Frans Debouck vreest voor voortbestaan wandelclub De Molenstappers

Frans Debouck en echtgenote Christiane Francoys, de boegbeelden van WSV De Molenstappers.© RV
Frans Debouck en echtgenote Christiane Francoys, de boegbeelden van WSV De Molenstappers.© RV
Redactie KW

Houdt de Ruiseleedse wandelclub De Molenstappers na 26 jaar op te bestaan? Frans Debouck (73) houdt het voorzitterschap immers voor bekeken en er staat niemand op om de fakkel over te nemen. “Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de club blijft bestaan”, zegt Frans, die zijn mensen via de nieuwsbrief op de hoogte bracht van zijn beslissing.

Het huidige bestuur vormt al zo’n 20 jaar een hechte vriendengroep en de 400 leden kunnen elk jaar deelnemen aan een zestal eigen organisaties, met als toppers de Kermistocht in augustus en de Putje Wintertocht vanuit Doomkerke.

“Ik had me altijd voorgenomen om de club tot mijn 75ste te leiden, maar corona heeft die datum vervroegd”, duidt Frans.

Evolutie pandemie

“In 2020 konden we niets doen. Voor dit jaar is er nog heel wat gepland, maar of het effectief zal kunnen plaatsvinden, is niet onze beslissing. Alles hangt af van de evolutie van de pandemie en wat de overheid bepaalt. Ikzelf draag nog steeds de gevolgen van een coronabesmetting vorig jaar en ook mijn vrouw Christiane (71) blijft last hebben van een bloeddrukprobleem in 2017.”

“Christiane en ik zijn al van bij de start, als enigen in het huidige bestuur, actief betrokken bij de wandelclub, respectievelijk als penningmeester-secretaris en als voorzitter van de vzw. Na lang wikken en weken beslisten we om nu een stap opzij te zetten en die functies ter beschikking te stellen. De andere bestuursleden zien het echter niet zitten om zonder ons de club verder te leiden. De leeftijd van ons allen speelt wel een rol bij die beslissing.”

Bestuursuitbreiding

“De huidige ploeg stopt eind dit jaar als er geen nieuwe bestuursleden bijkomen. Alleen mits een bestuursuitbreiding zal de florissante club overleven. We vragen dus vers bloed in ons team. Geïnteresseerden kunnen ons contacteren via 0473 89 29 67, liefst voor half juni. Tegen die datum moeten we de geplande tochten voor 2022 doorgeven aan Wandelsport Vlaanderen”, vertelt Frans.

“Het is geen must dat het nieuwe bestuur een even druk programma presenteert”

“Het huidige bestuur zal voor het volle pond steun verlenen. Christiane en ik zullen ook graag onze ervaring ten dienste stellen bij de integratie in het team. We hopen echt dat er een nieuw bestuur komt dat de werking voortzet. Ideaal zou zijn dat mensen uit eigen rangen de nek uitsteken, maar dat hoeft niet per se.”

“Het is ook geen must dat het nieuwe bestuur een even druk programma presenteert, met de vele uitstapjes. We waren gaandeweg meer dan een pure sportinstantie, maar ook een beetje een reisorganisatie voor onze 400 actieve leden.”

Sabbatjaar?

“Momenteel hebben zich drie personen gemeld om toe te treden tot het bestuur. Als er voor half juni onvoldoende nieuwe mensen zich aanbieden, kunnen we in 2022 eventueel een sabbatjaar inlassen. Dat impliceert dat de club dan nog bestaat met hetzelfde stamnummer, maar zonder activiteiten. Komt er finaal een bestuur in het najaar van 2021 of 2022, dan hervat de club in 2023”, aldus voorzitter Frans Debouck.

Gelegen tussen de twee grote wandelclubs Beernem en Aalter durfde Frans het aan om in 1995 een nieuwe club te stichten. Het werd een groot succes. Het is het levenswerk van de fervente stapper die al het klappen van de zweep kende door zijn ervaring in Beernem.

Straffe exploten

Dezer dagen waagt Frans zich aan een huzarenstuk: de opmaak voor het clubkrantje, van een samenvatting van een kwarteeuw straffe exploten van de club. De eerste Putje Wintertocht mocht al meteen 1.550 stappers verwelkomen, een droomstart.

In 2011 was er de Nationale Wandeltocht waarvoor 5.643 stappers afzakten naar het Molendorp. Op een snikhete zomerdag in augustus noteerde men 4.331 deelnemers aan de Kermistocht.

De vele verrassingsuitstappen, de zomerse wandelvakanties in Oostenrijk, de clubfeestjes … Dankzij het werk van Frans en Christiane en de rest van de bestuursploeg stond WSV De Molenstappers jarenlang garant voor wandelplezier en een innige amicale sfeer. (RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.