Familiale sfeer staat centraal in Hondenschool De Meute in Staden

Enkele leden van hondenschool De Meute op hun terrein op sportcentrum De Wankaarde in de Bruggestraat. © (foto JCR)
Redactie KW

De Meute herrees in 2007 uit de as van de teloorgegane hondenclub De Trouwe Waakhond. De vereniging telde bij de opstart een tiental leden en is nu uitgegroeid tot een bloeiende club met gemiddeld 100 leden. Hoofddoel van de vereniging is hondenbezitters in een fijne sfeer leren omgaan met hun viervoeter.

“Op de terreinen waar we nu verblijven, was vroeger ook al een hondenclub gevestigd”, vertelt voorzitter Koen Vanlerberghe. “De Trouwe Waakhond was er al in de jaren 70 van de vorige eeuw en was aanvankelijk een politiehondenschool waar er getraind werd op bijtwerk. De vereniging gaf evenwel ook gehoorzaamheidstrainingen. Op den duur verdween het politiewerk en werd uitsluitend gehoorzaamheidstraining aangeboden.”

“Toen De Trouwe Waakhond door omstandigheden stopte, namen enkele oud-leden enkele maanden later het initiatief om een nieuwe club op te richten. De Meute nam zijn intrek op de oude terreinen van De Trouwe Waakhond waar naast het oefenveld ook de leegstaande kantine meteen beschikbaar was”, zegt Koen.

“De Meute is toen eigenlijk opnieuw van nul gestart”, gaat de voorzitter verder. “De eersten die aansloten, waren een tiental oud-leden van De Trouwe Waakhond. Ondertussen telt onze vereniging gemiddeld een 100-tal leden. Een gemiddelde dat stabiel blijft, al hebben we in het verleden ooit nog een 130-tal leden geteld.”

Nieuwe kantine

De Meute lijkt een vereniging te zijn die duidelijk de wind in de zeilen heeft. “In de loop der jaren is ons trainingsveld drie keer groter geworden”, weet Koen Vanlerberghe. “We hebben ondertussen een nieuwe kantine gebouwd. Daarvoor kregen we steun van de gemeente onder de vorm van een renteloze lening. We bouwden onze kantine overigens volledig zelf met de hulp van vrijwilligers. De oude, houten kantine werd gesloopt. De gronden kregen we dan weer in erfpacht. Net zoals dat bij De Trouwe Waakhond het geval was, bieden we in De Meute gehoorzaamheidstraining en socialisatie aan. Het is de bedoeling dat mensen daarbij hun hond leren kennen en ermee naar buiten kunnen komen zonder dat er problemen ontstaan met mensen of met andere honden.”

“Het is zeker voor iemand die voor het eerst een hond in huis haalt geen overbodige luxe om naar een hondenschool te trekken. Je moet echt een hond leren ‘lezen’ zodat je weet hoe hij op bepaalde zaken gaat reageren. Het is zeker interessant om minimum één jaar gehoorzaamheidstraining te volgen. Onze trainers leren je aan hoe je met je hond moet omgaan. Als trainer is het ook belangrijk om elke hond en elk baasje te kunnen aanvoelen. Niet alleen de hond heeft immers een karakter, ook het baasje.”

Randactiviteiten

“Het is voor ons als vereniging ook belangrijk dat het leren omgaan met je hond op een leuke, gezellige manier en in een familiale sfeer gebeurt. We bieden in de rand dan ook een aantal andere activiteiten aan. Zo organiseren we in september steevast een barbecue waarop ruim 300 man afkomt. Door de coronacrisis kan de barbecue dit jaar evenwel niet doorgaan. Daarnaast organiseren we een lente- en een herfstwandeling, een hondenzegening, komt de Sint op bezoek en is er een nieuwjaarsreceptie.”

“Wie voor het eerst een hond in huis haalt, volgt het best een jaar gehoorzaamheidstraining”

In De Meute kunnen baasjes met om het even welke hond terecht. “Elk hondenras is bij ons welkom”, vertelt Koen Vanlerberghe. “Baasjes kunnen met hun puppy vanaf de tweede inenting, als de dieren zowat 11 weken oud zijn, bij ons op training komen. Hoe vroeger ze bij ons komen, hoe beter. Gehoorzaamheid en socialisatie bijbrengen aan een hond van zes maanden oud is immers al een ander paar mouwen. We laten alleen Staffords of Pitbulls niet toe als ze ouder dan 16 weken zijn. Die honden zijn immers ietsje moeilijker te socialiseren na die leeftijd.”

Van de coronacrisis heeft De Meute niet bijzonder veel last gehad. “Uiteraard zijn de club en de kantine twee maanden dicht geweest”, legt voorzitter Vanlerberghe uit. “Daardoor kwamen er in die periode ook geen nieuwe leden bij en waren er geen inkomsten uit de kantine.”

Kantine uitbreiden

“Veel hulp hebben we dan ook niet nodig. Alleen hebben we om budgettaire redenen onze kantine kleiner moeten bouwen. We zouden de kantine graag nog uitbreiden met een berging en een toilet, maar doordat we nog een lening af te betalen hebben, is er weinig tot geen geld beschikbaar voor die uitbreiding. Misschien is de gemeente wel bereid om in dit geval een duit in het zakje te doen?”, klinkt het hoopvol bij de voorzitter van hondenschool De Meute. (BCH)

Opgericht in: augustus 2007

Voorzitter: Koen Vanlerberghe. Koen volgde een zestal jaar geleden Geert Strobbe op als voorzitter.

Terrein en lokaal: op sportcentrum De Wankaarde in de Bruggestraat 41.

Ledenaantal: een 100-tal.

Lidgeld: lid worden voor één jaar kan voor 50 euro (verzekering inbegrepen).

Doel van de vereniging: hondenbezitters leren omgaan met hun viervoeter in een leuke, gezellige en familiale omgeving.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.