Eligiuskoor neemt straks zijn intrek in nieuw ‘Oud Arsenaal’ inSint-Eloois-Winkel

Redactie KW

Hoewel de repetities en de optredens momenteel stilliggen, heeft het Eligiuskoor in Sint-Eloois-Winkel al iets om naar uit te kijken. Eens corona het land uit is, kunnen de leden repeteren in de gloednieuwe zaal het Oud Arsenaal. “We hopen zo snel mogelijk ook de bewoners van het woon-zorgcentrum blij te maken met onze muziek.”

In 1994 werd in Sint-Eloois-Winkel het Eligiuskoor opgericht. Toenmalig pastoor Freddy Malfait lanceerde een oproep en zocht naar mensen die bereid waren om mee te zingen in de kerk. Het koor telt inmiddels 43 leden. Naast het opluisteren van verschillende eucharistievieringen treedt het koor op evenementen of in het woon-zorgcentrum op.

“We zijn meer dan een kerkkoor”, maakt voorzitter Willy Mullebrouck duidelijk. Hij kijkt vooral uit naar het ogenblik dat het koor terug naar het woon-zorgcentrum mag om de bewoners er te verblijden met een gepast repertoire aan liedjes. “Normaal gezien doen we dat vier keer per jaar. Je merkt dat die mensen dat enorm appreciëren.”

Het koor mocht in februari 2004 ook optreden tijdens een misviering in Laken voor de overleden leden van de koninklijke familie. Ook de reis naar Rome staat bij vele leden in het geheugen gegrift.

20 jaar patronaat

2021 is een jaar dat het koor met rood heeft aangestipt in haar agenda. “Nieuw, nieuw, nieuw. Tot drie keer toe past dat woord eigenlijk nu bij ons koor.” Het Eligiuskoor was meer dan 20 jaar gehuisvest in het ‘patronaat’, het repetitielokaal nabij de voormalige school in het centrum van Sint-Eloois-Winkel.

“Doordat jeugdhuis Chaplin in afwachting van het nieuwe gebouw langs de Gullegemsestraat tijdelijk gebruik maakt van dat gebouw, leek het ook voor ons beter dat we op een andere plaats een onderkomen vonden. Na een constructief gesprek met de gemeente werd een oplossing gevonden.”

Eens de coronatijden vervlogen zijn, neemt het Eligiuskoor zijn intrek in het Oud Arsenaal. Langs de Rollegemkapelsestraat bouwde de gemeente een compleet nieuw gebouw. Aanvankelijk was het idee in oktober 2019 om renovatiewerken uit te voeren aan het Oud Arsenaal. Al snel bleken er heel wat problemen te zijn met het gebouw. De gemeente besliste om het Oud Arsenaal af te breken en een nieuw Oud Arsenaal te bouwen. Die nieuwbouw is sinds kort af en staat straks ter beschikking van het koor.

“We zijn heel blij met ons nieuw lokaal. Het gebouw is iets kleiner dan het patronaat, maar we beschikken hier over een heel mooie ruimte met bar. De repetities zijn voor de leden meer dan zingen alleen. Op maandagavond blijven de leden vaak nog eens hangen voor een babbeltje bij een drankje. De repetities starten in normale omstandigheden om 20 uur en duren meestal tot rond 21.30 uur. Daarna is er tijd voor het sociale, dat is even belangrijk binnen een vereniging.”

Nieuwe dirigent

Naast het nieuwe lokaal beschikt het Eligiuskoor sinds kort over een nieuwe dirigent. Dertiger Pieterjan Veranneman leidt het koor voortaan in goede banen.

“Heel wat leden van ons koor hebben al een gezegende leeftijd, maar met Pieterjan waait er nu een nieuwe wind door het koor. Hij komt, eens dat natuurlijk toegelaten is, met een gedeeltelijk nieuw repertoire op de proppen. We kijken er geweldig naar uit.”

Ondertussen liggen de repetities binnen het koor wel al een eindje stil. In maart 2020 werd beslist om niet meer samen te komen. “Aanvankelijk wilden we op 6 april al herstarten. Dat bleek ijdele hoop te zijn.”

In april 2020 nam het bestuur van het koor enkele duidelijke beslissingen. “Zolang niet alle leden kunnen of mogen aanwezig zijn, repeteren we niet. Door de maatregelen mogen we slechts een beperkt aantal leden toelaten. Dergelijke repetities doen we niet. We willen met zijn allen kunnen samenkomen. Om te zingen, maar ook om gezellig na de repetitie een glaasje te kunnen drinken.”

Geen digitale repetities

De bestuursleden van het Eligiuskoor overwogen ook om digitaal repetities te organiseren. Dat werd uiteindelijk niet gedaan. “Dit lijkt een mooie oplossing, maar het blijft virtual reality . Het fysisch samenzijn is onontbeerlijk voor een koor. Een dirigent moet de mensen kunnen zien en horen, als het ware voelen.”

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.