Folkloregroep ‘De Vrye Visscherye’ wil het maritieme erfgoed in ere houden

Een groepsfoto van De Vrye Visscherye met Peter Sabbe, Annemie Bourdon, Luc Van Styvoort, Marie Paule Cattoor, Bjorn Lambrecht, Martine Vandaele, Noel Vantomme, Marit Lambrecht, Fernand Dierickx, Rune Lambrecht, Greet Ketelers, Peter Van Daele, Heidi Dewinne, Nina Lambrecht en Johan Pettens. (foto genomen voor de coronamaatregelen) © GF
Redactie KW

Het coronavirus zorgde voor een heel bizarre zomer in de meeste kustgemeenten. Festivals en concerten werden afgelast, kermissen en markten konden slechts mits strikte naleving van de veiligheidsvoorschriften georganiseerd worden en ook stoeten mochten niet doorgaan. In Blankenberge werden zo goed als alle feestelijkheden afgelast en dat betekende voor een folkloregroep als ‘De Vrye Visscherye’ een serieuze afknapper.

“Voor onze groep zijn de Havenfeesten en de Paravangfeesten echte hoogdagen”, opent voorzitter Peter Sabbe (57). “Die dagen staat de visserij in het middelpunt van de belangstelling en voor een vereniging die de maritieme tradities in stand wil houden, is het niet leuk als dergelijke evenementen niet plaatsvinden.”

“Ook de zeewijding van Blankenberge en Wenduine werd van de zomeragenda geschrapt en dat was voor zowel de toeristen als onze folkloregroep een tegenvaller.”

Scoutsgroep

De oorsprong van ‘De Vrye Visscherye’ gaat terug tot de deelname aan de vissersbedevaart in Meetkerke en de zeewijding in Wenduine. “Toen op het einde van de tachtiger jaren het aantal authentieke vissersfamilies schaars werd, vroegen de organisatoren of ik samen met onze scoutsgroep de plaats wou innemen van de vissers. Na enkele jaren ruilden we onze scoutsuitrusting in voor kledij die destijds gedragen werd door de Blankenbergse vissersbevolking”, vervolgt Peter Sabbe.

Typische kledij

Sindsdien zijn alle leden van de folkloregroep uitgedost in typische kledij. De mannen met blauwe zeemansbroeken, een bazeroen en een visserspet. De vrouwen dragen een rode rok met een schort, een bloes met een sjaal over de schouders en de typische witte muts, beter bekend als het ‘puupemutsetje’.

“Waar onze folkloregroep zich toont, zijn we meteen herkenbaar. Ondertussen bestaat onze vereniging al meer dan dertig jaar en zijn we als het ware de ambassadeurs van het Blankenbergse vissersverleden”, vertelt Peter Sabbe enthousiast.

Samenhorigheid

Miete Bourdon (63) is een van de weinige leden die er al bij waren toen de vereniging werd opgericht. “Mijn broer was samen met de voorzitter een van de stichters van de folkloregroep en gezien mijn scoutsverleden vonden ze het logisch dat ik ook zou aansluiten. Ik heb zeker nog geen spijt gehad van mijn beslissing want eigenlijk is onze vereniging een vriendenbende.”

“We houden het doelbewust bij een beperkte groep omdat we het onderlinge contact en de samenhorigheid heel belangrijk vinden. De meeste leden kennen elkaar al vrij lang en hebben op een of andere manier een band met de visserij.”

“Mijn overgrootouders waren vissers en ik vind het belangrijk dat we het vissersverleden van Blankenberge niet vergeten. We willen die vissersfolklore heel bewust in stand houden met onze vereniging. Onze voorzitter is bezeten van deze gedachte. Hij is niet alleen de oprichter maar ook diegene die met nieuwe voorstellen de groep levendig houdt.”

Immaterieel erfgoed

Doorheen de jaren zijn de activiteiten van de groep wel enigszins aangepast aan de tijdsgeest. “Wij hebben jaren geleden de Paravangfeesten in het leven geroepen en toen focusten we op de beleving rond volksspelen. Ondertussen zijn de interesses van de bezoekers gewijzigd en verkopen we mosselen, maatjes en vissoep.”

Ook demonstraties garnalen pellen, vallen bij de meeste toeristen nog altijd in de smaak. “Af en toe zijn we ook aanwezig op evenementen buiten Blankenberge. Het blijft belangrijk dat immaterieel kusterfgoed en tradities bewaard blijven. Zelfs de naam van onze folkloregroep verwijst immers naar een vroegere vissersnering die al in de vijftiende eeuw actief was in Blankenberge”, vertelt Peter Sabbe.

Heropstart in 2021

De voorzitter hoopt dat volgend jaar de normale werking van De Vrye Visscherye weer kan opstarten. “Ik stel vast dat het onderlinge contact tussen de leden door het wegvallen van alle evenementen toch wel wat verminderd is.”

“Corona doet zeker geen deugd aan verenigingen die de folklore rond de visserij in stand willen houden. Ik hoop dat 2021 weer een normaal jaar wordt maar ik vrees dat de heropstart voor heel wat verenigingen een probleem wordt.” (PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier