Hoe vieren studenten hun 100 dagen?

Ook vorig jaar vielen de festiviteiten in het water.© Davy Coghe
Ook vorig jaar vielen de festiviteiten in het water.© Davy Coghe
Redactie KW

Dit jaar zullen de laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs de traditionele 100-dagenvieringen op een creatieve manier moeten invullen. Door de strikte coronabeperkingen zijn samenscholingen van grote groepen feestende scholieren niet toegelaten en tot overmaat van ramp zijn alle cafés nog steeds op slot.

Een rondvraag in een vijftiental secundaire scholen levert bijna overal hetzelfde antwoord op. “We hebben samen met de leerlingen beslist om de 100-dagenviering te verplaatsen naar begin mei. We hopen dat rond die tijd een 50-dagen-viering mogelijk is, maar ook dan zullen onze leerlingen rekening moeten houden met de coronamaatregelen. Een mogelijke heropening van de horeca op 1 mei kan uiteraard veel goedmaken. Momenteel weten we nog niet goed welke richting het zal uitgaan.”

In enkele scholen staan deze week toch leuke activiteiten op het programma. Dit varieert van een ontbijt of quiz met de klasgroep tot thematische verkleedpartijen. Wegens stages en praktische proeven van de laatstejaarsstudenten gaat vrijdag in Hotelschool ter Groene Poorte wel een echt 100-dagenfeest door. In hun eigen klasbubbel organiseren de leerlingen verschillende activiteiten maar er is een strikt verbod om de school te verlaten.

De vermelding voor het meest originele 100-dagenevenement is zonder enige twijfel weggelegd voor de leerlingen van de Academie Kunsthumaniora. Gaultier Dumon (17), laatstejaarsstudent van de richting audiovisuele vorming vertelt enthousiast over het project. “Andere jaren mogen de leerlingen van het zesde jaar zich een hele week verkleden en op vrijdag een podiumshow opvoeren voor de hele school. Door corona moesten we noodgedwongen zoeken naar een andere oplossing en kwamen we uit bij een livestream. Het resultaat is een totaalconcept waaraan alle zesdejaars van alle kunstopleidingen meewerkten. De livestream zal veel flitsender worden dan de podiumopvoering van de voorbije jaren omdat we nu technisch heel wat meer mogelijkheden hebben. De uitzending duurt twee lestijden en iedereen kan zowel thuis als op school genieten van onze uitzending.”

De 100-dagenviering van de Brugse laatstejaarsstudenten wordt dit jaar duidelijk gedomineerd door de coronapandemie. Het zal heel wat stiller zal zijn in de binnenstad en verklede studenten zullen enkel in de scholen rondlopen. (PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.