Femma Orgidee kon nog net voor corona haar jubileum vieren: “We kijken er naar uit om er weer in te vliegen!”

In normale tijden komt het bestuur maandelijks samen om de activiteiten te bespreken. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
In normale tijden komt het bestuur maandelijks samen om de activiteiten te bespreken. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Femma heeft over heel Vlaanderen afdelingen en dat geldt ook voor Izegem. Femma Orgidee mocht vorig jaar tien kaarsjes uitblazen en richt zich tot alle vrouwen. De vereniging organiseert maandelijks verschillende activiteiten, maar die drukke agenda ziet er door corona natuurlijk helemaal anders uit.

“2020 was voor Femma Orgidee heel mooi begonnen”, begint voorzitter Trui Wydaeghe. “We vierden in februari ons tienjarig bestaan met een groot feest. Het werd een prachtige avond met alles erop en eraan. Helaas bleek het ook één van onze laatste activiteiten van het jaar. In maart kwam de eerste lockdown en zat er niets anders op dan af te wachten.”

Trui Wydaeghe is samen met Tine Decrock al sinds de start van Femma Orgidee met de vereniging verbonden. Trui mag zich intussen zes jaar voorzitter noemen. “Ik doe het met hart en ziel en natuurlijk met de hulp van ons prachtig bestuur. Ik mag rekenen op de hulp van Niki Bruyneel, Martine Vansteenkiste, Silvia Decavele en Tine. In normale tijden komen wij maandelijks samen om onze activiteiten te bespreken en vast te leggen. We zijn een goed geolied team en begrijpen elkaar zonder veel woorden. Iedereen heeft een duidelijke taak binnen het bestuur”, beaamt Silvia. “Daarnaast kunnen we ook rekenen op de hulp van enkele bereidwillige dames die voor of na de activiteiten een handje toesteken bij het klaarzetten of opruimen. We zijn hen hier erg dankbaar voor.”

Nieuwe leden welkom

Femma Orgidee is een Izegemse afdeling van het Vlaamse Femma. “Sommige van onze leden zijn op elke activiteit aanwezig, anderen zien we dan slechts enkele keren per jaar. We zien iedereen even graag komen”, legt Niki uit. “Momenteel hebben we ongeveer 50 leden. Lid zijn van Femma Orgidee kost 30 euro per jaar, maar we verwelkomen ook graag vriendinnen van leden en mensen die gewoon eens een kijkje willen komen nemen of geïnteresseerd zijn in een bepaalde activiteit. Je hoeft geen lidkaart te tonen om binnen te mogen”, lachen de dames. “Wanneer we een nieuw gezicht verwelkomen, dan doen we ons best om het die persoon meteen naar haar zin te maken. We gaan een praatje maken en zorgen dat de dame in kwestie meteen bij een groepje kan aansluiten. Zo worden de eerste contacten zonder veel moeite gelegd. Heel veel mensen blijven komen, mooi om te zien!”

Je hoeft geen lidkaart te tonen om deel te nemen aan onze activiteiten

“We nodigen al eens een spreker uit, doen aan bloemschikken of we gaan met de groep op bedrijfsbezoek. Een quiz, een feestelijk etentje, een proeverij of een demonstratie vinden we ook altijd fijn om te doen. Voor creatievelingen hebben we verschillende workshops zoals werken met beton en keramiek. We proberen er een mooie mix van te maken en maandelijks een tweetal activiteiten te organiseren”, legt Tine uit. “Onze leden krijgen maandelijks een mooie nieuwsbrief, verzorgd door Niki, en alle activiteiten en de foto’s nadien komen op onze Facebookpagina.”

Raambezoekje

De dames hopen elkaar snel opnieuw weer te zien. “We kijken heel erg uit naar de post-coronatijd. We verlangen er echt naar om weer ongedwongen te kunnen bijkletsen met elkaar. Onze laatste activiteit dateert al van oktober. Tijdens de eindejaarsperiode hebben we onze leden een persoonlijk bezoekje gebracht op een coronaveilige manier met een kleine attentie. De mensen waren heel tevreden met ons raambezoekje en de deugddoende babbel.”

De komende maanden heeft Femma al een aantal activiteiten op de agenda. “Op zondag 21 maart gaan we de Stretjeswandeling in Kachtem wandelen in groepjes van vier. Op woensdag 21 en 28 april trekken we dan naar Lab 152 voor een workshop beton. Bloemschikken staat ingepland op 17 mei en op 9 juni gaan we samen koken. Voor elk van deze activiteiten kan er nog ingeschreven worden. Meer info via orgidee.izegem@hotmail.com .”

Keuken gezocht

“Onze kookactiviteiten zijn steevast een schot in de roos, al zijn die voor ons heel arbeidsintensief. Als we willen koken, dan moeten wij echt alles meenemen naar een zaal die we huren. Dat gaat van een kommetje tot het kookvuur en van een mes tot het serveerschaaltje. Voor ons is dat een hele verhuis. Het zou fijn zijn mocht onze stad hier een oplossing voor vinden. Een keuken die ingericht is voor een grote groep, dat zou een pak schelen”, besluiten de dames.

Femma Orgidee

Opgericht in: 2010

Voorzitter: Trui Wydaeghe

Ledenaantal: een 50-tal

Lidgeld: 30 euro per jaar

Lokaal: geen vast lokaal, de dames trekken naar verschillende locaties

Info: Femma Orgidee richt zich op actieve vrouwen in alle leeftijdscategorieën. De groep organiseert jaarlijks tal van afwisselende activiteiten voor zowel leden als niet-leden. Femma Orgidee is erg actief op Facebook en houdt zo haar leden van alles op de hoogte. Vrouwen die geïnteresseerd zijn om zich aan te sluiten, kunnen contact opnemen met Trui via orgidee.

izegem@hotmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.