Frans Deroo bouwt ieder jaar nieuw kerstdorp

© (Foto Luc)
© (Foto Luc)
Redactie KW

In wielertoeristenmilieus is hij allerminst een onbekende. De 77-jarige Frans Deroo uit de Dwarsstraat heeft reeds decennia lang de allures van een echte Flandrien. Hij is daarnaast ook een fervent knutselaar.

Frans was zeer lange tijd de klusjesman in het Sint-Lutgardisinstituut. Zijn voorliefde voor alles wat met hout te maken had, resulteerde in het ontwerpen en bouwen van landbouwwagens op schaal.

Frans: “Een passie waar ik urenlang mee aan de slag kon. Landbouwkarren en koetsen trokken steeds mijn aandacht. Zo ben ik ertoe gekomen om ze op schaal na te bouwen. De laatste zeven jaar sloeg mijn interesse om in het ontwerpen en creëren van kersttaferelen in hout. Ik zorg steeds dat ik de kerststal integreer in het dorpszicht of het landschap. Elk jaar ontwerp ik iets anders.”

“Ik start mijn project ieder jaar reeds in augustus, dan heb ik het ontwerp reeds duidelijk in mijn hoofd. Vervolgens verzamel ik alle nodige materialen om de ruwbouw te realiseren. Eens dat voltooid is, volgt de afwerking, het schilderen en het aanbrengen van de vele lichtjes die het geheel sieren.”

Figuurtjes en lichtjes

“Jaarlijks koop ik heel wat figuurtjes en lichtjes bij. Zo verandert dit jaar het licht in het kerkgebouw voortdurend van kleur. Centraal staat er nu een woning met twee mensen aan het raam. Zij staren naar wat op straat gebeurt want zelf naar buiten komen, durven ze niet.”

Het volledig tafereel is bijna drie meter lang en één meter breed. Het kunstwerk staat onder een afdak en kan ook nog afgeschermd worden tegen regen en wind. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier