Harelbeekse jeugd opent dit weekend in ’t Saske ‘het fuifseizoen’

Beide verenigingen organiseerden in 2019 voor het laatst een fuif. Het enthousiasme om ‘t Sas opnieuw in te wijden in groot. © Patje
Phebe Somers

Wie Harelbeke zegt, zegt ‘t Saske – zeker bij de lokale jeugdbewegingen. Naar jaarlijkse traditie, met uitzondering van 2020, wordt de herfstvakantie ingezet met de eerste fuiven van het academiejaar. Goed voor ‘de moraal’ van de jeugd en voor de kassa van de jeugdbewegingen.

Vrijdag en zaterdag opent Jeugdcentrum ‘t Sas voor het eerst in anderhalf jaar z’n deuren voor al wie zin heeft om ‘een beentje te smijten’. Chiro Stasegem en KSA Harelbeke bijten de spits af.

Voor jeugdbewegingen was de coronaperiode bijzonder zwaar, niet het minst voor hun financiën. “We halen een niet te onderschatten deel van onze inkomsten uit fuiven. Doorheen de coronacrisis probeerden we hier en daar op een andere manier onze kas te spijzen, maar weer fuiven kunnen organiseren als vanouds voelt als een verademing”, vertelt Emily Vanrobaeys, hoofdleidster van Chiro Stasegem.

Bij Lise Houfflyn, KSA-leidster en hoofdorganisatrice van het KSA Bal, horen we een gelijkaardige uitleg: “Onze kampen zijn blijven doorgaan, net zoals de meeste activiteiten, zij het in aangepaste vorm. De meeste werkingskosten bleven dus gewoon doorlopen, terwijl er bijna geen enkele mogelijkheid was om een extra centje in het laatje te brengen. Dit is een grote opluchting.” (lees verder onder de foto)

De leidersploeg van KSA Peter Benoit Harelbeke heeft er enorm veel zin in: “Alle voorbereidingen zijn getroffen om er een stevig feestje van te maken”
De leidersploeg van KSA Peter Benoit Harelbeke heeft er enorm veel zin in: “Alle voorbereidingen zijn getroffen om er een stevig feestje van te maken”

Nieuw jasje

Chiro Stasegem is dit weekend als eerste aan de beurt. Zij organiseert op 29 oktober het toepasselijke Crazy Night, een nieuwe versie van haar welbekende Chi Rwo Kwole. “Onze jaarlijkse fuif dus, maar in een ander jasje”, legt Emily uit. “Om de zoveel tijd is het eens tijd voor verandering, en na deze lange pauze leek dit het juiste moment te zijn. Een ‘crazy night’ is een term die we bij de leiding al langer gebruiken wanneer er een feestje wordt aangekondigd; hopelijk kan dit concept opnieuw enkele jaren meegaan.”

KSA Harelbeke is als tweede aan zet, met haar jaarlijkse KSA Bal op zaterdag 30 oktober. Laat je niet misleiden door de naam: galakledij en dure kapsels zullen nergens te bespeuren zijn. “KSA Bal is gewoon een van onze drie jaarlijkse fuiven, die quasi elk jaar tijdens het eerste weekend van ‘het seizoen’ plaatsvindt. Met als grote voordeel dat we altijd een uurtje langer kunnen feesten, aangezien het winteruur die nacht ingaat”, aldus Lise.

Fuifbuddy’s en CST

Beide verenigingen verwachten dat de sfeer anders zal zijn dan voor de pandemie, maar in de positieve zin, volgens Emily: “Het zou zeker kunnen dat de sfeer net uitbundiger is, omdat we hier zo lang op hebben moeten wachten. We verwachten dat heel wat enthousiaste feestgangers zullen blijven hangen tot in de vroege uurtjes!”

Hier hebben we zó hard naar uitgekeken

Of die uitgelatenheid voor meer problemen dan gewoonlijk zal zorgen, is nog maar de vraag. Volgens jeugdconsulent Robbe Bleuzé zijn alle nodige voorbereidingen getroffen: “Sowieso verlopen alle fuiven veilig. Al voor de pandemie hadden we een CO₂-meter geïnstalleerd die gekoppeld is aan het ventilatiesysteem, precies alsof we het hadden voorspeld. Daarnaast hebben we een nieuw systeem van fuifbuddy’s ingevoerd. Elke vereniging moest minstens twee afgevaardigden voordragen die een opleiding moesten volgen zodat ze de avond zelf kunnen omgaan met problemen als agressie, overmatig alcoholgebruik… Tot slot werken alle organisatoren met het Covid Safe Ticket. ”

Bij KSA Harelbeke hebben ze alvast alle voorbereidingen getroffen om er een veilige én spetterende editie van de maken. “We zijn ervan overtuigd dat alle aanwezigen zin hebben in een stevig feestje, en wij met de leidersploeg willen ervoor zorgen dat het voor iedereen een aangename avond wordt. Ook aan het thema hebben we flink gewerkt. Dit jaar gaan we de Hawaïaanse toer op, met aangepaste snacks en tropische sangria met vers fruit. Als kers op de taart trakteren we onze dansgrage gasten om 22 uur op een gratis vat!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.