Het muzikale hart van het verenigingsleven

(foto JM)
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Vijfenzeventig jaar geleden werd in het Handelshuis in Koolskamp de Harmonie Sint-Cecilia geboren. Met ‘archivaris’ Guillaume Noppe en secretaris Bert Declerck kijken we achteruit en vooruit: een vereniging die het dorpsleven klank geeft.

Na de Tweede Wereldoorlog herleefden het land en het verenigingsleven. Animeren en muziek maken was daarbij een belangrijk ingrediënt. Al gauw troepten enkele muzikale dorpsgenoten samen om dat ‘muziek maken’ georganiseerd te doen.

“In maart 1946 werd de muziekmaatschappij officieel gesticht”, vertelt Guillaume Noppe. “Joseph Vandermeulen werd erevoorzitter, Jules Hagedooren was de eerste voorzitter, Firmin Lioen dirigeerde en André Madou verzorgde het secretariaat. August Jodts en Zulma Vanbelle bleven jarenlang de lokaalhouders. De eerste uitstap was in juni 1946, ter gelegenheid van de processie.”

De Romeo’s

“Tijdens de jongste twee decennia ging onze harmonie er vlug op vooruit. Er werden professionele dirigenten aangetrokken, het ledenaantal dikte aan, het instrumentarium werd uitgebreid, onze uniformen werden vernieuwd… In 2016 namen we voor het eerst deel aan een officiële wedstrijd, en we haalden een eerste prijs met 82,5%. Dat we twee jaar geleden konden concerteren met de Romeo’s, was misschien wel het absolute hoogtepunt.”

Optreden met de Romeo’s, dat is meer dan twee stappen verwijderd van de tijd toen de pastoor – Eerwaarde Heer Strobbe – de maat sloeg, in de jaren zeventig van de vorige eeuw…

Nieuwe thuis

Vandaag telt de harmonie zestig actieve leden. “Die zijn gespreid over drie deelgroepen. We hebben een percussiegroep, er is de harmonie, en we hebben onze majorettes”, zegt Bert Declerck. De secretaris hoopt zo snel mogelijk de normale werking te kunnen hernemen. “Onze leden verlangen ernaar om elkaar binnenkort in levende lijve opnieuw te ontmoeten op de wekelijkse repetitie, zonder enige beperking.”

De harmonie kijkt ook uit naar de beloofde nieuwe locatie. “We komen momenteel bijeen in de oude gemeenteschool in de Lichterveldsestraat. Een lokaal dat letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen barst. We kijken uit naar het gemeentelijk bouwproject in de Klaverstraat. Naar wij vernemen, is de aanbesteding in de oorspronkelijke vorm uitgesteld, en zolang de nieuwbouw er niet komt is de oude gemeenteschool onze stek.”

Tijdens de recentste gemeenteraad werd overigens een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.

Een specialleke

Voor volgend jaar plant de harmonie de viering van het 75-jarig bestaan, een viering die dit jaar door corona werd uitgesteld.

Wat het zal worden? Bert Declerck licht een tipje van de sluier op: “Het wordt een feestweekend, tijdens het eerste weekend van april. Op 2 april zullen wij concerteren. Wij kunnen hierbij rekenen op de medewerking van Belle Perez. Jan-Bart De Muelenaere zal, met de nodige humor, instaan voor de presentatie. Op 1 april is er een specialleke voorzien. Over die act – met een internationale inhoud – kunnen wij vandaag nog niet veel kwijt, maar het wordt iets waarvan Koolskamp en de hele omgeving zullen opkijken.”

Wekelijks present

De harmonie is en blijft een intensief werkende vereniging, die veel betekent voor de gemeente. De eigen leden beleven er een aangename vrijetijdsbesteding. Voor de dorpsgemeenschap brengen ze bij momenten sfeer in het dorp. Wekelijks zijn er repetities. Op vrijdagavond om 19. uur voor de majorettes,een uurtje eerder kunnen de beginners aan de slag. Op zaterdagvoormiddag is het de beurt aan het percussieteam, en op zaterdagavond is er de repetitie van de hele harmonie.

Kermisgevoel

Het concert en het aperitiefconcert zijn jaarlijks evenementen. Al enkele jaren zijn ze erbij op de carnavalstoet van Lummen, en de Sint-Maartensstoet is een vaste afspraak in Ardooie.

Twee jaar geleden zorgde de harmonie ervoor dat de dorpsfeesten blijven bestaan. Een evenement dat ze overnam van de KWB, die het voor bekeken hield.

“In 2020 moesten wij dat evenement jammer genoeg laten passeren. Nu hoopten we de rommelmarkt weer te kunnen organiseren – en dat is gelukt. De quiz gaat dit jaar ook door, het mosselsouper niet. Wij kijken nog uit naar een zaterdagnamiddagactiviteit, en er komt een retro-koers. Aan het zondagnamiddagprogramma wordt een dartstornooi toegevoegd. Zo zal het kermisgevoel in Koolskamp weer wat intenser worden.”

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia

Gesticht: in 1946 in Het Handelshuis

Voorzitter: Jan D’Haene

Secretaris: Bert Declerck, Steenstraat 35

Dirigent: Nathan Feys

Aantal leden: 60. Harmonie, percussieteam en majorettes

Lokaal: oude gemeenteschool

Activiteiten: wekelijkse repetitie, jaarlijks concert en aperitiefconcert, organisator Koolskampse Dorpsfeesten

Mailadres: secretaris@harmoniekoolskamp.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.