Gemeente plant resem activiteiten voor thuisblijvers

Annelies Borry, Hilde Verhamme en Wim Dierick in het Patrirjzenbos. © (foto Frank)
Redactie KW

Door de coronacrisis zullen waarschijnlijk heel wat mensen deze zomer niet op vakantie naar het buitenland trekken, maar die doorbrengen in eigen land of zelfs in eigen gemeente. Lendelede zorgt alvast voor een aantal activiteiten voor jong en oud. “Een zomerzoektocht, sport beleven in het bos, een regionaal kunstenparcours, films bekijken op de site Nelca en yogasessies aan het waterbekken op dezelfde site”, zegt cultuurfunctionaris Wim Dierick.

“De initiatieven zijn een samenwerking tussen de jeugd-, cultuur- en sportdienst”, aldus Wim Dierick. “In het kader van ‘Ik Zomer West-Vlaams’, een initiatief van de provincie West-Vlaanderen die 1 euro per inwoner voorziet voor de steden en gemeenten die in de zomermaanden voor meer coronaveilige activiteiten zorgen en ze ook coördineren. Lendelede diende daarvoor een dossier in, maar tot op vandaag weten we nog niet of dat al dan niet goedgekeurd is. De activiteiten hebben echter sowieso plaats.”

In juli, augustus en september is er de Lendeleedse Zomerzoekocht waaraan je zowel individueel als in groep kunt deelnemen. “Die organiseren we in samenwerking met Rik Bruwier die in De Leest in Izegem al veel ervaring opdeed met dergelijke zomerzoektochten. Via een wegbeschrijving ontdek je een aantal foto’s waarbij een aantal vragen moet beantwoord worden. Je betaalt een kleine bijdrage om mee te doen, maar er zijn ook prijzen te winnen.”

“Zondag 4 juli is er ‘Sport Beleven in het Bos’“, zegt sportfunctionaris Annelies Borry. “Alle Lendeleedse sportverenigingen krijgen de kans om zich tussen 10 en 17 uur in een half uurtje aan de jongeren voor te stellen in het Patrijzenbos. Zo kunnen die jongeren met verschillende sporten kennismaken. Bij elke vereniging krijgt men een stempel en wie een volle spaarkaart heeft, heeft recht op een geschenkje. Ik roep alle sportverenigingen op om zich zo snel mogelijk in te schrijven.”

“Van 9 juli tot 26 oktober is er op initiatief van Leiedal ‘Contrei Live’, een kunstenparcours op en langs het water van 13 gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen”, neemt Wim Dierick weer over.

Terrasconcerten

“16 kunstenaars uit binnen- en buitenland zorgen voor de kunstwerken. Op de site Nelca zal aan het waterbekken het kunstwerk Deer Fountain #2 van Willem Boel uit Sint-Niklaas staan. Het wordt momenteel opgebouwd. Er zijn drie fietslussen waarlangs je de diverse kunstwerken kunt bezoeken.”

‘Car Watch’ vindt plaats in het weekend van 10, 11 en 12 juli hadden. “Dat hele weekend kan je acht films bekijken in jouw auto op de parking van het DOC dat voor de gelegenheid omgetoverd is tot een drive-in”, aldus Wim. “Er zijn drie vertoningen per dag: 16, 19 en 22 uur. Er kunnen maximum 25 wagens staan per vertoning. In samenwerking met Jeugdhuis Skalul wordt er op zaterdagavond een live-stream uitgezonden van de dj-set van ‘Tweeden Asem’, een collectief van muziek- en vinylfanaten. Bij het binnenrijden op de parking krijg je een unieke Car Watch Bag met frisse drankjes, een versnapering en een kleine attentie. Info en inschrijfmogelijkheid vind je op de website van de gemeente.”

Zaterdag 11 juli, de Vlaamse feestdag, is er om 10 uur in de voormiddag ‘Yoga aan het water’. “Een initiatie yoga op het grasplein van de site Nelca”, zegt Annelies.

“Deze activiteit past volledig in het thema van ‘Contrei Live’, meer bepaald tot rust komen aan het water.”

Kermisweekend

In het kermisweekend van 21, 22 en 23 augustus zal er ook heel wat te doen zijn. “We kijken voor een drietal terrasconcerten voor maximaal 200 toeschouwers, maar met artiesten met een grote naam”, vertelt Wim. “Wie het wordt, houden we nog even geheim. Datzelfde weekend is er ‘(H)Open Deuren’ in de Sint-Blasiuskerk, een tentoonstelling waar vereniging zich kunnen promoten op een ‘deur’ door middel van slogans en/of foto’s. In oktober, meer bepaald op zaterdag 17 en zondag 18 oktober, is er in Den Tap nog het Lendeleeds initiatief van ‘Buren bij Kunstenaars.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier