Harmonie De Eendracht doet het zonder concerten, maar met alternatieve sneukeltocht

De 'werkgroep Sneukeltocht' met de affiche van hun 'Muzi-foto-digi-tocht'. Zijn te herkennen v.l.n.r. Céline Coorevits, Sofie Merlier, Laura Cambien (met affiche), Jan D'Hondt, Ward Vanhoutte en Philippe De Cabooter. Yanah Gevaert maakt ook deel uit van deze werkgroep, maar kon niet aanwezig zijn.
Redactie KW

ANMUSA repeteert elke vrijdagavond in Ingooigem en treedt geregeld op. Hun jaarlijks topevenement is het grote lenteconcert in thema. Geregeld worden zij ook gevraagd op evenementen en plechtigheden verbonden aan de gemeente, zoals de herdenking van Lancester, de 11 november-viering en kermis Anzegem. Sinds half maart liggen zij volledig stil. Om toch een teken van leven te geven, organiseert de werkgroep ‘Sneukeltocht’ een alternatieve wandelzoektocht.

Door Gerda Verbeke

“Sinds half maart tot op de dag van vandaag zijn alle activiteiten afgelast”, zucht voorzitter Rik Hinnens (63). “Een aantal weken geleden is er beslist om 21 augustus opnieuw op te starten. Maar het ziet ernaar uit dat we nog even geduld zullen moeten hebben. En als we al zouden opstarten, is de vraag hoe dit praktisch gerealiseerd gaat worden met de nodige afstand en het dragen van een mondmasker. Ook is de vraag of we binnen veilig kunnen spelen. Het precieze effect van de ventilatie kennen we niet, maar ik las dat de luchtverplaatsing bij blazers groter zou zijn dan normaal. Als bestuur willen we voorzichtig zijn en veilig opstarten, want een derde van onze muzikanten behoort tot de risicogroep. De eerste repetitie zal sowieso een beetje zoeken en aftasten zijn.”

“Het is een financiële domper voor onze vereniging”, stelt bestuurslid en klarinettist Philippe De Cabooter (39). “Ook al vielen er een aantal kosten weg zoals de aankoop van nieuwe partituren, het betalen van de dirigent en ons jaarabonnement bij SABAM, toch liepen de verliezen op. Dit doordat we onze kasacties zoals het lenteconcert, het eetfestijn en de jaarlijkse kalender moesten schrappen. Gelukkig hebben we gedurende de voorbije jaren wat reserves opgebouwd, maar de eindbalans zal sowieso negatief zijn. We zaten reeds samen met de cultuurdienst om onze situatie te bespreken en begin september zal de gemeenteraad beslissen hoe het overheidsgeld om de verenigingen te ondersteunen, verdeeld zal worden.”

Lente-uitwisseling

“Alleszins kan dat wat we het liefst doen nu niet, namelijk samen muziek maken”, klinkt voorzitter Hinnens machteloos. “Normaal zouden we nu starten met de repetities ter voorbereiding van ons concert in het kader van onze tweejaarlijkse lente-uitwisseling met onze Franse zustermuziekmaatschappij Music’ en Othe. Maar of we kunnen repeteren en of de trip kan doorgaan, valt nog af te wachten.”

Maar de harmonie zat niet stil. Tot eind augustus kan je deelnemen aan hun ‘alternatieve sneukeltocht’. De gebruikelijke formule met vier ‘sneukels’ met aan elk standje een muziekgroepje met leden van de harmonie, werd grondig herwerkt. “Normaal was het de achtste keer dat onze werkgroep dit organiseerde”, vertelt trompettiste Laura Cambien (25). “Sneukelen en muziek spelen kon niet en uiteindelijk kwamen we uit bij de ‘Muzi-foto-digi-tocht’. De foto’s zoeken en in de juiste volgorde plaatsen, konden we behouden en muziekfragmenten kunnen de wandelaars beluisteren via een QR-code. We nodigen hierbij iedereen van harte uit om zich in te schrijven op de website van Anmusa en daar te kiezen voor de wandeling van 5 of 10 kilometer. Tot nu toe was het al een vrij groot succes!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.