Fanclub ‘tifOSSI’ uit Deerlijk supportert voor Italiaanse wielrenner: “Ons motto? Daniel is van Oss!”

De Italiaanse wielrenner Daniel Oss geflankeerd door Ward Vandemaele, Axel Ballekens, Joeri Ballekens, Nick Opbrouck en Steve Demeurie. (Foto DRD)
De Italiaanse wielrenner Daniel Oss geflankeerd door Ward Vandemaele, Axel Ballekens, Joeri Ballekens, Nick Opbrouck en Steve Demeurie. (Foto DRD)
Redactie KW

Het coronavirus hakt er bij velen hard in. Dat geldt ook voor tifOSSi, de Deerlijkse supportersclub van de Italiaanse wielrenner Daniel Oss. “Het voorjaar is normaal onze topperiode, maar daar komt niets van in huis. We houden ons perfect aan de regels. We supporteren alleen”, zucht Joeri Ballekens.

“Wielrennen is meer dan sport, het is passie”, wordt vaak gezegd. Van de grote waarheid die achter deze woorden schuilgaat, hoef je Joeri Ballekens niet te overtuigen. Zijn kompanen Ward Vandemaele, Nick Opbrouck, Steve Demeurie, Frederik Sieuw en Bjorn Van Landuyt, die samen de ruggengraat vormen van tifOSSi, de supportersclub van Daniel Oss, vinden dat ook.

“Tijdens een barbecue met mannen onder elkaar in de zomer van 2016 werd het idee geopperd om een eigen clubje op te richten”, start Joeri Ballekens zijn verhaal

“We wilden niet de zoveelste supportersclub in de rij zijn van toppers als Peter Sagan of Greg Van Avermaet. Het mocht best een minder bekend iemand zijn die zelden in de spotlights stond, maar toch een aardig stukje kon fietsen op de kasseien. Ook geen grijze muis. Graag iemand met charisma. En waarom geen buitenlandse renner? Zo kwamen we bij Daniel Oss terecht.”

Daniel Oss, de Italiaanse meesterknecht, toen nog in dienst bij BMC-kopman Greg Van Avermaet, beantwoordde aan alle wensen van de wielerliefhebbers. “Hij had al enkele mooie ereplaatsen op zijn palmares en was in 2013 derde geworden in de E3 Harelbeke, de favoriete wielerwedstrijd van ons vriendengroepje. Maar er was vooral die uitstraling: lange krullen, tatoeages, speelt bas, heeft Royal Blood als favoriete groep: een coureur met een serieus rock-’n-roll-gehalte. Hij leek wel uitverkoren. Via de sociale media werd contact opgenomen en Daniel bleek meteen gewonnen voor ons voorstel om een Vlaamse supportersclub te stichten.”

“De koppen werden opnieuw bij elkaar gestoken en we schakelden een versnelling hoger. We kregen een naam ‘tifOSSi’ en een baseline ‘Daniel is van Oss’. We creëerden in samenspraak met Daniel een eigen logo (met de letters OSS in de Italiaanse driekleur en daaronder de ‘corna’ van de rockers, red.) , startten een Facebook- en Instagrampagina en zorgden voor spandoeken en hoodies. En vorig jaar kwamen daar jammer genoeg ook gepersonaliseerde mondmaskers bij… We organiseren ook een quiz waaraan een goed doel gekoppeld is. De derde editie staat geprogrammeerd op 22 oktober.”

“Van bij de start was er een prima contact. We proberen zoveel mogelijk van de partij te zijn bij de start van de voorjaarsklassiekers. Daniel was in het begin eerder terughoudend, maar daar is ondertussen niets meer van te merken. Hij is joviaal en goedlachs. Hij is heel enthousiast en weet onze aanwezigheid tijdens de koers te waarderen. Ook de contacten met zijn familie zijn fantastisch. Het is nu normaal onze topperiode, maar door de coronaperikelen kunnen we niets doen. We houden ons wel aan de regels.”

WK in Leuven

“Net als iedereen hopen we dat deze surrealistische tijden snel voltooid verleden tijd zullen zijn. Het is nu al uitkijken naar het wereldkampioenschap dat op 26 september in Leuven wordt verreden. Eén week later, op zondag 3 oktober, is Parijs-Roubaix gepland. We hopen dan weer ons ding te kunnen doen. Wat als Daniel over enkele jaren de fiets aan de haak hangt? Overschakelen naar een nieuwe vedette? Er is nog niets beslist. Als Daniel met wielerpensioen is, gaan we hem in ieder geval als gastvedette uitnodigen voor onze partybus, die we ieder jaar met E3 Harelbeke organiseren”, rond Joeri Ballekens af.

(RD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.