Izegemse Whiskyclub The Angels’ Share kijkt uit naar najaar

Patrick Roelens, Kristof Sauvillers, Nick Vanwalleghem, Johnny Baert, Dominique Santy en Bart Vandamme van de Izegemse whiskyclub.© Frank Meurisse
Patrick Roelens, Kristof Sauvillers, Nick Vanwalleghem, Johnny Baert, Dominique Santy en Bart Vandamme van de Izegemse whiskyclub.© Frank Meurisse
Redactie KW

De leden van whiskyclub The Angels’ Share uit Izegem hebben vrijdag 3 september al aangeduid in hun agenda. Na een lange periode wordt er dan voor het eerst opnieuw een tasting georganiseerd en daar kijken ze met zijn allen heel erg naar uit. Daarnaast willen ze in de toekomst nog meer activiteiten organiseren voor hun leden en hopen ze ook op reis te kunnen gaan.

Dominique Santy is altijd al een whiskyliefhebber geweest. “Ik vond het heel plezant om naar whiskytastings te gaan en dat deed ik vaak met mijn schoonbroer Wouter Vandenbroeke. Samen gingen we hier en daar proeven, maar dat is niet eenvoudig als je met de auto bent”, begint Dominique. “Het is niet dat je zat van zo’n tasting komt, maar je hebt te veel gedronken om te rijden.”

“Vandaar dat we erover nadachten om het dichter bij huis te zoeken. Gezien Izegem op dat moment geen whiskyclub had, besloten we er zelf eentje in het leven te roepen. 12 jaar later is de club er nog, maar is het bestuur wel wat veranderd. We hebben een vaste groep leden en organiseren op regelmatige basis tastings en activiteiten.”

“Onze leden verrast met drie kleine flesjes whisky die ze zelf thuis konden proeven”

Het bestuur mag dan wel wat nieuwe gezichten tellen, Dominique is nog steeds de fiere voorzitter. “Met The Angels’ Share hebben we een goede club met een vaste aanhang en dat is plezant. We vergaderen een paar keer per jaar en proberen jaarlijks minstens vier tastings te organiseren. Daar zijn al onze leden dan op uitgenodigd. Onze tastings zijn telkens drukbezocht. We bespreken zowel geur, smaak als kleur op een tasting.”

Vrouwelijke touch

De tastings zijn een groot aspect van de club, maar daar blijft het niet bij. “We proberen ook al eens iets nieuws uit. Zo hadden we een whiskyquiz, een wandeling en doen we af en toe een culinaire tasting. Dan zorgen we voor aangepaste hapjes bij onze whisky’s. Daarvoor doen we wel beroep op onze vrouwen. Die vrouwelijke touch kan helpen om het allemaal wat beter te laten verlopen”, lacht het bestuur.

“Whisky drinken is niet per se mannelijk, verre van zelfs. We hebben binnen onze leden een vijftal vrouwen en die drinken en proeven met plezier een whisky mee. Meer nog, hun neus is vaak iets verfijnder en zelfs beter dan de onze. Het is hier dus zeker geen mannenbastion, vrouwen zijn meer dan welkom!”

“Wij zijn zeker geen mannenbastion!”

Het afgelopen jaar was de club niet echt actief, maar intussen is er weer wat perspectief. “Op vrijdag 3 september staat onze eerste tasting van dit jaar gepland. Op vrijdag 12 november volgt dan meteen een tweede. Dat is iets om naar uit te kijken met zijn allen, het heeft lang genoeg geduurd!” klinkt het.

“We horen van onze leden dat ze erg uitkijken naar een volgende tasting. Toch hebben we geprobeerd om een kleinigheid te voorzien tijdens die hele lockdown. Zo hebben we onze leden verrast met drie kleine flesjes whisky die ze dan zelf thuis konden proeven. Een klein gebaar, maar we hebben daar heel positieve reacties op gekregen. Onze leden waren blij dat we hen niet vergeten waren. Natuurlijk kan je zoiets niet vergelijken met een echte tasting, maar het was toch iets.”

Blind tasting

De tastings worden altijd rond een bepaald thema georganiseerd. “Met het bestuur steken we de koppen bij elkaar en bepalen we een thema waarrond we dan werken. Dat kan een regio zijn, maar ook iets totaal anders zoals rock and roll bijvoorbeeld. We laten de leden ook zelf thema’s voorstellen, soms heeft een clublid een goed idee en werken zij die tasting dan samen met ons uit”, vertelt bestuurslid Johnny Baert. “Een blind tasting is ook eens leuk. Mensen kunnen wel zeggen dat ze bijvoorbeeld enkel single malt of blend drinken en de rest niet, maar op zo’n blind tasting is die vooringenomenheid meteen weg en dat kan verrassend zijn.”

“Naar aanleiding van ons vijfjarig bestaan hadden we een clubbotteling met flessen die we nadien verkochten. Momenteel zijn we opnieuw in bespreking om een clubbotteling te doen. Flessen kunnen nu al gereserveerd worden bij mij en dat aan 50 euro per fles”, oppert voorzitter Dominique.

Weer naar Schotland?

De club heeft nog meer plannen voor de toekomst. “We hopen snel weer op kruissnelheid te komen en dan kan daar zeker weer een toffe activiteit uit vloeien. We trokken een aantal jaar terug eens met de bus naar Schotland en dat was een meevaller. Mochten we dat nog eens kunnen doen, graag, maar de Brexit zal het wel moeilijker maken. Feit is dat we onze leden altijd proberen uit te dagen en te verrassen met iets nieuw. We hopen dat nog lang te kunnen doen!” (MV)