! De coronacrisis heeft dit alleen maar aangescherpt.

De beste manier om sociale integratie te bevorderen bij kansarme kinderen is ze deel laten uitmaken van het socio-culturele leven: van sportclubs, jeugd- of muziekverenigingen. Stad Izegem doet in dat kader al inspanningen via de vrijetijdscheques. Er is evenwel vastgesteld dat het niet zozeer de lidgelden, dan wel de extra kosten zijn die de drempel vormen: een uniform, materiaal voor de academie, de sportuitrusting.

Daar wil Rotaryclub Izegem, samen met Stad Izegem, het Huis van het Kind én de Izegemse bevolking iets aan doen.

Koop Izibirds en geef hen vleugels

Izovino vindt plaats in Kasteel Blauwhuis het tweede weekend van oktober. De tuin achter het kasteel zal dan het decor vormen van een zwerm Izibirds die de kansarme kinderen vleugels zullen geven.

De Izibird is een creatie van kunstenaar Theo Lefebvre: een keramiek vogel op een staaf van 2 meter, die je tuin of terras kan sieren. Elke creatie is absoluut uniek en draagt een Izibirds-stempel. Door de vogels te kopen zet je je mee in voor de strijd tegen kinderarmoede: één Izibird kost €90, drie €250 en vijf stuks neem je mee voor €400.

De Izibirds kunnen besteld worden via de website. Gezien elke creatie uniek is, wordt wel gevraagd zelf je Izibirds te komen uitkiezen uit een zwerm van vele tientallen vogels, die opgesteld zullen staan op de zandstrook achter het kasteel. Dit kan op zaterdag 9 en zondag 10 oktober, telkens van 10.30 tot 17.00 uur.

Izovino 2021 vindt plaats op 8, 9 en 10 oktober. Info en inschrijvingen via www.izovino.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier