Izegemse Padvinders van Sint-Joris gaan deze zomer twee keer op kamp

De Padvinders zijn opgelucht dat de kampen kunnen doorgaan. © foto Frank
Redactie KW

De Padvinders van Sint-Joris vieren in 2022 hun honderdste verjaardag. De vereniging is een vaste waarde in de Nederweg waar hun lokaal gevestigd is. De jongens zijn heel gelukkig dat ze alsnog op kamp mogen vertrekken en zijn helemaal voorbereid om de coronamaatregelen zo goed als mogelijk op te volgen.

De Padvinders van Sint-Joris of de jongensscouts trekken dit jaar twee keer op kamp. “Van 7 tot 14 juli gaan we met de jongste leden naar Vorselaar voor onze Grote Jacht. Van 18 juli tot 1 augustus is er dan ons tentenkamp met de oudere leden”, beginnen groepsleiders Andreas Vanhauwaert en Aron D’Helft. “We zijn heel blij dat we toch nog op kamp mogen vertrekken. Doordat onze groep niet heel groot is, zijn er voor ons weinig problemen. We hoeven ons niet op te splitsen en we kunnen de meeste activiteiten gewoon laten doorgaan. Natuurlijk zullen we wel veel meer inzetten op hygiëne. We zorgen voor voldoende ontsmettingsgel en zeep en daarnaast nemen we ook dubbel zoveel water mee op tentenkamp. Een mondmasker zal ook niet ontbreken. We doen er alles aan om onze kampen in de beste omstandigheden te laten verlopen en zullen alle coronamaatregelen dan ook op de voet volgen.”

De Padvinders mogen in 2022 100 kaarsjes uitblazen, het is een vereniging met een rijke geschiedenis. “We proberen heel veel waarden in ere te houden, zoals het een goede Scout betaamt. We groeten nog bij de start van onze activiteiten en ook de uniformen van onze leden moeten in orde zijn. Daar houden wij aan. Het is deel van onze geschiedenis en wij vinden het belangrijk dat we dat hoog in het vaandel dragen”, klinkt het bij de groepsleiders. “Onze leden krijgen een totemnaam en dat is eigen aan onze Scoutsvereniging.”

Door de coronacrisis moesten de jongens elkaar een tijd missen. “We hadden nooit gedacht dat de crisis voor een dergelijke lockdown zou zorgen. Onze activiteiten konden plots niet meer doorgaan en dat was wel jammer”, vertellen Aron en Andreas. “Op zaterdag 14 maart stond onze jaarlijkse spaghettiavond op de agenda en ook die moesten we noodgedwongen annuleren. We zochten een alternatief en verkochten onze verse spaghettisaus aan ons lokaal. Zo raakte toch nog alles de deur uit en konden we die opbrengst nog meenemen.”

“Dat is toch iets, want qua financiële activiteiten hebben we geen geluk. Onze moederdagontbijten konden niet doorgaan en ook onze stand op de Batjes – jaarlijks een topper voor ons – zagen we in het water vallen. Heel spijtig want we rekenen elk jaar wel op die winst om materiaal aan te kopen en werken in ons lokaal te financieren. Nu, bij andere verenigingen zal dat niet anders zijn. Het is een spijtige zaak, maar we slaan er ons wel door.”

Digitale activiteiten

Tijdens de crisis probeerden de leiders de leden alsnog te entertainen, zij het dan van thuis uit. “We probeerden op zaterdagmiddag steevast met uitdagingen op de proppen te komen zodat onze leden zich een uur of drie konden amuseren. We hebben gemerkt dat vooral de welpen en de kapoenen dat heel fijn vonden en ook bij hun ouders hoorden we positieve commentaren“, zegt Aron.

We gaan in grote groep op kamp, maar doen alles apart om de bubbels niet te doorbreken

“Bij de oudere geledingen lag het wat moeilijker. We merkten al snel dat onze oudere leden veel schoolwerk kregen en vaak in hun vrije tijd hun eigen ding wilden doen. Af en toe hebben we een videochat georganiseerd zodat we elkaar even terugzagen en konden bijpraten, maar veel meer dan dat hebben we niet gedaan. We wilden onze leden niet overbelasten, deze periode was voor de schoolgaande jeugd al zwaar genoeg.”

Dat de kampen nu toch kunnen doorgaan, is een echte opsteker voor de Padvinders. “We zijn heel blij dat we straks naar Vorselaar kunnen met onze jongsten en dan midden juli naar Hotton trekken met de tenten. We kijken jaarlijks met zijn allen uit naar onze kampen.”

Samen maar apart

De Padvinders trekken dit jaar voor het tweede jaar op rij op Grote Jacht samen met de Scouts & Gidsen van Izegem, de gemengde scouts. “We gaan dus in grote groep, maar toch zullen we dit jaar alles apart doen om de bubbels niet te doorbreken. We waren van plan om sommige activiteiten samen te doen, maar dat zit er niet in door corona. Spijtig, maar we zijn al blij dat we alles kunnen laten doorgaan. We maken er opnieuw een onvergetelijke ervaring van!” (MV)

Kan jij de Padvinders van Sint-Joris helpen? Contacteer dan Aron D’Helft en Andreas Vanhauwaert via padvindersvansintjoris@hotmail.com.

Opgericht in: 1922

Groepsleiders: Aron D’Helft, Andreas Vanhauwaert en Jarne Surmont

Ledenaantal: 66 leden en een groep leiders

Lokaal: Nederweg 113

Vanaf het eerste leerjaar kunnen jongens aansluiten bij deze groep. Wekelijks is er een activiteit voor de verschillende takken. De jongsten gaan op kamp in een gebouw en de oudsten trekken jaarlijks twee weken op tentenkamp.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.