Gezinsbond Zwevegem is honderd jaar jong

Het bestuur en medewerkers van de Gezinsbond werden in het Gemeentepunt ontvangen voor hun eeuwfeest. (foto GJZ)
Redactie KW

Het bestuur en de medewerkers van de Gezinsbond Zwevegem werden uitgenodigd naar het Gemeentepunt. Dit naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de vereniging.

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van ons land. Deze vereniging komt op voor een meer kind- en gezinsvriendelijke samenleving en steunt op vier pijlers: dienstverlening, sociaal-cultureel werk, een verenigingsleven en gezinspolitieke acties.

“In 1921 kwam de Bond der Talrijke Huisgezinnen tot stand als sociale beweging voor het gezin met zowat 3.000 leden. Na de Eerste Wereldoorlog waren er veel kostwinners gesneuveld en was er nood aan extra werklui. De industriële revolutie zorgde voor meer armoede, vooral bij grote gezinnen.”

“De Bond wilde die ondersteunen en streven naar gelijkwaardige levensomstandigheden tussen gezinnen met en gezinnen zonder kinderen”, verduidelijkte schepen Spincemaille (CD&V) het ontstaan van de Gezinsbond in haar feestrede.

Nationaal zijn er bij de Gezinsbond om en bij de 12.000 vrijwilligers actief, waarvan een aantal bij de Gezinsbond Zwevegem – Sint-Denijs – Spiere-Helkijn. De afdeling Zwevegem werd in 1921 opgericht door Camiel Rijckebosch.

In de oorlogsjaren tot 1955 vinden we als voorzitter de namen terug van Leon Antoine Bekaert en Antoine Bekaert, twee prominente Zwevegemnaren.

Activiteiten

Vervolgens zat voorzitter Reyntjens voor een 20-tal jaar aan het roer van de vereniging waarna René Hendriks voor 20 jaar de leiding overnam. Christiaan Vandewalle werd voorzitter in 1996 om in 2012 de fakkel door te geven aan Luc Depreux. Verder bestaat de ploeg uit ondervoorzitter/penningmeester Patricia Decroos en Eric Cottyn, secretarissen Sonja Feys en Ria Vantieghem, Stig Pattyn (Gezinsspaarkaart), Piet Loncke (kinderoppasdienst), Anja Demeijer (consumentenwerking) en Giovanni Baert (turnen). De medewerkers voor de jonge gezinnen zijn Dieter Hugelier, Steffi Depreux, Annelore Desquesne en Tanja Goeminne. Yves Bruneel is verantwoordelijk voor lay-out en communicatie.

De jaarlijkse activiteiten zijn een vaste waarde geworden voor vele gezinnen. “We organiseren de tweedehandsbeurs, de paaseierenraap, turnen, voordrachten en vorige zondag konden we de Sint naar Zwevegem halen”, somde Luc Depreux kort de meest bekende activiteiten op. (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.