Er klinkt weer muziek uit het repetitielokaal van Ypriana

De eerste repetitie werd even wennen voor de muzikanten. © EF
Redactie KW

De voorbije dagen hebben de eerste muzikanten van de Koninklijke Harmonie Ypriana vzw weer in groep mogen repeteren.

Sinds 1 juli zijn repetities met blaasinstrumenten opnieuw toegestaan. Na enkele lange maanden waarin de muzikanten noodgedwongen solo moesten spelen, starten de verschillende orkesten van de Koninklijke Harmonie Ypriana vzw in juli opnieuw met de repetities.

Het koperensemble De Brasserie beet de spits af op 1 juli, en op 4 juli repeteerde Ypriana voor het eerst sinds begin maart. De trommelkorpsen, Ons Kramikkels en het Iepers Kinderorkest volgen snel.

De repetities verlopen helemaal anders dan voor het coronavirus. Amateurverenigingen volgen net zoals de professionele sector het basisprotocol voor de cultuursector. De voorbije weken hebben de Yprianisten dan ook hard gewerkt om het lokaal coronaproof te maken.

42 muzikanten

Er werd een uitgebreid protocol geschreven en alle officiële richtlijnen werden vertaald naar onze situatie. Dat houdt onder andere in dat er per muzikant vier vierkante meter moet voorzien zijn, dat elke stoel en pupiter voor en na de repetitie ontsmet moet worden, dat het lokaal na elke activiteit grondig gepoetst moet worden, en dirigent Nico Logghe staat voortaan in een beschermd plexikot.

.Door deze regels kunnen er van de 90 muzikanten in Ypriana maximum 42 tegelijk aanwezig zijn op de repetitie. Het wordt dus wel even wennen, maar dirigent Nico is enthousiaster dan ooit om eraan te beginnen, met zelfs twee repetities per week.

De coronacrisis trok een onverwachte streep door het rijk gevulde feestjaar van eeuweling Ypriana. Alle optredens en activiteiten werden geschrapt, inclusief de prestigieuze concertreis naar Londen en ook voor het najaar is er nog geen enkele zekerheid.

Eerste concert in december

De publicatie van het driemaandelijks feestmagazine Tempo Ypriana is zowat het enige wat kan blijven doorgaan. En ook online bleef het Yprianavuur gelukkig branden, met de online première van de nieuwe Yprianamars op YouTube.

Behalve een domper op de feestvreugde, zet deze stilstand ook een grote druk op de financiën van de vereniging, die de meeste inkomsten probeert te halen uit de vele concerten en andere optredens. Op dit moment wordt via alle mogelijke kanalen gezocht naar oplossingen om de schade te beperken, zodat de werking in 2021 niet in het gedrang komt.

“Nu de repetities opnieuw starten, proberen we toch met goeie moed vooruit te kijken. We hopen om eind december van dit jaar nog een concert te kunnen spelen in Het Perron, kleinschaliger dan wat we voorzien hadden, maar wel met de typische Yprianastempel! Daarnaast is de kalender voor 2021 al goed gevuld met enkele uitgestelde optredens en nieuwe projecten”, besluit voorzitter Klaas Coulembier.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier