Fanfare Ridder Jans Zonen uit Dadizele bereiden spektakelconcert voor

De leden van de Ridder Jans Zonen blijven ook tijdens de zomermaanden volop repeteren met het oog op hun concert eind dit jaar. © foto JS
Redactie KW

De Dadizeelse Koninklijke fanfare de Ridder Jans Zonen vierde in 2016 haar negentigjarige bestaan. De fanfare, en het daarbij horende trommelkorps, telt inmiddels een negentigtal muzikanten. Daarnaast is er ook het jeugdorkest. Vijfendertig jongeren zijn daar vandaag bij aangesloten. Daar is men bij het bestuur van de vereniging heel blij mee.

“We hebben nu heel veel jeugd, wat natuurlijk erg mooi is”, zegt voorzitter Krist Coorman trots. Bij de Ridder Jans Zonen probeert men momenteel zo veel mogelijk in te zetten op die jeugd. “We werken daar echt naartoe. De Ridder Jans Zonen moeten voor hen meer betekenen dan enkel muziek maken. Daarom organiseren we ook nog andere activiteiten. Zo gaan we bijvoorbeeld met de jongeren op weekend.” Binnen de verengiing werd er een jeugdraad opgericht. Zij bekijken wat er allemaal mogelijk is voor de jonge muzikanten.

Nieuwe voorzitter

Ondertussen kunnen de Ridder Jans Zonen ook rekenen op heel wat ervaren muzikanten onder wie Guido Bekaert. De Dadizelenaar was tussen 2003 en 2020 voorzitter van de muziekvereniging, maar gaf begin dit jaar het voorzittersstokje door aan Krist Coorman. “Ik blijf echter als muzikant verbonden aan de muziekvereniging. Ik ben al lid sinds 1959. Ik voel me echt thuis binnen de Ridder Jans Zonen”, vertelt de 72-jarige Dadizelenaar.

Ook de nieuwe voorzitter kent inmiddels de werking van de vereniging door en door. Krist Coorman is al vijfenveertig jaar lid van de Ridder Jans Zonen. Momenteel speelt hij saxofoon, maar ook als dirigent en bij de slagwerksectie wist hij in het verleden aardig zijn mannetje te staan.

Onlangs startten de Ridder Jans Zonen na een hele periode van inactiviteit door de coronacrisis, de repetities weer op. “Voor veel muzikanten deed het heel veel deugd om opnieuw in ons lokaal in de polyvalente loods in Dadizele te zijn. Door de coronamaatregelen voelde het voor ons wel vreemd aan om te repeteren. Tijdens de repetities stellen we ons allemaal op twee meter van elkaar op. Gelukkig kunnen we over een vrij groot lokaal beschikken”, klinkt het.

Chris Cooreman.
Chris Cooreman.© foto JS

“Toch moeten we ons in twee groepen splitsen om alles op een veilige manier te laten verlopen. Iedere repetitie telt een dertigtal à vijfendertigtal leden”, weet de voorzitter. Ondertussen volgt het bestuur van de Ridder Jans Zonen alles rond de coronacrisis op de voet. “Onze oudste leden en muzikanten die met bepaalde kwaaltjes kampen, raden we toch aan om nog niet onmiddellijk terug naar de repetities te komen. Muziek maken is leuk, maar gezondheid gaat boven alles.”

Themaconcert

Ook tijdens de zomermaanden blijven de Ridder Jans Zonen het beste van zichzelf geven. De repetities blijven gewoon doorlopen. Daar is ook een reden voor. Eind dit jaar, op 20 december, brengt de vereniging een spektakelconcert in GC De Bunder in Moorslede. “Zo’n concert brengen we om de vier jaar. Vroeger werkten we vaak samen met Mariënstede, maar nu kiezen we voor de vierde keer voor een groot en speciaal concert dat we zelf organiseren”, legt de voorzitter uit.

Elk spektakelconcert krijgt ook een thema. Nadat er al muziek werd gemaakt rond vuur, water en lucht kiezen de Ridder Jans Zonen nu voor ‘Aarde’. “We kijken enorm uit naar dit speciaal evenement. Toch zitten we nog met heel wat vragen. Hoe zal alles kunnen doorgaan? Hoeveel mensen zullen er aanwezig mogen zijn? Er zijn nog heel veel onduidelijkheden, maar wij kiezen ervoor om nu volop te repeteren zodat we helemaal klaar zijn voor deze mooie avond.”

Meer informatie over het concert is nu al te verkrijgen via de leden en het bestuur van de Ridder Jans Zonen of via de gemeentelijke cultuurdienst. (BF)

Opgericht in: Op zondag 11 juli werd officieel de grondslag gelegd van de fanfare De Ridder Jans Zonen. De fanfare ontstond na een twist in een muziekvereniging.

Voorzitter: De 53-jarige Krist Coorman. Hij volgde op 1 januari Guido Bekaert op.

Ledenaantal: De vereniging telt 96 spelende leden. Daarnaast is er ook nog het jeugdorkest met vijfendertig leden.

Lokaal: De Ridder Jans Zonen huisden lang in het voormalig gemeentehuis. Een tiental jaar geleden werd er een nieuwe stek gevonden in de polyvalente loods ‘Oltereeke’.