Evenementenvereniging vzw Den Bunker blijft hoopvol

Ondanks een ruime afstand werd duidelijk dat de olijke vriendengroep elkaar gemist had. (foto AVH)
Ondanks een ruime afstand werd duidelijk dat de olijke vriendengroep elkaar gemist had. (foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Na succesvolle organisaties als BunkerRock en Footloose is vzw Den Bunker een gevestigde waarde in het Oedelemse verenigingsleven geworden. In 2020 mocht de vereniging amper in actie schieten, toch blijven de leden hoopvol vooruitkijken.

Om de Beernemse deelgemeente Oedelem opnieuw leven te geven, staken enkele Oedelemnaars acht jaar geleden de koppen bijeen. We ontmoeten een aantal leden van vzw Den Bunker – Kris Brughmans, James Van De Velde, Goran Vanneste, Jan De Loof, Andy Dierick, Elena Haeck, Lisa Van Nevel, Bart De Winter en Andy De Wilde – op hun thuisplek: de markt van Oedelem. Ondanks het dragen mondmaskers en een ruime afstand werd duidelijk dat de olijke vriendengroep elkaar gemist had en dat online samenkomsten niet hetzelfde zijn. Al snel rolden de grappen en grollen over de tongen, ook al heeft de vereniging er een zwaar jaar op zitten.

“We hadden veel in petto en wilden zelfs een nieuw evenement introduceren: de Zeepkistenrace”, steekt voorzitter Jan De Loof van wal. “Ons plan daarvoor was tot in de puntjes uitgewerkt maar moesten het op het laatste nippertje annuleren. De regels werden te streng en het zou onmogelijk zijn om de Zeepkistenrace veilig genoeg te organiseren”, gaat secretaris Lisa Van Nevel verder. “Niet getreurd, de plannen zijn er en we kunnen snel schakelen. Van zodra het weer mag, schieten we weer in actie en kunnen we snel een evenement organiseren”, reageert ondervoorzitter Goran Vanneste hoopvol.

Voor een evenementenvereniging als Den Bunker blijft er weinig over als het sociale leven volledig stilligt. “Onze werking lag plat, maar we bleven niet bij de pakken zitten. We zijn al bezig met de voorbereiding op wat dit jaar hopelijk wel mag doorgaan”, vertelt Vannneste.

Comedyavond

Om comedians perspectief te geven, startte de vereniging de voorbereiding voor een jaarlijkse comedyavond: “We hebben intussen al Amelie Albrecht en Bas Birker kunnen strikken. Ook bij hen wordt heel veel afgelast, wij wilden niet de volgenden zijn die hen moesten teleurstellen. Voor ons is het dan weer leuk dat we iets kunnen organiseren”, geeft de voorzitter toe. De vereniging hoopt in september alsnog de zeepkistenrace te organiseren. “Daarnaast kijken we hoopvol richting het EK voetbal, al zal dat wellicht te vroeg komen om dan al de bevolking te laten samentroepen terwijl ze wedstrijden van de Rode Duivels bekijken. We willen sowieso iets organiseren”, vertelt Lisa Van Nevel nog. “Iedereen snakt naar contact en ambiance. Onder elkaar was het afwachten geblazen, want we vergaderden nooit samen. Het bleef voorlopig bij online contact en wandelingen langsheen elkaars huizen voor een korte babbel op afstand”, vertelt Vanneste. “Behalve wandelen, is er niks meer. Het is nog maar eens gebleken hoe belangrijk cultuur is voor de mensen. Contact is erg belangrijk, anders kwijnen mensen weg door eenzaamheid”, zegt De Loof.

EK op groot scherm

Ondanks de crisis heeft de vzw weinig geldzorgen. Winst maken is en was nooit de bedoeling. “Maar we vinden het belangrijk dat lokale handelaars en andere verenigingen een graantje kunnen meepikken. Het is dan goed dat we onze winst uit een evenement zoals bijvoorbeeld het EK voetbal op groot scherm, terug kunnen geven aan onze gemeenschap”, vertelt penningmeester Bart De Winter.

vzw Den Bunker

Ontstaan: in 2013 na een kerstmarkt op de markt van Oedelem.

Voorzitter: Jan De Loof; ondervoorzitter: Goran Vanneste

Activiteiten: organiseren van diverse evenementen in en rond Oedelem, waaronder de jaarlijkse kerstmarkt, BunkerRock, Oelemse fjiste, Footloose, nieuwjaarsreceptie, familiedag. Daarnaast stond de vzw ook al meermaals in voor uitzendingen op groot scherm van het WK/EK voetbal.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.