Izegem Koers (9 september) met vipdorp en koerskaffee voor Kasteel Blauwhuis en een compleet nieuw parcours

Enkele bestuursleden van comité Izegem Koers samen met de eigenaars van kasteel Blauwhuis. Je herkent v.l.n.r. Sandra Verbrugghe, Vincent Guillemyn, Stijn en Brecht Romel, Marc Seynaeve en Pieter-Jan Debackere.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Enkele bestuursleden van comité Izegem Koers samen met de eigenaars van kasteel Blauwhuis. Je herkent v.l.n.r. Sandra Verbrugghe, Vincent Guillemyn, Stijn en Brecht Romel, Marc Seynaeve en Pieter-Jan Debackere.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Het bestuur van Bordes Izegem Koers schakelt een versnelling hoger om van de wielerwedstrijd opnieuw een volksfeest te maken. “Laat ons hopen dat we er op donderdag 9 september zonder al te veel maatregelen een echte wielerfeestdag van kunnen maken”, zegt voorzitter Vincent Guillemyn.

Bordes Izegem Koers wordt georganiseerd door een team van 22 bestuurslui. Vincent Guillemyn is voorzitter, zijn schoonvader Norbert Vandommele is al 53 jaar (!) op post als secretaris. Lothar Feys is ondervoorzitter en Wouter Pattyn penningmeester. “We werken met een cellenstructuur waarbij die cellen verantwoordelijk zijn voor een bepaald aspect van de organisatie.” Zo staan Marc Seynaeve en Diederik Pattyn met hun cel in voor de sponsoring, proberen Ronny Mistiaen en Lander Seynaeve met de sportieve cel een zo sterk mogelijk deelnemersveld naar Izegem te halen en is Sandra Verbrugghe verantwoordelijk voor het vipdorp.

Ook Urbes aan boord

Vorig jaar werd de wielerwedstrijd afgelast, dit jaar hoopt men van ganser harte dat alles kan plaatsvinden. Vincent Guillemyn: “We tekenen onze organisatie uit alsof we alles in normale omstandigheden kunnen organiseren. Maar we houden er wel terdege rekening mee dat we nog teruggefloten worden door strengere maatregelen. Dat hebben we ook zo naar onze sponsors gecommuniceerd. Wie een vippakket koopt, krijgt zijn geld integraal terug mochten we niet full force kunnen organiseren.”

De finish wordt dit keer in de Gentseheerweg ter hoogte van apotheek Loncke getrokken. Izegem Koers passeert dit jaar niet door Kachtem.
De finish wordt dit keer in de Gentseheerweg ter hoogte van apotheek Loncke getrokken. Izegem Koers passeert dit jaar niet door Kachtem.

Marc Seynaeve staat dus in voor de sponsorwerving. “Qua grote sponsors mogen we niet klagen. Bordes heeft zijn naamsponsoring bestendigd en ook Urbes is aan boord gekomen. Maar we koesteren ook onze iets kleinere sponsors. We hebben die ook nodig, maar begrijpen ook dat het niet de meest florissante tijden waren voor hen. We hopen ze dus te kunnen overtuigen mee in ons nieuw verhaal te stappen, maar alle begrip als het voor sommigen niet mogelijk is.”

Netwerkevent

En dat nieuwe verhaal uit zich ook in de aanpak van het vipgebeuren. “Het hele gebeuren zal zich rond het Blauwhuis afspelen. Voor het kasteel komt er een grote tent waar onze sponsors kunnen netwerken. We hebben twee types pakketten, de gewone viparrangementen en de ‘select vip’. De verzorgde gastronomische receptie wordt voor beide groepen samen gehouden, de viplunch wordt dan respectievelijk verzorgd door Villared en Vonk.”

Na de koers komt Sam Gooris met een optreden de sfeer er nog wat meer in brengen

Het vipdorp is natuurlijk belangrijk om genoeg financiën te genereren. “Izegems Koers blijft een volksgebeuren. Daarover zullen we zeker waken. Daarom is er het Kwaremont Koerskaffee. Dat staat ook aan het Blauwhuis opgesteld. Bedoeling is dat Izegemse horecamensen dit zullen kunnen uitbaten. Namen kunnen we er nog niet op kleven, maar dat zullen we later bekend maken. Bedoeling is dat iedereen daar na de wedstrijd kan netwerken, enkele dj’s houden er de sfeer in en om 20 uur is er een optreden van Sam Gooris. Mocht het weer tegenvallen, dan kan iedereen eigenlijk ook terecht in de viptent, die in principe bij het einde van de koers wordt gesloten.”

Ook de aankomst ligt niet langer in de Heilig Hartstraat, die zal zich situeren aan apotheek Loncke in de Gentseheerweg, dus pal tegenover het Blauwhuis. Door de werken in de Kachtemsestraat en aan de Vijfwegen wordt het parcours ook helemaal hertekend. “De start blijft aan de Korenmarkt”, visualiseert Marc Seynaeve. “Van daaruit gaan we over de centrumbrug en draaien we in Emelgem de Prinsessestaat in om daarna de brug aan het VTI te nemen en zo naar de Gentseheerweg te komen. Vervolgens rijden we via de rotonde door de Dirk Martenslaan, langs het station richting Nederweg om daar de Camiel Ameyestraat te kiezen. Zo komen we in de Roeselaarsestraat waarna het peloton richting het vroegere Café Abeele fietst en via de Abelestraat en de Mentenhoekstraat naar de Krekelmotestraat rijdt. Daarna kiest men voor de Heilig Hartstraat, Onze Lieve Vrouwestraat, Roeselaarsestraat en Nieuwstraat, dus een stukje van het oud parcours, om zo weer op de Korenmarkt terecht te komen. Dit keer passeren we dus niet in Kachtem, maar we konden het risico niet nemen door de wegenwerken daar en de timing die daaraan verbonden is.”

Familie(naam)feest

Het comité Izegem Koers hield ondertussen al heel wat virtuele vergaderingen. “Makkelijk is dat allemaal niet”, zegt Marc Seynaeve. “Je moet de mensen gemotiveerd houden. We zullen wel niet de enige vereniging zijn die met dat probleem kampt. Gelukkig haakte er nog niemand af, maar nog een afgelasting van de koers zou wel eens nefast kunnen zijn.”

Voor het Blauwhuis komt dus een tent die niet enkel op donderdag dienst zal doen, maar die ook blijft staan tot maandag 13 september. “Op donderdag hebben we die nodig voor ons vipgebeuren, op vrijdag houden we er een bedankingsmoment voor onze medewerkers en maken we meteen een evaluatie. Op zaterdag organiseer ik er de ‘familiebijeenkomst’ van de Seynaeves. Concreet komt het er op neer dat iedereen die Seynaeve heet alle schrijfwijzes zijn welkom en in Izegem woont een uitnodiging zal krijgen. Op zondag is de tent nog vrij. Misschien is dat de ideale gelegenheid voor een vereniging om aan een schappelijke prijs de tent af te huren. Een jeugdbeweging kan er pakweg een spaghettimiddag in houden. Alle nutsvoorzieningen inclusief toiletten zijn er aanwezig.”

Info: www.izegemkoers.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.