Harelbeekse Fotovrienden vormen vriendenclub: “We delen dezelfde passie voor fotografie”

De Harelbeekse Fotovrienden: "We trekken er regelmatig samen op uit om te fotograferen." © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Harelbeekse Fotovrienden stellen elk jaar een gevarieerde activiteitenkalender samen: een goede combinatie van uitstappen, opdrachten en workshops. Elk lid krijgt volop de kans om op eigen tempo te fotograferen. “Alles wat we doen heeft een ontspannen karakter. We zijn een vriendenclub geworden”, zegt voorzitter Dirk Carrein.

De Harelbeekse Fotovrienden zijn meer dan een fotoclub. “Eigenlijk gebruiken we dat woord niet zo graag. Het klinkt nogal oubollig. We zien onszelf eerder als een groep vrienden, die dezelfde passie delen, fotografie. De naam Harelbeekse Fotovrienden was snel gekozen toen we enkele jaren geleden een nieuwe naam en logo voor de club zochten”, zegt huidig voorzitter Dirk Carrein.

“Elk jaar stellen wij een gevarieerde kalender samen: een combinatie van uitstappen, opdrachten en workshops. We hebben geen vaste dag waarop deze plaatsvinden. We zijn er ons van bewust dat niet iedereen zomaar om de twee à drie weken zijn zaterdag kan vrijhouden. Er worden dus activiteiten georganiseerd in het weekend en op een weekdag ‘s avonds.”

Het is belangrijk om met je werk naar buiten te kunnen komen – Dirk Carrein

De activiteitenkalender wordt meegedeeld op de nieuwjaarshappening. “In de loop van het jaar wordt die aangevuld met extra uitstappen. We trekken er regelmatig samen op uit om te fotograferen. Ook bezoeken we geregeld fototentoonstellingen.”

De activiteiten worden op vrijwillige basis georganiseerd door leden van de club. “Alles wat we doen heeft een ontspannen karakter, met volop kans om te fotograferen op eigen tempo. Achteraf is er altijd de mogelijkheid om samen iets te drinken of een hap te eten. Tijdens veel van deze activiteiten zijn de partners van de leden steeds welkom.”

Van elkaar leren

Elk lid is vrij in wat hij/zij fotografeert. “De interessevelden lopen dan ook vrij uiteen. Dat is goed, zo komt elke tak van de fotografie wel eens aan bod en leren we op die manier veel van elkaar. Tijdens onze vergaderingen wisselen we in een vriendschappelijke sfeer ervaringen, visies en technieken uit en bespreken we de recent gemaakte opnamen.”

Elke fotograaf kan in principe lid worden. “Voor ons is het belangrijk dat een nieuw lid een actieve en positieve bijdrage aan de club levert. We streven ernaar om het individuele, creatieve en technische niveau van al onze leden te verbeteren. Er moet wel een klik zijn, daarom kan elk potentieel lid vrijblijvend twee activiteiten bijwonen om ons beter te leren kennen en een zicht te krijgen op onze werking.”

Opgericht: De club werd in 1973 opgericht door Robert Vandenbulcke onder de naam Foto en filmclub Lano, binnen de sociale werking van de firma Lano Carpets. In 1977 werd de club door de opkomst van de toen nieuwe media dia en video, Foto en Dia club Lano.

Voorzitter: Robert Vandenbulcke was voorzitter van 1973 to 1982. Hij werd opgevolgd door Lucas Vanhove die meer dan 30 jaar voorzitter was. Lucas is nog steeds actief lid. Hij werd in 2003 opgevolgd door huidig voorzitter Dirk Carrein.

Aantal leden: De club telt momenteel 22 actieve leden.

Bestuur: Het huidig bestuur bestaat uit voorzitter Dirk Carrein, secretaris Pierre Deblock en bestuurslid Jessica Vercaemer.

Eenmaal per jaar exposeren de fotovrienden werk tijdens Harelbeke feest. “Jammer genoeg gaat dit door corona niet door. Ook tijdens Buren bij kunstenaars organiseren wij een tentoonstelling. Ons werk exposeren dat is tevens iets waar we de komende jaren meer gaan op inzetten. Het is belangrijk om met je werk naar buiten te kunnen komen.”

In de loop van een werkjaar worden heel wat mooie beelden gemaakt. “Niet enkel op clubactiviteiten maar ook daarbuiten. De gemaakte beelden laten we eenmaal per jaar beoordelen door leden van andere clubs: ons clubkampioenschap. Buiten een fles wijn is er niets aan te verdienen, maar we hebben er vooral plezier aan. We maker er een gezellige avond van en horen zo ook eens de mening van een buitenstaander. We werken met thema’s elk lid is vrij of hij hieraan wil deelnemen of niet.”

” Door de huidige omstandigheden hebben we, ook voor de veiligheid van de leden, alle activiteiten moeten annuleren. Aangezien het wat langer duurt dan verwacht, bekijken we de mogelijkheid om iets online te gaan doen met de leden.”