Folkloregroep De Korre zet in op Erfgoeddag

Jo Vandenbulcke, Frieda en Christine De Schepper en Annie Ackx. (foto WK)
Jo Vandenbulcke, Frieda en Christine De Schepper en Annie Ackx. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De tweewekelijkse workshop wolspinnen in De Bollaard ligt door corona al een hele tijd stil, maar vissersfolkloregroep De Korre heeft met Erfgoeddag toch nog íets om naar uit te kijken. “We zijn al een tijdje volop bezig met de voorbereidingen van ons ‘reuze’-project”, klinkt het mysterieus.

Vissersfolkloregroep De Korre lanceerde vorig jaar in samenwerking met Kusterfgoed het project ‘Van wol tot visserstrui’. Bedoeling was toen om de vergeten kunst van het wolspinnen opnieuw onder de aandacht te brengen. “Weinig mensen weten dat, maar naast ’t Oud Stadhuis was er ooit – lang geleden – een spinschool gevestigd. De ideale locatie dus voor onze eerste publieke demo die daar met Erfgoeddag een groot succes werd”, zegt Annie Ackx.

Nieuwe kostuums

Annie, zelf telg van een Heistse vissersfamilie, maakte twintig jaar lang deel uit van de inmiddels ontbonden folkloregroep Ebbe & Vloed. Haar man Jo is voorzitter van De Korre, die de vissersfolklore vandaag voortzet. Op 24 en 25 april neemt de vereniging opnieuw deel aan Erfgoeddag, een feestweekend naar aanleiding van de twintigste editie.

“We hebben nieuwe kostuums gemaakt, gebaseerd op de traditionele visserskledij van rond 1900” – Jo Vandenbulcke

“Ik ben blij dat we dan nog eens als vereniging naar buiten kunnen komen, want onze brei- en spinavonden liggen al sinds september stil”, zegt Annie. Al komt het bestuur wel nog af en toe eens samen in de tuin. “Als het mooi weer is, breien we hier met onze hobbybubbel op het terras. Van de gelegenheid hebben we gebruikgemaakt om nieuwe kostuums te maken, gebaseerd op de traditionele visserskledij van rond 1900: vijftig paar sokken, en voor de dames ook een mooi sjaaltje. We hebben met onze vereniging dus niet stilgezeten. In juli en augustus figureren we overigens ook af en toe aan het Huisje van Majutte. Dan demonstreren we daar onze ambachten”, zegt voorzitter Jo Vandenbulcke.

Carnavalskledij

“Wij zijn ook allemaal oud-leden van de ter ziele gegane carnavalsvereniging De Voorstadruttels. We naaiden toen dikwijls carnavalskledij, dus je ziet: onze handjes staan nooit stil”, knipoogt Annie, die aan dat carnavalsverleden de bijnaam ‘Germaintje’ overhield. “Ik liep hier in carnavalstijd altijd met een looprekje rond”, glimlacht ze.

Frieda en Christine De Schepper zijn zussen. “Wij zijn eigenlijk opgegroeid in Brugge, waar we als kind in de straat van de Kantschool woonden. Mama gaf daar les en zo zijn wij er van kleins af allebei mee ingerold. Dankzij De Korre hebben we nu ook leren wolspinnen”, vertellen ze.

Brei- en spinavonden

De maritieme evenementen zitten door corona in de koelkast, maar Annie & co hebben met Erfgoeddag toch iets om naar uit te kijken. “We zijn met een ‘reuze’-projectje bezig, en, corona of niet, we komen er sowieso mee naar buiten eind april. Zelfs al zouden ze beslissen om Erfgoeddag niet te laten doorgaan. Maar we kijken er natuurlijk ook enorm naar uit om onze tweewekelijkse brei- en spinavonden in De Bollaard opnieuw te kunnen opstarten. Want jonge mensen mogen dan misschien niet zo gauw geneigd zijn om nog bij een vereniging aan te sluiten, naar onze bijeenkomsten komen ze wèl”, besluit Annie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.