Heropstart koor Vox Musica in Roeselare zal geen sinecure worden

Peter Soete

Vox Musica brengt kinderen, jongeren en volwassenen samen om te zingen. Met 150 leden is dit één van de grotere verenigingen van onze stad. Maar ook dit koor heeft te lijden onder de huidige gezondheidscrisis: repeteren en optreden mag nog niet. Op kamp gaan wel en dat gebeurt deze zomer.

Voor het DNA van Vox Musica moeten we eigenlijk terugkeren naar de omgeving van Gent in de vorige eeuw. “Inderdaad, de start van ons koor ligt in een andere provincie”, lacht voorzitter Emmanuel Vansteenkiste die beroepshalve leraar lager onderwijs is in de Zilverberg. “Het was pater Willy Verschaetse die in het Gentse met het jongenskoor De Zilvervoskes begon. Later is pater Willy naar Roeselare gekomen en begon hier ook met een jongenskoor in de Paterskerk. Stefaan Geeraert, Vincent Vanhoorne en ik waren toen lid van de leidersploeg en in 1997 hebben wij de kar getrokken om nieuw leven te blazen in het koor. Halfweg het werkjaar zijn we gestart om dan eigenlijk in september 1997 officieel van start te gaan met Vox Musica met Stefaan Geeraert als dirigent. Dat was toen een volledig jongenskoor dat tussen de 30 en 35 zangers telde.”

“In januari 1998 werd Vox gemengd en nu voeren de meisjes de boventoon in alle drie de koren (lacht). Het lukt nog net om voldoende tenoren en bassen te hebben maar die stemmen zijn altijd welkom. Maar dat is geen gegeven dat enkel bij Vox Musica gebeurt, alle koren hebben daar mee te maken.”

Vierstemmig poplied

“Iemand wordt lid van een koor omdat die persoon graag zingt, dat is duidelijk. Misschien kiest hij of zij ook voor een koor omdat hij of zij zich veiliger voelt om in een groep te zingen en liever niet alleen op een podium staat? Of gaan ze graag de uitdaging aan om in een vierstemmig koor te zingen? Wij laten onze leden trouwens mee beslissen welke popliedjes we zingen. Een vierstemmig poplied zingen is trouwens helemaal niet makkelijk. De sopranen en soms ook de alten nemen vaak de bekende melodie voor hun rekening terwijl de bassen en tenoren een andere lijn moeten zingen. In ons koor hebben we gelukkig enkele professionals die arrangementen kunnen schrijven voor ons en natuurlijk kopen we ook partituren en arrangementen zelf aan.”

“De doelstelling van Vox Musica is zeer eenvoudig: we willen blijven variëren en onze leden blijven verrassen. Zo hebben we al optredens verzorgd met andere koren en ook met bekende artiesten. We organiseren koorreizen, we nemen cd’s op en pakken uit met thema-optredens.”

“Afstandsregels zijn zeer moeilijk voor een koor”

“Wanneer onze leden 18-19 jaar zijn, stoppen ze soms met zingen. Ze studeren verder en dat is soms moeilijk te combineren met koorrepetities. Maar we zien ook heel vaak dat ze enkele jaren later terugkeren naar het koor van de volwassenen. Sommige leden brengen zelfs al hun kinderen mee om te zingen in het kinderkoor. Best wel confronterend soms (lacht).”

Moeilijke beslissingen

“Vox Musica is ook getroffen door de coronamaatregelen. We mogen nog altijd niet repeteren en optreden. Misschien mag dat wel opnieuw vanaf fase drie op 1 juli. Maar wij hebben eigenlijk niet meer samen gezongen sinds 14 maart. We waren in volle voorbereiding van een concert in het eerste weekend van mei in Trax. Uiteraard hebben we dat geannuleerd en verplaatst naar het najaar. Maar misschien dat zelfs dit nog een beetje te vroeg zal zijn. Ik begrijp dat het voor virologen en politici moeilijke beslissingen zijn. Als je repeteert of optreedt met een koor kun je geen afstandsregels respecteren. Welke gigantische ruimte zou je dan niet nodig hebben? Om nog maar te zwijgen van de klankkleur die je zou horen als iedere zanger op anderhalve meter afstand staat. En dan hebben we het nog niet over het dragen van mondmaskers, dat natuurlijk ook niet combineerbaar is met een koor dat uit volle borst zingt.”

Naar Kasterlee

“Wij hebben dus alle optredens geannuleerd vanaf halfweg maart, net als de activiteiten en feestjes die we gepland hadden voor onze leden. We waren ook gecontacteerd door het productiehuis Caviar TV dat een koor zocht voor een promofilm van Studio Brussel. Dat werd ook uitgesteld en we weten niet of dit zelfs nog zal plaatsvinden. Gelukkig kunnen we wel op kamp naar Kasterlee en daar verheugen we ons natuurlijk enorm op. Normaal is de opstart van de jaarwerking in september maar misschien zal dit nu iets vroeger gebeuren als we mogen.”

“Of we een beetje hulp kunnen gebruiken? Natuurlijk wel. Wie graag zingt, is meer dan welkom bij Vox Musica en als dat niet lukt, dan kun je altijd een cd kopen.”

Opgericht in: maart 1997, eerst als feitelijke vereniging en sedert 2015 als vzw.

Voorzitter: Emmanuel Vansteenkiste

Aantal leden: 150

Lokaal: H. Hartkerk of zaal Don Bosco

Lidgeld: 30 euro per jaar. Hierin zijn de repetities en enkele extra activiteiten inbegrepen.

Oorsprong: Vox Musica is gegroeid uit een jeugdkoor, in 2007 kwam er een kinderkoor bij en in 2012 ook een volwassenkoor. Meer info: www.voxmusica.be en op Instagram, Twitter en Facebook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.