Handbooggilde Sint-Sebastiaan krijgt overdekte liggende wip

Stad Brugge voorziet een investeringssubsidie van maar liefst 123.000 euro voor de Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan om infrastructuur voor een overdekte liggende wip te bouwen. “We doen ook een eigen inbreng van minstens 41.000 euro”, zegt hoofdman Geert Leys.

© (Foto Davy Coghe)
© (Foto Davy Coghe)

De Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan in de Brugse deelgemeente Sint-Andries zal tegen de zomer, omstreeks de maand juni, gebruik kunnen maken van een gloednieuwe overdekte ‘liggende wip’. Dit dankzij een stevige subsidie van de Stad Brugge. De schuttersgilde kent een rijke historiek en werd opgericht kort na het ontstaan van België, in 1833. Sinds 1970 heeft de gilde haar thuisbasis en vaste stek op het domein Koude Keuken in Sint-Andries. Het is voormalig burgemeester van Sint-Andries en latere schepen in de fusie tot Groot Brugge Pieter Leys, maar liefst veertig jaar hoofdman van de gilde, die de huidige infrastructuur realiseerde. Vandaag is Geert Leys, de zoon van Pieter, hoofdman van De Gilde. Sint-Sebastiaan kent de jongste jaren een groeiend aantal leden en was dan ook al een tijdje op zoek naar uitbreiding van de infrastructuur. Er bleek vooral nood aan mogelijkheden om ook indoor op de liggende wip te schieten. En de gesprekken daarover met Stad Brugge hebben nu dus ook tot resultaat geleid.

“Het bestuur van de Sint-Sebastiaansgilde gaf aan dat er vooral nood was aan extra schietmogelijkheden in de winterperiode. De Stad was bereid een investeringssubsidie van zo’n 123.000 euro te verschaffen voor de bouw van een overdekte liggende wip”, zegt schepen van Sport Franky Demon (CD&V). “Met ook een eigen inbreng door de handbooggilde zal dit hen in staat stellen om het hele jaar door te schieten en niet langer afhankelijk te zijn van de soms barre weersomstandigheden.”

“Wij investeren inderdaad zelf ook; een bedrag van minstens 41.000 euro. Dat zou dus nog iets kunnen oplopen”, zegt hoofdman Geert Leys. “De werkzaamheden worden al spoedig in gang gezet en het is de bedoeling dat alles klaar is omstreeks de maand juni; nog voor de zomer dus. De nieuwe infrastructuur wordt aangebouwd haaks op het bestaande gebouw over een lengte van zo’n vijftien meter. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van hout en we voorzien ook grote schuiframen zodat het in de zomer maximaal kan open gezet worden voor evenementjes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.