Feestjaar in mineur voor De Ommegangvrienden uit Beveren

Enkele leden van het bestuur van De Ommegangvrienden met v.l.n.r.: Dieter Carron, Jules Vandergunst, Timothy Verhulst, Carlos Verhooghe en voorzitter Stijn Vanderper. (foto SM)
Redactie KW

Naar aanleiding van hun 50ste verjaardag wilden De Ommegangvrienden, de veloclub achter de wielerwedstrijden tijdens de kermis in Beveren, er een speciaal weekend van maken. Naast de gebruikelijke koersen wilden ze op zondag uitpakken met een vipmaaltijd en een wedstrijd voor dames elite. Maar corona gooide roet in het eten. “Onze plannen op zondag zijn in het water gevallen, maar we zullen het volgend jaar dan wel vieren”, zegt secretaris Jules Vandergunst.

Veloclub De Ommegangvrienden vindt zijn oorsprong in 1970 en viert dit jaar dus zijn gouden jubileum. “Al gaat onze club pas sinds 2002 als De Ommegangvrienden door het leven”, vertelt secretaris Jules Vandergunst, die al sinds 1975 deel uitmaakt van de veloclub. De Bevernaar was in het verleden ook voorzitter van de Vlaamse én West-Vlaamse Wielerbond.

“Eigenlijk zijn we 50 jaar geleden gestart als supportersclub van Patrick Blieck. Egidius Alliet was de oprichter en hij kreeg de steun van Raf Driessens (toenmalig cafébaas van ‘t Bourgondisch Kruis), José Blondeel, Josef Depla en Elmar Chys. Een jaar later kwam ook Carlos Verhooghe erbij, die nu nog altijd in ons bestuur zit. Maar om in die tijd een koers te organiseren, moest je officieel bij de Wielerbond aangesloten zijn. Daarom zochten en kregen ze hulp van De Mandelzonen van Gaston Cappelle, de veloclub die nu nog altijd achter de organisatie van de GP Jean-Pierre Monseré zit.”

Beveren 2000

“In 1975 heb ik de koers in Beveren op vraag van Gaston overgenomen met Veloclub Valère Ollivier. Daarmee organiseerden we al tal van koersen in het Roeselaarse, vooral in de buurt van het station. Dat hebben we gedaan tot 1999. Dan werd de club opgedoekt en zijn we begonnen met Beveren 2000 van Willy Van Keirsbulck. Die ploeg groeide echter meteen uit tot een topclub – jongens als Davy Commeyne, Jan Bakelants, Nikolas Maes, Julien Vermote, Jelle Wallays… hebben daar gereden -, waardoor de focus vooral op de renners lag en niet op het organiseren van koersen. Daarom zijn we in 2002 met onze eigen club – De Ommegangvrienden – begonnen, met Josef Depla als voorzitter, Stijn Vanderper als ondervoorzitter, Carlos Verhooghe als penningmeester en mezelf als secretaris. Sinds 2006 ligt de leiding in handen van Stijn Vanderper en kunnen we ook rekenen op Filip Lievens, Raoul Vermote, Geert Fraeye, Timothy Verhulst en Dieter Carron.”

“Ik vind dat er bij iedere kermis een koers hoort”

“In al die jaren hebben we bijna altijd liefhebberskoersen georganiseerd. Tot op het moment dat de beloftencategorie ontstond. Op vraag van de Wielerbond hebben we ons dan op hen gefocust, maar na een drietal jaar zijn we daarmee gestopt. We waren gewoon van telkens rond de 100 renners aan de start te krijgen, maar toen waren er dat maar 40 meer… We zijn dus rap overgestapt naar de elite zonder contract en beloften, zoals we het nu nog altijd kennen. Het resultaat in zo’n koers staat op de tweede plaats. De wedstrijd moet vooral voor extra sfeer bij het kermisgebeuren zorgen. Ik vind dat er bij iedere kermis een koers hoort. Daarom is het plezant dat er sinds vorig jaar ook op vrijdag met de GP Immo Dicasa enkele wedstrijdjes zijn, voor de kinderen en de parochianen.”

koers voor dames elite

“Aanvankelijk waren we door corona niet van plan om dit jaar onze wedstrijd te organiseren, maar Dieter Carron heeft ons toch overtuigd. We konden rekenen op de steun van een 15-tal sponsors, maar de rest kwam uit eigen zakken. We namen alle voorzorgen om alles coronaproof te laten verlopen. Het is spijtig dat onze 50ste verjaardag door dat virus in het water valt. We wilden onze sponsors in de watten leggen met een vipmaaltijd en op vraag van onze jarenlange trouwe sponsor Willem Vinckier van bouwbedrijf Vinckier-Cloet zouden we een koers voor dames elite organiseren. Jammer genoeg valt dat nu allemaal in het water. Maar we zullen ons gouden jubileum van volgend jaar dubbel en dik vieren als 50+1”, zegt Jules Vandergunst vastberaden. (SM)

Ontstaan in: 1970.

Voorzitter: Stijn Vanderper.

Aantal leden: acht bestuursleden.

Lokaal: ‘t Bourgondisch Kruis.

Veloclub De Ommegangvrienden bestaat nog maar sinds 2002 onder deze naam, maar heeft al een geschiedenis van 50 jaar in het organiseren van koersen. Hun wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften is al jaren een gevestigde waarde op de wielerkalender, telkens op zaterdag van het kermisweekend in Beveren. Sinds vorig jaar zijn er op vrijdag ook wedstrijdjes voor kinderen en een parochianenkoers, dankzij bestuurslid Dieter Carron.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier