Einde in zicht voor De Kaaivink in Ieper

We zien Patrick Archie, samen met Georges Titeca, één van de grondleggers van de vinkenmaatschappij. (foto EF)
Redactie KW

De ooit populaire volkssporten lijken stilaan te verdwijnen. Enkele weken terug kon u in deze krant lezen dat het voortbestaan van de Ieperse Gaaibolders in het gedrang kwam. Maar ook de vinkensport deelt in dezelfde malaise. De Koninklijke Ieperse vinkenmaatschappij De Kaaivink kondigde immers aan dat ze er in 2022 mee ophouden.

“Vinkensport was ooit een populaire hobby”, aldus de 87-jarige Georges Titeca. “De Kaaivink werd opgericht in december 1950. Ik behoorde niet tot de stichtende leden, maar ik werd al vlug spelend lid. Enkele jaren later zetelde ik al in het bestuur, waar ik enkele decennia penningmeester was. Weet dat we jarenlang een bloeiende maatschappij hadden, met meer dan 50 aangesloten leden en diverse zettingen waarop we de kaap van 100 deelnemers serieus overschreden. Door gezondheidsproblemen moest ik het vinkenzetten zelf enkele jaartjes terug stopzetten, maar de sport bleef altijd in mijn hart zitten.”

De Kaaivink behoorde tot het speelgewest Ieper, waarvan intussen al de maatschappijen in Brielen, Elverdinge, Zuidschote en Vlamertinge opgedoekt zijn. Wanneer ook Ieper stopt, resten er met Boezinge, Langemark en Poelkapelle amper nog drie maatschappijen.”

Sombere toekomst

“In 2022 voorzien we enkel nog een tiental ledenzettingen”, vult Patrick Archie aan. “Om daarna definitief het doek te gooien over onze maatschappij. Weliswaar met veel spijt in het hart, maar het is echt niet meer haalbaar om verder te doen. We zijn amper nog met twee mensen in het bestuur, en de andere persoon, Noël Madryl, heeft nu al aangekondigd volgend jaar ook zijn functies bij ons en in het gewest stop te zetten. Je moet weten dat we beiden al een tijdje op pensioen zijn, en nieuw jeugdig bloed zit er helaas niet aan te komen.”

“Al lijkt dit een malaise in vele diverse verenigingen. Bovendien is het voor de iets oudere mensen vaak moeilijk om een functie op te nemen, gezien ook alles via de pc moet gaan. Een klein voorbeeld: aan de inschrijvingstafel moet je met drie zijn. Iemand om de deelnemers in te schrijven via de computer, iemand om het inschrijvingsgeld te ontvangen en nog een persoon om de nummers uit te delen. Een probleem als je maar met twee bent. Je mag gerust stellen dat de vinkensport rake klappen kent. Misschien een beetje door de Covid-periode, maar zeker ook door het feit dat geen verjonging zit aan te komen.”

Weekblad stopt

“Jarenlang hadden we bijvoorbeeld De Vinkenier, later het A. vi. Bo bld, zeg maar de wekelijkse krant voor de vinkeniers, met uitslagen, de speelkalender, leuke tips en verhalen. De redactie en drukkerij kondigde aan het blad stop te zetten, gezien het serieus afnemende aantal abonnees. Ik zie de toekomst voor deze populaire volkssport echt somber tegemoet.”

(DT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.