Izegemse toneelvereniging Thea Muze plant voorstelling en pakt weer uit escape room

Thea Muze bestaat uit leden uit heel de provincie. © foto Frank
Redactie KW

Cultuur staat al maanden op een bijzonder laag pitje, maar daar weten ze bij toneelvereniging Thea Muze wel raad mee. De plezante bende maakt zich op voor een drukke oktobermaand met enkele toneelvoorstellingen en een heuse escape room voor de durvers, alles coronaveilig uiteraard.

Toneelvereniging Thea Muze mag dan nog maar twee jaar bestaan, toch kan de groep al op tal van mooie momenten terugblikken. “Wij brachten vorig jaar voor het eerst een toneelvoorstelling op de planken. Met Housewarming kozen we voor een thriller van Stijn Cuypers. We voerden dat toneelstuk twee keer op in CC De Cerf in Gullegem en dat smaakte meteen naar meer. Ons publiek was erg enthousiast en ook onze groep keek meteen uit naar een nieuwe uitdaging”, weet voorzitter Kenneth Soetaert.

“Eind maart van dit jaar zouden we opnieuw optreden in De Cerf, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. We moesten de voorstellingen annuleren en uitstellen naar een latere datum. Nochtans waren we op dat moment helemaal klaar om te spelen.”

Intussen komt die nieuwe datum heel dichtbij. “Op 9 en 10 oktober brengen wij ‘Eén nacht privé’. Door de maatregelen spelen we twee keer voor maar 94 mensen, maar we zullen al heel blij zijn als de voorstelling effectief kan doorgaan. Laat ons hopen dat de maatregelen niet opnieuw verscherpt worden, want dat zou echt wel een enorme domper zijn voor onze vereniging. Er zijn momenteel nog een aantal kaartjes beschikbaar, maar de verkoop gaat goed. Wie erbij wil zijn, moet dus snel zijn. Kaarten kosten trouwens 12 euro.”

Diverse groep

Thea Muze is het geesteskind van Izegemnaar Koen Stockman en zijn vrienden Kenneth Soetaert en Emmelie Grymonprez. “We kwamen twee jaar geleden op het idee om een vereniging op poten te zetten. We spelen allemaal graag toneel en maken graag samen plezier en zo kwamen we bij Thea Muze uit”, vertelt Koen. “De naam van onze vereniging was mijn voorstel. Het bekt goed en er is een link met theater en amuseren, iets waar we echt goed in zijn met onze groep. We lopen over van de gekke ideeën.”

We spelen graag toneel en maken graag plezier. Dit zit ook vervat in onze naam

Het trio vond meteen gelijkgestemde zielen die mee wilden stappen in het project. “We kennen elkaar allemaal via via, want we wonen ook op verschillende plaatsen in de provincie. Er zijn mensen uit Menen, Zwevegem en Wervik bijvoorbeeld. Sommigen onder ons werkten ooit samen of kennen elkaar van een paar jaar terug. Het is plezant om samen te komen en toneel te maken. We kunnen hier allemaal ons creatieve ei kwijt en dat is heel aangenaam.”

Tweede escape room

Thea Muze repeteert niet alleen voor hun toneelvoorstelling, de groep maakt zich ook op voor hun tweede escape room. “Vorig jaar bouwden we het huis van onze penningmeester Koen om tot een ware escape room onder de naam ‘Escape the Theatre’. Het werd een groot succes. Onze bezoekers kregen een uur de tijd om het huis te verlaten, maar moesten door het hele huis geraken met verschillende opdrachten en obstakels”, klinkt het. “We hadden alles helemaal ingekleed in het halloweenthema en dat zorgde voor de nodige spanning bij onze bezoekers. In elke kamer was een acteur aanwezig die voor de nodige animo zorgde.”

Dit jaar organiseren ze opnieuw een escape room. “In de weekends van 24 en 25 oktober en 30 en 31 oktober verwelkomen we opnieuw iedereen in de Sint-Antoniusstraat 29 in Izegem. Voor de tweede keer bouwen we het huis van Koen om tot een escape room, dit jaar onder de noemer ‘Escape from Evil’. Iedereen is welkom met zijn bubbel van vijf om een tocht door het huis te maken. Je krijgt een uur de tijd om eruit te komen.”

Natuurlijk wordt alles coronaveilig gehouden. “Na elk bezoekje nemen we de tijd om elke kamer te ontsmetten. Iedereen die langskomt, blijft in zijn bubbel en draagt een mondmasker. Het is wat extra werk voor ons, maar als het zo kan, dan houden we ons graag aan die maatregelen. We hadden voor september eigenlijk een quiz in gedachten, maar die kon helaas niet doorgaan. Nochtans zou een dergelijke financiële actie welgekomen geweest zijn. We hopen dus dat we ons kunnen uitleven met onze escape room en zo wat geld in het laatje kunnen brengen. Wie langskomt, betaalt 12,50 euro per persoon. Inschrijven kan via onze site.” (MVI)

Wie meer wil weten over Thea Muze of hun toneelvoorstelling of de escape room kan terecht op hun facebookpagina, de website vzwtheamuze.webs.com, op het nummer 0498 12 87 34 of via mail vzwtheamuze@outlook.com.

Opgericht? In september 2018.

Voorzitter? Kenneth Soetaert. Hij krijgt hulp van Emmelie Grymonprez en Koen Stockman.

Ledenaantal? 12. Wie zin heeft om aan te sluiten, mag altijd contact opnemen.

Lokaal? Sint-Antoniusstraat 29 in Izegem. Thea Muze is een toffe groep mensen met een hart voor toneel. Ze proberen jaarlijks een toneelstuk te brengen. Daarnaast organiseren ze dit jaar voor de tweede maal een escape room. Deze maand hebben ze twee voorstellingen en een escape room op de agenda staan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.