Heuls koor viert 50e verjaardag: “Van ‘Zingende Moeders’ naar ‘Per Voce’”

Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Koor ‘Per Voce’ uit Heule vierde zondag de 50ste verjaardag tijdens het Sint-Ceciliafeest. Het koor luisterde zondag ook de eucharistieviering in de Sint-Eutropiuskerk op.

In oktober 1971 was er misviering ter gelegenheid van een feest van de Bond van Kroostrijke Gezinnen. Een aantal moeders luisterden samen de mis op, gedirigeerd door meester André Van Houdenhove. Ze werden de zingende moeders genoemd. Onderpastoor E. H. André Herman vond dat het koor beter zouden blijven bestaan. H

et had succes. De dirigent zou het koor voorlopig nog wat leiden, maar hij deed dit uiteindelijk tot in 1992. Redelijk snel kreeg het koor de naam Gemengd Sint-Eutropiuskoor. Er werd meestal Gregoriaans gezongen. “Er werden heel veel begrafenissen opgeluisterd, maar ook jubilea en huwelijken, vrijwel altijd in Heule. Van in het begin is het altijd een goede groep geweest”, stelt bestuurslid Ann Soete uit Heule.

Buiten de parochie

Meester André Van Houdenhove gaf in 1992 het dirigeerstokje door aan Etienne Vaneenooghe, die het koor al begeleidde. “Etienne was koster en deed het parochiesecretariaat in Heule.” Met Etienne als dirigent bleef het koor nog wel in Heule zingen, maar er werd ook al uitgeweken.

Er werd nog Gregoriaans gezongen, maar er kwamen ook Duitse en Engelse liedjes bij. Pierre Verstraete was de eerste voorzitter in 2004. In 2005 werd Bernard Demeyere de nieuwe dirigent en waaide er een nieuwe wind door het koor. “Ons repertoire werd nog meer uitgebreid en Bernard probeerde met ons ook buiten de parochie te gaan.”

Nieuwe naam

In 2014 is de naam van het Sint-Eutropiuskoor – het woord gemengd was al eerder verdwenen – veranderd naar Per Voce, wat betekent met de stem. Eind 2019 werd Stijn Vermeersch uit Gullegem de nieuwe dirigent. Dit jaar zijn er al 12 nieuwe leden – onder meer na een Start-to-Sing – en kwam er met Aran Lamaire uit Kuurne een nieuwe pianist. Beni Vandekerckhove uit Moen is in juni de nieuwe voorzitter geworden. “We hebben een hechte groep en er heerst een echt familiegevoel. We gaan met onze 36 leden een mooie toekomst tegemoet!”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier