https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

IN KAART: Hooglede heeft de hoogste concentratie sportclubs in Vlaanderen, ook rest van de provincie scoort hoog

In West-Vlaanderen is de concentratie sportclubs het hoogste. De foto is een archiefbeeld van K.F.C. Eendracht Hooglede, de gemeente die het meest aantal sportvoorzieningen aanbiedt per 1000 inwoners. © VDB / Marnix Goemaere
Phebe Somers

Vorig jaar waren 266.645 West-Vlamingen lid van één of meerdere van de 3.363 sportclubs die te vinden zijn in onze provincie, dat blijkt uit rapporten van Statistiek Vlaanderen. Voor beide cijfers merken we een daling op van ruim 1,5 procent ten opzichte van 2019. “Corona laat helaas ook een impact na op ons sportief leven”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Begin dit jaar trok Vlaanderen 1 miljoen euro extra uit om de sportclubs de zware coronaklap te laten verteren.

Als de coronacrisis ons iets positief heeft nagelaten, is het wel dat de Vlaming meer is gaan bewegen en sporten. Maar door de vele lockdowns kiezen velen voor workouts die ze thuis kunnen uitvoeren of een rondje lopen/fietsen zonder begeleiding. “Die evolutie moeten we bestendigen en ook doortrekken na corona, en dan vooral in sportclubverband”, meent Weyts.

Grotere daling dan gemiddeld

Momenteel is er in West-Vlaanderen zowel op vlak van sportclubs als aangesloten leden een daling van ongeveer 1,5 procent. Dat is iets meer dan gemiddeld op Vlaams niveau, waar de daling beperkt blijft tot 1 procent. Met een totaal van 1,4 miljoen sporters in 17.500 clubs maakt onze provincie daar voor 19 procent deel van uit.

Hooglede aan de top van sportief Vlaanderen

De honger naar bewegen in clubverband is groot bij de West-Vlaming, dat merken we aan de cijfers. Qua aantal sportclubs per 1000 inwoners scoort onze provincie het hoogste in Vlaanderen, met Hooglede (6,3) en Moorslede (5,8) op kop. Niet enkel in onze provincie scoren deze twee het hoogst, geen enkele andere Vlaamse gemeentes heeft een hogere densiteit aan voorzieningen. Gemiddeld zijn er in de West-Vlaamse steden en gemeentes 2,9 sportclubs per 1000 inwoners.

In Oostende is het sportaanbod het meest beperkt, met 114 sportclubs zijn daar slechts 1,6 voorzieningen per 1000 inwoners. Dat betekent echter niet dat ze in de populaire badstad het minst actief zijn. Die medaille gaat namelijk naar Spiere-Helkijn: daar is 85,22 procent van de bevolking niet ingeschreven in een sportclub.

West-Vlamingen zijn het vaakst lid van een club

Hoewel we in onze provincie de hoogste concentratie sportclubs hebben, we winnen niet op vlak van gemiddeld aantal leden per sportclub. Met 82,1 sporters per club laten we enkel nipt Limburg en ruim Brussels Hoofdstedelijk gewest achter ons. Voetbal is nog steeds de populairste sport. Volgens Voetbal Vlaanderen vzw telden de West-Vlaamse clubs in 2020 gemiddeld zo’n 126,2 leden.

Wel hebben we de actiefste bevolking: zo’n 22,3 procent van de West-Vlamingen is aangesloten bij een vereniging of club. In de hele provincie zijn mannen vaker lid dan vrouwen. Ter vergelijking: in Vlaams-Brabant, de laatste in het lijstje, sport 19,6 procent van de inwoners. Ruiselede komt het dichtste bij een 50/50-verdeling, daar is 44,91 procent van de sportleden vrouwelijk.

Steun om aanbod op peil te houden

Vlaanderen legde 10 miljoen euro opzij voor sportclubs die financiële schade hebben geleden tijdens de coronacrisis of gewoon wat ademruimte nodig hebben om opnieuw meer leden te kunnen werven. Vooral jeugdsportclubs hebben zware klappen gekregen, zij moeten doorgaans vooral op publieksinkomsten kunnen rekenen. Met deze extra middelen kan het aanbod voor de jeugd op peil gehouden worden en kan de drop-out bij de tienerjeugd aangepakt worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.