Er waait een nieuwe frisse wind door Davidsfonds Cultuurwinkel in Sint-Eloois-Winkel

De zoektocht van het Davidsfonds naar nieuw jong bloed was niet tevergeefs. (foto JS) © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Er waait een nieuwe wind door Davidsfonds Cultuurwinkel Sint-Eloois-Winkel. Het bestuur van de vereniging zocht de voorbije periode naar verjonging en heeft die helemaal gevonden. Maar liefst drie jonge krachten vervoegen het bestuur. “Dat zal ook in ons aanbod te merken zijn.”

Met een driehonderdtal leden is Davidsfonds Cultuurwinkel Sint-Eloois-Winkel een goed draaiende vereniging. Meer nog, van alle Davidsfondsafdelingen in heel Vlaanderen is de afdeling in Sint-Eloois-Winkel procentueel een van de grootste. “De coronacrisis heeft gelukkig geen grote invloed gehad op ons ledenaantal. Onze startavond en het optreden van Yevgueni werden onmiddellijk een succes. Leden die hun lidmaatschap hernieuwden, werden beloond met een V-pas, een waardebon ter waarde van tien euro die gebruikt kan worden bij onze activiteiten”, aldus voorzitster Stefanie Temmerman.

Zij nam twee jaar geleden de voorzittersfakkel over van Rik Decock. De voorzitterswissel kaderde in de verjongingsoperatie die de vereniging telkens probeert door te voeren. “Verjonging is de uitdaging van elke zichzelf respecterende vereniging en daar ontsnappen ook wij niet aan. Ook in de rangen van ons bestuur is die evolutie belangrijk voor een goede continuïteit”, aldus Stefanie. De vereniging startte ondanks een zoektocht naar vers bloed op. “Onlangs kwamen we tot de vaststelling dat ook onze jongste bestuursleden al vlotjes tien jaar ervaring hadden. Ons jongste bestuurslid werd veertig, tijd om op zoek te gaan naar nieuwe, enthousiaste mensen.”

Drie nieuwe bestuursleden

Een dergelijke zoektocht is niet altijd even evident. Dat besefte men ook bij Davidsfonds Cultuurwinkel. “Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Potentiële kandidaten liggen niet voor het rapen. Jonge mensen hebben tegenwoordig naast hun dagtaak al snel één of verschillende nevenactiviteiten. Ook wij hebben het gevoel dat een engagement als bestuurslid iets moeilijker wordt opgenomen dan vroeger.”

De zoektocht van het bestuur loonde echter. De vereniging mocht onlangs drie nieuwe bestuursleden begroeten. Pauline Breughe (29) kende het Davidsfonds al langer.

“Mijn ouders zijn er lid. Ik ben zes jaar leidster geweest in de chiro. Organiseren zit in mijn bloed. De chirojaren liggen intussen al een tijdje achter mij en ik zocht naar iets om me opnieuw te engageren. De vraag om in het bestuur te stappen kwam dan ook als geroepen.”

Lisa Thermote (28) is al jarenlang gebeten door cultuur. “De cultuurkriebel zit echt in mij. De werking van het Davidsfonds kende ik al via mijn moeder en ik werkte al eens freelance mee. De keuze om bestuurslid te worden was dus snel gemaakt na deze beproeving.” Leon Debusseré is met zijn eenentwintig jaar het jongste nieuwe bestuurslid. “Mijn vader heeft jaren versleten in het Davidsfonds. Toen de vraag mij gesteld werd, ging ik bij hem te rade. Hij maakte me warm en zei dat het een mooi alternatief is voor het moment dat ik stop als leider bij de plaatselijke KSA.”

De Nieuwe Lichting

Nieuwe bestuursleden, nieuwe ideeën. “De komst van de drie nieuwe leden betekent een extra motivatie om als vereniging ook in te zetten op activiteiten, die specifiek op een jonger publiek gericht zijn. Het is de bedoeling dat we in de toekomst een mooie mix brengen van activiteiten, zowel voor jong en oud”, aldus de voorzitster.

Een eerste evenement voor een jonger publiek staat gepland op vrijdag 19 november. Dan organiseert het Davidsfonds Cultuurwinkel een optreden van The Radar Station in de L!NK in Sint-Eloois-Winkel. De Belgische band won vorig jaar nog de Nieuwe Lichting, de talentenwedstrijd van radiozender Studio Brussel. De groep brengt onder andere rock en folkrock. “Een gedurfde keuze, maar we gaan er voor. De keuze voor deze groep is onze manier om te tonen dat we, gespreid over het hele cultuurseizoen, een heel breed programma willen aanbieden”, aldus Stefanie.

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.