https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hubert (77) uit Oostrozebeke stelt fotoarchief ter beschikking van erfgoedcel: “Nu archiveren we alle cafés”

Ginstenaar Hubert Vandevoorde wil met zijn fotoarchief meewerken aan het archief van de gemeente. (foto CLY)
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Bij Hubert Vandevoorde (77) uit de Molstenstraat was er na zijn pensioen zeker geen sprake van een zwart gat. Hij volgt het reilen en zeilen van zijn buurt op de voet en heeft in de loop der jaren een enorm fotoarchief opgebouwd. Dat archief komt nu goed van pas, want Hubert sloot zich aan bij de erfgoedcel.

Hubert was tijdens zijn actieve leven technisch tekenaar bij de metaalbouwfirma Vandekerckhove in Oostrozebeke. “Ik zag me verplicht om op 55-jarige leeftijd die activiteiten te stoppen door aanhoudende rugklachten. Gelukkig had ik veel interesses zodat ik me eigenlijk nooit verveelde.”

“Ik was zelf jaren een gedreven vinkenier, maar die hobby heb ik intussen opgegeven. Daarnaast was ik vrijwel elke dag op stap met mijn fotoapparaat en tot op vandaag blijf ik die hobby uitoefenen. Alleen heeft corona veel roet in het eten gegooid. Ik liep het virus op en belandde in het ziekenhuis en kwam zelfs op de afdeling intensieve zorgen terecht. Gelukkig heb ik het overleefd, maar ik werd echt doodziek.”

Moeilijk

“Mijn toetreding tot de erfgoedcel van de gemeente kwam er op vraag van Guido Braekevelt. Hij was op de hoogte van mijn fotoarchief en informeerde naar mijn interesse voor heemkunde. Ik heb meteen toegezegd, want het verleden heeft me altijd beziggehouden. Ik heb in de loop der jaren een enorm archief verzameld. Zo kreeg ik een paar keer de gelegenheid om de inboedel van enkele families te bekijken en ik mocht alle oude foto’s meenemen om die in te scannen. Tegenwoordig is het vaak moeilijk om aan oude foto’s van personen of gebouwen te geraken.”

“Momenteel zijn we met de groep bezig aan een inventaris van alle cafés die er ooit waren. Ikzelf hou me vooral bezig met de cafés die zich op de Ginste bevonden. Momenteel is er geen enkele café meer, maar ooit waren er een tiental: de Kapelle, Rozendaal, Vierknok, Sint Jozef, de Vlasbloem, Lunapark, Wevelgem, de Oude Ginste, de Nieuwe Ginste, ’t Kruiske en Au repos des chasseurs.”

“Bij elk van die cafés heb ik zelf de geschiedenis achterhaald en neergeschreven. Het volgende plan bestaat erin om alle oude ambachten die hier ooit waren weer naar boven te halen, maar dat is een project voor volgend jaar. Intussen is Guido Braekevelt bezig met de inventarisatie van alle kapelletjes op het grondgebied van de gemeente, maar door de coronacrisis heeft het werk bij de heemkundige kring veel achterstand opgelopen.”

Oude beroepen

“Een volgend project dat nog op mijn lijst staat, is een inventarisatie van foto’s over oude gebruiksvoorwerpen van bij de oogst of oude beroepen. Over die voorwerpen heb ik een enorm archief dat nu eindelijk ook eens zal geïnventariseerd worden. Momenteel trek ik er nog twee keer in de week op uit met mijn fototoestel. Alle oude woningen met een achtergrond probeer ik vast te leggen en te bewaren voor het nageslacht.”

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.