Elevation dance Academy start voorzichtig weer op na coronacrisis

Er wordt zowel indoor als outdoor les gegeven. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Elevation dance Academy viert haar tiende verjaardag in mineur. De 450 leerlingen van de dansschool stonden bij de start van de coronacrisis voor maanden van onzekerheid. Sinds twee weken mochten ze de lessen terug opstarten. “We moesten twee shows annuleren”, klinkt het bij Eefje Devulder.

Tien jaar geleden vond Eefje Devulder, toen 30, dat er in Oostende nood was aan een dansschool waar totaalbeleving centraal staat. “We wilden vooral een visie waar we zelf ook achter stonden”, vertelt Eefje. “We hadden een moderne dansschool voor ogen die de meest hippe trends volgt. Er zijn uiteraard al enkele goede dansscholen in Oostende, maar wij kozen voor het totaalplaatje. Ik wou vooral een andere insteek geven aan de school die wij voor ogen hadden.”

Bij de rekrutering van de leerlingen, nog voor de effectieve opstart, kon men al spreken van een succes. “We kregen meteen 150 inschrijvingen te verwerken. Dat was een groot succes en dat hadden we helemaal ook niet verwacht. Maar dat grote succes van het begin heeft ons gebracht tot waar we nu staan. Jaar per jaar kwamen daar telkens heel wat leerlingen bij. Ondertussen telt onze school maar liefst 450 leerlingen.” Elevation Dance Academy herbergt verschillende dansstijlen. “We bieden jazz, modern, ballet, pointes, clipdance, streetdance, yoga, stretch en strength en compagnies. Ook de allerkleinsten van amper 2,5 jaar kunnen bij ons terecht voor de babyclass”, gaat Eefje verder. “Met de compagnies proberen we EDC dan weer op de kaart te zetten door deelname aan verschillende festivals, wedstrijden en evenementen.” Daar komt elk jaar ook een eigen voorstelling bij in CC De Grote Post. “Om het jaar geven we een kindershow met zo’n 250 kinderen. Het andere jaar doen we een show met de volwassenen. We organiseren ook een festival waar we dan de dansgenres in de picture zetten.”

Online lessen

Ook bij Elevation Dance Academy hakte het coronavirus er goed in. “Bij de lockdown in ons land hebben we meteen alle activiteiten van de dansschool stop moeten zetten”, zucht Eefje. “In het begin bracht dat wel wat paniek. We hadden geen idee wat er ons te wachten stond, er was vooral onzekerheid. In eerste instantie schatte men de duur van de lockdown op twee weken, maar uiteindelijk stonden we drie maanden aan de kant.”

De eerste weken werden oplossingen gezocht met de dansleraars, maar dat leek lang niet evident te zijn. “Uiteindelijk hebben we samen een plan bedacht om onze leerlingen toch aan het werk te houden in deze uitzonderlijke tijd”, vertellen lesgeefsters Sharon Vannecke (20) en Sam Huysmans (23). Naast Sharon en Sam geven nog twaalf andere docenten les in de dansschool. “We hebben onze leerlingen vervolgens online les gegeven. De eerste keren was het wat zoeken, maar na enkele keren lukte dat wel.”

“Al blijft het uiteraard beter om fysiek les te geven aan de leerlingen. Het contact met de leerlingen, dat babbeltje achter de les, dat mis je echt. Ook bij de kleintjes. Na de les komen ze allemaal een knuffel geven, dat kon nu ook niet meer.”

Het contact met leerlingen en even blijven babbelen na de les, dat mis je echt

Ondertussen werden de fysieke lessen twee weken geleden terug opgestart, al gelden er nog beperkingen. “De eerste week mochten we alleen buiten in openlucht les geven”, neemt Eefje over. “Toen de versoepelingen er kwamen, hebben we uiteindelijk beslist om zowel binnen als buiten les te geven.” Ook de dansscholen moesten een financieel verlies verwerken door de coronacrisis. “We hadden dit jaar twee shows gepland”, gaat Eefje verder. “De eerste stond gepland op de avond van de lockdown. Die werd meteen geannuleerd, maar evident was dat niet. Alles was tenslotte al geregeld. De tweede show zou begin mei plaatsvinden. Beide shows worden echter wel ingehaald volgend jaar. Daar kijken we nu echt wel naar uit en ook de leerlingen snakken ernaar. Ze hebben er hard voor getraind.”

Iedereen op de stip

Bij de heropstart van de dansschool blijkt dat er geen terughoudendheid is door het coronavirus. “Iedereen die mag, komt terug en daar zijn we blij om. We doen er ook alles aan om de veiligheid van de leerlingen te garanderen. Onze leerlingen jonger dan twaalf jaar mogen met maximum 20 personen les volgen. In principe moeten ze wettelijk gezien geen anderhalve meter afstand houden, maar wij kozen ervoor om dat wel te doen. We creëerden stippen op de vloer en onze leerlingen moeten op hun stip blijven. Ook bij de andere leerlingen houden we ons aan de regels. Maar de norm blijft sowieso handen ontsmetten bij het binnen komen”, aldus Eefje.