Fatima Wandel- en Reisvrienden op laag pitje: “Onze jubileumreis zal voor volgend jaar zijn”

Onlangs vond de 39ste herfstwandeltocht van de Fatima Wandelvrienden plaats. De wandelaars genoten van de schoonheid van Heule. © KDS
Redactie KW

De ‘Fatima Wandelvrienden’ en ‘Fatima Reisvrienden’ lijden onder de coronacrisis. Minder wandeltochten en geen vierdaagse busreis dit jaar zijn het gevolg. “Niets aan te doen. We doen gewoon verder”, zegt bestuurslid André Cruydt (85). “We passen de wandeltocht aan volgens de corona-omstandigheden.”

“We doen drie wandelingen per jaar. Een in de lente, de zomer en de herfst”, vertelt André, de motor achter de vereniging Fatima Wandelvrienden. Samen met Clemento Delannoy en Dirk Dumortier stippelt hij de wandeltochten uit. André werkt de zomerwandeltocht uit, Clemento organiseert de lentewandeling en Dirk staat in voor de herfstwandeling. De Fatima Wandelvrienden stappen 8 à 10 km en houden halfweg een pauze. Op het einde van de wandeling is er nog een gezellig samenzijn bij een broodje en drankje.

Minder wandelaars

Het idee om de ‘Fatima Wandelvrienden’ op te richten, is afkomstig van voormalig priester Arthur Reynaert. Christian Vanneste, Daniel Hoste en Paula Cottinie, de vrouw van André organiseerden aanvankelijk twee wandeltochten. In 1994 werd er een zomerfietstocht toegevoegd. Aan de zomerse fietstochten kwam abrupt een einde in 2004. “Een deelneemster kwam toen zwaar ten val kwam. Ze werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Toen besloten we de zomer fietstochten te vervangen door de zomerwandeltocht”, vertelt André. Toen Daniel Hoste in 1997 uit de organisatie stapte, nam André het roer over. Nu is André al 23 jaar de motor van de wandelclub.

De jonge gezinnen krijgen we helaas niet mee op pad – André Cruydt

Aanvankelijk waren er 100 wandelaars. Helaas slonk het aantal vanaf de eeuwwissel. Het minderde gestaag. Nu is er gemiddeld een 25-tal wandelaars. “De jonge gezinnen krijgen we niet op pad. Ze gebruiken hun weekend voor andere activiteiten”, aldus André.

Hechte vriendenkring

Ook de bestuursleden worden allemaal een dagje ouder. “Verjonging is welkom en de groep mag terug aangroeien. Als er iemand zich geroepen voelt, mag hij mij contacteren.” De ‘Fatima Wandelvrienden’ is een hechte vriendenkring. Iedereen is er welkom.

Naast de ‘Fatima Wandelvrienden’ is er de ‘Fatima Reisvrienden’. Jaarlijks maken ze tijdens het Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart weekend een vierdaagse busreis naar het buitenland. “Meestal gaan we met een 40-tal deelnemers naar Duitsland of Frankrijk. Ik organiseer dat samen met mijn dochter Rose. Zij staat me bij in de organisatie omdat ik niet sterk ben in talen. Ik heb maar tot mijn veertiende school gelopen. Mijn talenkennis beperkt zich tot enkele woorden schoolfans en een beetje Duits van tijdens mijn legerdienst.”

“Helaas kon onze reis door de coronaperikelen dit jaar niet doorgaan. De jubileumeditie viel door de lockdown in het water. De 30ste reis is voor volgend jaar.”

Opgericht: De vereniging de ‘Fatima Wandelvrienden’ zag het levenslicht in 1981. De ‘Fatima Reisvrienden’ ontstond in 1990.

Leden: Er zijn geen vaste leden. Iedereen kan deelnemen.

Coördinator: André Cruydt. Hij omschrijft zichzelf als ‘de slingerbak van de organisatie die de administratie en de financiën bijhoudt’.

Activiteiten: De Fatima Wandelvrienden maken in drie seizoenen een wandeluitstap. Enkel tijdens de winter is het wandelslaap. De Fatima Reisvrienden organiseren ieder jaar een vierdaagse per bus naar het buitenland.

Wie met de vereniging wil wandelen of reizen, kan mailen naar andre.cruydt@telenet.be of bellen naar 056 35 23 26.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.