Ieperse triatleten trainen in Dikkebusvijver

De leden van TDTI tijdens een van de trainingen in Dikkebusvijver
Redactie KW

Net na het afkondigen van de lockdown kondigde Triatlon en Duatlon Team Ieper (TDTI) de afgelasting aan van z’n wedstrijden waaronder de triatlon van september in Ieper. “We hebben maar meteen de knoop doorgehakt”, zegt voorzitter Dries Verplanken.

Met een opkomst tot 3.000 mensen – triatleten en supporters – was het organiseren van een triatlon gezien de coronapandemie dit jaar niet haalbaar. “We hadden voor de editie van september met Eskimoo ook een nieuwe sponsor aangetrokken en die wilden we als organisatie natuurlijk in de watten leggen en dan liefst zonder te veel maatregelen te moeten nemen”, aldus Dries Verplanken, voorzitter van Triatlon en Duatlon Team Ieper. “De triatlon was voor Eskimoo ook het hoogtepunt van z’n 10-jarig bestaan.”

De triatlon was gepland om ook dit jaar te starten met de zwemproef op de Ieperse Vesten. “En daar kregen we de voorbije edities wel wat kritiek op. De waterkwaliteit is allesbehalve en dat weten we ook”, vervolgt Dries Verplanken. “Dat eerste onderdeel van de triatlon heeft ons al een pak kopzorgen bezorgd. Iedereen herinnert zich wellicht nog de start van de zwemproef in Zillebekevijver en heeft ongetwijfeld ook gehoord over de plannen om te starten in het Ieperleekanaal aan de kop van de vaart. En nu onze triatleten kunnen trainen in open water op Dikkebusvijver zien we ook daar kansen liggen om de zwemproef te organiseren.”

Triatlon

Het initiatief van het openwaterzwemmen op Dikkebusvijver komt van TDTI. De club zag dat onder meer in Brugge en in Kortrijk openwaterzwemmen werd toegelaten en klopte aan bij de stad Ieper. Bevoegde schepenen Valentijn Despeghel en Patrick Benoot zaten samen met TDTI rond de tafel en laten het zwemmen vanaf nu toe tussen mei en september en dit op maandag en donderdag. “TDTI zorgt via de overkoepelende organisatie voor de nodige vergunningen. Zelf staan ze in voor een opzichter en een redder”, duidt Dries Verplanken. “In het midden van de vijver bevindt zich nu een boei. Die ligt op 470 meter van de oever. De leden kunnen zo hun trainingsafstand inschatten.”

Dries Verplanken durft een start van de triatlon aan Dikkebusvijver te overwegen. “Dan moeten we wel de fietsproef anders oriënteren en in de richting van Heuvelland durven kijken. Maar dit verhaal is op dit moment louter een denkpiste. Er is ook nood aan voldoende kleedkamers en we moeten ook de mogelijkheid onderzoeken voor de uitbating van een drank- en eetstand.”

Crossduatlon

TDTI groeide uit Duatlon Geluwe en zou dit jaar met Pinksteren voor het eerst de duatlon van Geluwe overnemen en organiseren in Ieper. Met de crossduatlon in de winter tekent TDTI voor een derde organisatie. “Daarvoor trekken we naar Westrozebeke. Gezien één van onze bestuursmensen daar letterlijk thuis is, beschikken we over alle faciliteiten. Dit jaar is ook het afscheidsjaar van Frederik Van Lierde. We hadden de 41-jarige ex-wereldkampioen Ironman en Sportman van het Jaar 2013 graag uitgewaaid op ons event in september. We hebben onze uitnodiging uiteindelijk niet verstuurd, gezien de week daarvoor zijn afscheidsrace in ons land gepland staat in zijn thuisstad Menen”, besluit Dries Verplanken. (MDN)