“Het wringt dat wij streng gecontroleerd worden maar de dierenmishandelaars niet worden opgevolgd”
Dier onder Dak is een organisatie die zich al 13 jaar inzet voor dieren. Met slechts vier medewerkers zorgen ze voor opvang en adoptie voor gevonden dieren over heel Zulte en Deinze en zetten ze zich in tegen dierenmishandeling. Voorzitster Berlinda Heyerick (54): “Het belangrijkste wat we doen, is ervoor zorgen dat elke kat die bij ons passeert gechipt en gesteriliseerd wordt.”
Dier onder Dak bestaat als vzw sinds 2007 maar Berlinda zelf is al heel haar leven begaan met dieren. “Al van kinds af heb ik de neiging gehad om te zorgen voor al wat leeft. Als kind ging dat dan over vogels die uit het nest gevallen waren of een verloren gelopen hond terugbrengen. Later was ik vrijwilliger bij het asielcentrum in Wortegem-Petegem. Nu gaat al mijn vrije tijd naar Dier onder Dak. We zijn met vier vaste medewerkers die instaan voor al onze taken, van het vangen en opvangen van katten over het schoon houden van ons opvangcentrum in Machelen tot de boekhouding. Daarnaast hebben we nog een aantal vrijwilligers die klusjes opknappen of helpen op activiteiten maar voor ons vier gaan er elke dag meerdere uren naar Dier onder Dak.”
Adopteren
“Onze werking draait vooral om het vinden en laten adopteren van zwerfkatten. We vinden nog altijd heel veel gedumpte kittens. Sterilisatie is nog maar sinds 2018 verplicht in België maar lang niet elke katteneigenaar neemt zijn verantwoordelijkheid. Elk jaar worden 10.000 gezonde katten geëuthanaseerd en er zijn nog altijd horrorverhalen van mensen die hun kittens dood slaan. Ik weet van een boer die ze zelfs aan zijn waakhond voert. Ook het chippen is heel belangrijk, een verloren dier terugbrengen, wordt zo heel eenvoudig. Ook bij gestorven dieren kunnen we de baasjes verwittigen en dat wordt geapprecieerd.”
“In gevallen van mishandeling worden wij dikwijls verwittigd door de mensen of door de politie. We constateren vaak dat het om een uit de hand gelopen burenruzie gaat waar de huisdieren bij betrokken worden. Maar je ziet snel genoeg wanneer het om een echte verwaarlozing of mishandeling gaat.”
Inbeslagname
“Kleine gevallen van mishandeling komen we zo eens per maand tegen en dan spreken we de eigenaar aan. Het komt zelden tot een inbeslagname. Het meest frustrerende is dat het vaak over dezelfde mensen gaat die telkens een nieuw dier aanschaffen. In een heel extreem geval heb ik me burgerlijke partij gesteld voor de correctionele rechtbank, de dierenmishandelaar heeft een verbod op het houden van levende dieren gekregen en 86.000 euro boete, maar niets daarvan wordt opgevolgd. Als vrijwilliger bij een dierenorganisatie zouden wij 24 uur les moeten volgen en ons opvangcentrum zou aan allerlei dure eisen moeten voldoen maar dat gaat niet. Het wringt dat wij zo streng gecontroleerd worden maar de dierenmishandelaars niet worden opgevolgd. Ik kan dat nog relativeren maar onze andere medewerkers verliezen soms de moed. We zijn ook wat slachtoffer van ons eigen succes, de telefoon staat nooit stil en ook vanuit de buurgemeenten krijgen we oproepen. Maar extra vaste medewerkers vinden, is heel moeilijk.”
Geen subsidies
“Financieel draait Dier onder Dak volledig op onze activiteiten, wij krijgen geen subsidies. Door de coronacrisis zijn al onze activiteiten afgelast tot het einde van het jaar. Gelukkig zijn we gezond genoeg om dat te overbruggen maar weet dat elke kat die bij ons passeert minstens 45 euro kost. Nog een geluk dat we de afgelopen tijd minder kittens binnengekregen hebben want er mocht niemand langskomen om ze te adopteren. Het zijn de succesvolle adopties die het werk positief houden, we krijgen vaak achteraf nog feedback of foto’s van geadopteerde dieren en die doen deugd. Er zijn mensen tot in Nederland en Duitsland dieren komen halen bij ons en zelfs die hebben we teruggezien op ons eetfestijn. Dat maakt het de moeite waard.” (JF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier