Helpende Handen rekent nu ook op milde weldoeners

Het team van Helpende handen, voor het coronavirus uitbrak.© gf
Het team van Helpende handen, voor het coronavirus uitbrak.© gf
Redactie KW

Corona heeft er de afgelopen tijd zwaar ingehakt en dat voelen ze ook bij de vzw Izegemse Helpende Handen. De vzw doet er alles aan om projecten te ondersteunen van verenigingen die mensen opnieuw op de juiste koers willen krijgen, maar het afgelopen jaar was dat allesbehalve een makkelijke opdracht. Toch leeft het bestuur op hoop en kijkt uit naar een leven na corona.

De vzw Helpende Handen ontstond in 1997 in Izegem en had een heel duidelijk doel voor ogen. Dat doel is ruim 20 jaar later nog altijd hetzelfde, maar het is er niet eenvoudiger op geworden.

“Op 27 mei 1997 kwam onze vzw Helpende Handen tot stand en we zijn er best trots op dat we op vandaag nog altijd bestaan en iets betekenen voor heel wat mensen”, begint Tillo Kesteloot, secretaris bij de vereniging.

“We willen in de eerste plaats diensten, verenigingen, projecten en sociale centra ondersteunen en helpen waar nodig. We richten ons hiervoor zowel op jongeren als op volwassenen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. We proberen hen op verschillende vlakken te helpen en bij te staan en doen wat we kunnen, al is dat vaak geen eenvoudige opdracht.”

Duwtje in de rug

Izegemse Helpende Handen geeft hier en daar een duwtje in de rug, maar er is toch een grote voorwaarde. “Wij gaan enkel in op hulp van mensen die echt opnieuw meewillen en willen functioneren in de maatschappij. We zijn helemaal geen voorstander van de hangmatcultuur en we willen die dan ook zeker niet in stand houden. De personen in de groep die we helpen, moeten effectief ook de wil hebben om er terug bovenop te komen.”

Dat corona de afgelopen maanden voor heel wat mensen een extra last op de schouders was, is geen geheim. “Wij zien dat meer en meer mensen extra hulp kunnen gebruiken en daarvoor is het belangrijk dat wij er echt zijn en iets kunnen betekenen.”

Milde weldoeners

“Corona heeft het leven zoals we het kennen helemaal stilgelegd, maar het heeft ook veel mensen bijkomende problemen bezorgd, mensen die het soms al lastig hadden en nu nog dieper geduwd werden. Met Izegemse Helpende Handen proberen wij iedere organisatie die zinvolle hulp wil, ook effectief te helpen.”

De vzw, met voorzitter Eric Vandersteene, heeft er niet het gemakkelijkste jaar opzitten. “Wij krijgen geen subsidies, dus het geld dat we ter beschikking hebben, krijgen we voornamelijk van weldoeners. Dat zijn firma’s of privé personen die het goed voorhebben met de Izegemse bevolking en daarvoor een duit in het zakje willen doen.”

“Helaas staan die schenkingen de laatste maanden op een lager pitje”, legt Tillo uit. “Die steun is voor ons nochtans broodnodig. Wie graag zijn steentje wil bijdragen, kan altijd een mailtje sturen naar info@helpende-hand.be en zo de Izegemse bevolking helpen. Alle schenkingen die wij krijgen, gaan integraal naar de verschillende doelen die wij geselecteerd hebben.”

Projecten

“Wij steunen onder meer Inloophuis ‘t Koeterke, SaMENSpel uit de Ommegangstraat, De Stamper, TOV (Talenten Ontwikkelen tot Vaardigheden) en Het Ventiel, maar daarnaast zijn er nog andere projecten waar wij graag onze schouders onderzetten. Alle info hierover vind je op onze website. We hopen dat we snel opnieuw volop kunnen steunen en helpen waar nodig. Ons bestuur is al een hele tijd niet meer samengekomen door de strenge maatregelen, maar we hopen om snel weer in actie te kunnen treden.” (MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier