Hello Bruges gaat creatief om met de coronacrisis

De stadsgidsen staan te popelen om weer toeristen te mogen rondleiden. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het coronavirus teistert ook het West-Vlaamse verenigingsleven. Drie maanden werden alle gidsbeurten in Brugge geannuleerd. Pas vorige week gaf Toerisme Brugge opnieuw groen licht. Dat resulteerde al in één gidsbeurt voor 500 stadsgidsen. Hello Bruges gaat creatief om met deze crisis.

De gidsenvereniging werd zwaar getroffen door de coronacrisis. Eén vrouwelijke Brugse stadsgids is bezweken aan het coronavirus, twee anderen waren een tijdlang zwaar ziek. “Een van hen is quasi zeker besmet geraakt tijdens het gidsen”, zegt Bruggeling Dirk Van Tieghem (65), voorzitter van de West-Vlaamse gidsenkring Hello Bruges. “Hij moest de bus op met cruisetoeristen en de chauffeur van de autocar was net terug uit Noord-Italië. Die heeft het virus hoogstwaarschijnlijk van daaruit meegebracht.”

Maar er is ook goed nieuws. Sinds 8 juni mogen de Brugse stadsgidsen bezoekers uit eigen land opnieuw rondleiden, sinds 15 juni mag dat ook met buitenlandse toeristen. Zij het onder strikte veiligheidsvoorschriften, die de voorbije twee weken herhaaldelijk aangepast werden. “De groepen mogen niet groter zijn dan twintig personen”, benadrukt Dirk Van Tieghem. “Als de toeristen én de gids de anderhalve meter afstand niet kunnen bewaren, moeten ze een mondmasker op hebben. De gidsen zullen van het klassieke traject moeten afwijken, want met een groep door de smalle Stoofstraat stappen, met tegenliggers, is onveilig.”

Kwaliteitslabel

“Voor de vaste rondleidingen die de Stad zelf organiseert, gaat het om maximaal tien personen, want die groepen gaan de backoffice van Toerisme Brugge in het oude Sint-Janshospitaal binnen. Toerisme Brugge voorziet gel om de deurklink te ontsmetten. Gelukkig is Toerisme Vlaanderen afgestapt van het protocol dat gidsen zelf voor een hygiënische set en extra mondmaskers moeten zorgen. De verantwoordelijkheid voor de mondmaskers ligt bij de groep toeristen.”

Volgens Dirk Van Tieghem heeft er sedert het groen licht van burgemeester Dirk De fauw nog maar één gidsbeurt plaatsgevonden: “En dat voor de 500 gediplomeerde stadsgidsen van de drie erkende Brugse gidsenverenigingen! En dan reken ik er de 3.500 free guides van overal ter wereld die zich in Brugge hebben laten registreren niet eens bij.”

Bange toeristen

Het verheugt de voorzitter van de West-Vlaamse Gidsenkring dat het stadsbestuur ingegaan is op zijn voorstel om enkel de gediplomeerde stadsgidsen als ambassadeurs van Brugge te beschouwen en hen een apart kwaliteitslabel toe te kennen: “Toerisme Brugge liet mij onlangs weten dat de badges in de maak zijn!”

Ondertussen ligt het gidsen in Brugge zelfs in de staart van de coronacrisis nog altijd op apegapen. Dirk Van Tieghem verwacht niet dat daarin vlug verandering zal optreden: “Dit jaar zouden er meer dan 200 cruiseschepen, met duizenden passagiers, aanmeren in Zeebrugge. Die zijn allemaal geschrapt. Een beetje tot opluchting van de stad, want onze politici vinden dat cruises weinig meerwaarde hebben. Cruisetoeristen blijven amper twee uur in de binnenstad en verteren niks. Ook de toeristen uit andere continenten zie ik niet zo vlug terugkeren. Ons land heeft door eerlijk te communiceren over de coronacijfers veel buitenlandse toeristen bang gemaakt.”

“De Britten zitten met een ander probleem: als zij hun land verlaten voor een citytrip naar Brugge, moeten ze bij hun terugkeer twee weken in quarantaine gaan. We moeten het dus vooral van de Nederlanders, de Fransen en de Duitsers hebben. En natuurlijk van onze landgenoten, die goed zijn voor de helft van de gidsbeurten. We hebben alvast naar al onze vaste klanten een brief gestuurd, met de mededeling dat ze opnieuw van harte welkom zijn. En Toerisme Brugge dokterde een formule uit, waarbij mensen die twee overnachtingen in Brugge boeken er een gidsbeurt gratis bij krijgen, in de hoop nieuwe klanten aan te trekken.”

ommetjes

Om ervoor te zorgen dat de 1.400 leden van Hello Bruges, onder wie 220 gidsen, deze zomer niet op hun honger blijven zitten, werkte het bestuur van de West-Vlaamse Gidsenkring drie initiatieven uit. “We hebben onder de noemer de ommetjes een nieuwe wandeling uitgeschreven. Het traject staat in onze Gidsenkroniek. Onze leden kunnen die wandeling binnen hun ‘bubbel’ uitvoeren samen met familieleden en vrienden. Daarnaast organiseren we twee zomerzoektochten in Brugge. Een met en een zonder foto’s. Laatstgenoemde zoektocht is de moeilijkste je moet details in gevels of stenen herkennen en verschijnt volgende maand in ons tijdschrift”, aldus Dirk Van Tieghem, die het ondanks een pijnlijke rug voelt kriebelen om weer aan de slag te gaan als gids…