Facebookpagina ‘Vrienden Den Hert leuk vinden’ heeft ruim duizend volgers: “Er is interesse in het verleden”

In november 2017 besloot de heemkundige kring Den Hert – na 39 jaar – ermee te stoppen. De grote groep vrijwilligers die jarenlang door de geschiedenis van de gemeente snuisterde, vond geen opvolgers. Op 16 februari van datzelfde jaar begon Eddy Mullebrouck, bestuurslid bij Den Hert, al met de Facebookpagina ‘Vrienden van heemkundige kring Den Hert leuk vinden’. Deze pagina telt ondertussen al 1.018 volgers.

Eddy Mullebrouck kreeg onlangs drie mappen vol oude krantenknipsels over Ingelmunster.© FODI
Eddy Mullebrouck kreeg onlangs drie mappen vol oude krantenknipsels over Ingelmunster.© FODI

Eddy Mullebrouck (72) is de echtgenoot van Carine Saelens en woont in de Gravinnestraat. Hij is in Ingelmunster bekend als een verzamelaar. Eddy bezit een gigantische verzameling rouwprentjes.

“Ik bezit tussen de 12.000 en 13.000 rouwprentjes, enkel van mensen die in onze gemeente werden geboren en/of er overleden zijn. Ik bezit ook een rouwprentje van àlle 100-jarigen, indien er van die mensen een rouwprentje uitkwam. Alles zit netjes geklasseerd”, vertelt Eddy.

“Ik verzamel ook postzegels, medailles, champagnecapsules. Heel wat mensen weten dat ik al jaren diverse zaken spaar.”

“Het komt regelmatig voor dat er in onze brievenbus een enveloppe zit met oude foto’s of rouwprentjes. Ik heb veel liever dat de mensen dit bij mij binnen brengen dan dat zo’n waardevol materiaal bij het oud papier in het containerpark terechtkomt.”

Recent belde er bij Eddy iemand aan, die kwam informeren of hij geïnteresseerd was in drie klasseurs met teksten over Ingelmunster.

Oude krantenknipsels

“Het waren allemaal knipsels uit diverse kranten, waaronder ook veel uit De Weekbode. De meeste teksten dateren van zo’n 30 jaar terug. Die persoon zei dat hij dat ooit kreeg van een familielid. Hij deed nu de opkuis in zijn woning en als ik niet geïnteresseerd was, ging hij alles naar het containerpark brengen.”

“Gelukkig kwam hij langs, want er zit veel interessant materiaal uit het verleden bij en dit allemaal over onze eigen gemeente. Ik scan die teksten in en plaats er regelmatig één op mijn Facebookpagina Vrienden van heemkundige kring Den Hert leuk vinden.”

“Ik heb die Facebookpagina al bijna vier jaar. Toen het rond Den Hert stil werd, begon ik met het aanmaken van zo’n pagina. Ik merkte dat er interesse was. Ik ben beheerder van die Facebookpagina en controleer grondig wat mensen erop schrijven. Gelukkig geven ze allemaal positieve opmerkingen en schrijven ze vooral reacties neer die betrekking hebben op de foto of tekst die is verschenen. Ik wil immers geen negatieve commentaren of discussies op die pagina.”

Iedere dag mee bezig

“Momenteel tel ik al 1.018 leden. Ik heb al een vaste groep van mensen die trouw kijken en soms ook iets erop zetten. Iedere dag zet ik wel iets erop. Ik wissel wel eens af. De ene keer zet ik een tekst erop, de andere keer een rouwprentje. In februari zal ik mij ook focussen op de Brigandsfeesten, die ooit in Ingelmunster werden gehouden.”

“Of ik er iedere dag mee bezig ben? In deze lockdownperiode waar we zelden ergens naartoe kunnen, zeker en vast.” Echtgenote Carine roept: “Hij zit soms tot 22 uur achter zijn computer.”

Volgens Eddy zien de dorpsgenoten nog altijd graag iets verschijnen over het verleden. “Ik doe dan ook een oproep. Gooi zeker geen krantenknipsels of foto’s uit vervlogen tijden weg. Deponeer ze liever in mijn brievenbus.”

Heb je iets uit vervlogen tijden in je bezit? Deponeer het in de brievenbus in de Gravinnestraat 15-Bus 0101 of neem contact op met Eddy, 0478 99 19 78.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.