Fans van Rode Duivels krijgen vaste stek in café ‘t Putje in Oostkamp

© PH
Redactie KW

‘1895 Official Belgium Fan Club’, de officiële supportersclub van onze nationale voetbalploegen, heeft na twee jaar opnieuw 11 vertegenwoordigers verkozen voor zijn Fanboard, uit elke provincie van het land en uit Brussel één. Voor West-Vlaanderen kwam Oostkampenaar Alain Mahieu (54) als winnaar uit de stembusgang.

“Ik ben een trouwe supporter van de Rode Duivels en ik vind het echt tof dat ik de komende twee jaar de West-Vlaamse supporters van de Rode Duivels en de Red Flames mag vertegenwoordigen”, vertelt een trotse Alain. “Jarenlang was ik lid van 1895 en ‘vzw De Brugse Duivels’ waarbij café De Vetten Os van Pieter Loosveldt ons supporterslokaal was. Omdat die zaak nu gesloten is en gesloopt zal worden moest Pieter uitkijken naar een andere locatie.”

“Samen hebben we dan beslist om de bestaande vzw ‘De Brugse Duivels’ te herhuisvesten in Oostkamp, met als supporterslokaal café ‘het Putje’. Onze huidige voorzitter, Pieter Loosveldt, blijft aan het roer maar we hebben ons bestuur versterkt met enkele ParkPop-vrienden zoals Jürgen Smessaert, Koenraad Sörensen, Xavier Wille en Frederik Teerlinck. Die laatste is als IT-er ondertussen een heel nieuwe website aan het uitbouwen.”

Verre verplaatsingen

“Al meer dan tien jaar volgen we met ons Oostkamps groepje de uitwedstrijden van de nationale ploeg in de voorrondes. We hebben op die manier al fantastische reizen gemaakt naar onder meer Israël, Ierland, Griekenland, Schotland, Cyprus, Macedonië, Portugal en Kazachstan. Tijdens die matchen ervaren we zoveel begeestering van een leuke bende die voor eenzelfde doel gaat: onze nationale ploeg krachtig ondersteunen. Je vindt er onder de supporters nooit rivaliteit zoals je bijvoorbeeld wel zou hebben bij het bekijken van een match Club Brugge tegen Anderlecht. Thomas Buffel die uit Ruddervoorde afkomstig is en Heleen Jaques die nu in Oostkamp woont zijn trouwens de peter en meter geworden van onze vzw De Brugse Duivels.”

“Als spreekbuis van de supporters hebben we met onze ploeg vooral een adviserende rol. Samen met de andere vertegenwoordigers mag ik maandelijks met de Voetbalbond bespreken wat er leeft bij de Belgische supporters, één keer online en één keer in het bondsgebouw in Brussel. Daarnaast brengen wij ideeën aan, om het aantal trouwe supporters van onze nationale ploegen te laten groeien.”

Reisbureau

“Tegen het volgende WK in 2022 willen we aan 25.000 geraken. De voorbije jaren is er met de voorstellen van de supportersfederatie 1895 rekening gehouden. Denk maar aan de voorrang op tickets voor thuis- en uitwedstrijden, korting in de webshop van de KBVB, de focus op kinderen, een betere dialoog tussen supporters en spelers, evenementen zoals het bijwonen met de familie van open trainingen van de nationale ploegen enzovoort. Daar willen we de komende jaren een aantal initiatieven aan toevoegen om extra supporters aan te trekken. Ik denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare pakketten met ticket, vervoer en eventueel verblijf aan een aantrekkelijk tarief aan te bieden. Een ‘duivels’ mini-reisbureau als het ware.”

“Nu nog afwachten of er tijdens de match van 5 september, Denemarken tegen België, supporters zullen toegelaten worden. Uiteraard zullen we de match van de Rode Duivels op verschillende schermen in ‘t Putje kunnen vertonen. Een hapje bij het drankje zal daar zeker bij horen.”

“Dat we nu met het supporterslokaal verhuizen naar café ‘t Putje zal sowieso voor een extra dynamiek zorgen. Het ledenaantal van de vzw De Brugse Duivels zal hierdoor zeker stijgen. Jammer genoeg konden we in april omwille van de coronacrisis ons officiële startschot nog niet geven. Er mogen tot nu toe maar maximum 40 mensen in een café. We hopen alvast dat dit met de versoepeling in september wél zal lukken.” (PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.