Gemeente Wingene onderzoekt impact coronacrisis bij verenigingen

© foto Nele
Redactie KW

Bij heel wat verenigingen kwam de coronacrisis hard aan. De gemeente wil een onderzoek voeren naar de getroffen verenigingen toe om een duidelijk beeld te krijgen over de impact op hun werking en activiteiten.

“De komst van het virus was een rechtstreekse aanval op één van onze grootste troeven als gemeente. De ontmoeting tussen onze inwoners, ons sterk sociaal weefsel en onze verbondenheid”, verduidelijkt schepen Lieven Huys. “Onze verenigingen spelen een cruciale rol bij het opnieuw laten opleven van het publieke leven in onze gemeente en verdienen een extra duwtje in de rug. Verenigingen staan de komende maanden sowieso nog voor grote uitdagingen.” Sommige verenigingen in de gemeente hebben hun activiteiten al beperkt, heropgestart en bij andere is dit helemaal nog niet mogelijk omdat er nog steeds beperkingen gelden.

Gemeentelijke steun en hulp

De gemeente wil er dan ook alles aan doen om de verenigingen te helpen en te ondersteunen en ze starten met een rondvraag. Ze namen al eerder initiatief voor ondersteuning en geloven meer dan ooit in het engagement van de verenigingen. Bij de opmaak van het 100-puntenplan voor de heropleving van de gemeente na de coronacrisis kregen de verenigingen bijzondere aandacht. Naast gerichte informatie en het voorzien van rechtstreekse aanspreekpunten zorgde de gemeente eerder al voor financiële zekerheid. In 2020 ontvangen alle verenigingen minstens dezelfde werkingssubsidie die ze ontvingen voor het werkjaar 2019. Daarnaast is er voor alle gemeentelijke verenigingen een korting van 25 procent op de kostprijs voor elk gebruik van gemeentelijk infrastructuur en feestmateriaal en dit tot en met 31 maart 2021.

Op onderzoek

Schepen Brecht Warnez gaat verder: “We willen inzicht krijgen in de specifieke situatie van elke vereniging zodat we hen verder kunnen ondersteunen. Waar lopen de verengingen tegen aan? Welke praktische ondersteuning hebben ze nodig? En niet te vergeten, zijn ze op de hoogte over alle steunmaatregelen? Via een digitale enquête polsen we naar eventuele huidige en toekomstige problemen. De resultaten van het onderzoek dienen dan als input om te kijken waarmee we hen als gemeente kunnen ondersteunen op korte en lange termijn.” Alle verenigingen krijgen in de week van 15 juni een uitnodiging om de bevraging in te vullen.

Noodfonds

In het Vlaams noodfonds voorziet de Vlaamse regering 87 miljoen euro steun voor alle sport-, jeugd- en cultuurverenigingen in Vlaanderen. Wingene kan rekenen op 163 868,72 euro om de verenigingen te ondersteunen.Elke stad of gemeente kan zelf kiezen op welk een manier de ondersteuning ingevuld wordt. Kwijtschelden van huurgeld of een tussenkomst in bepaalde kosten zijn enkele voorbeelden. “De input van de verenigingen via de bevraging zal ons helpen om de noden in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat het geld ingezet wordt daar waar dat het hardste nodig is”, besluit Brecht Warnez. (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten