Drukke zomermaanden voor de bijna 700 leden van TC Kortemark

V.l.n.r. Sybren Muylle, Didier Pype, Sabine Clybouw, Dirk Bruynooghe, Kaat Vanderper, Koen Mergaert, Frederic Opsomer, Marnic Deceuninck. (foto Kurt) © Foto Kurt
Redactie KW

Het was de voorbije weken opnieuw gezellig druk op en rond de velden van TC Kortemark. Door de coronamaatregelen is het een hele tijd anders geweest. Toen waren de tennisvelden en de padelcourts voor de bijna 700 leden van de club verboden terrein.

De vereniging die in 1976 gesticht werd als Tennisclub de Torre groeide doorheen de jaren uit tot één van de grootste clubs van Vlaanderen. Oorspronkelijk beschikten de leden slechts over een tweetal terreinen naast de lokale sporthal om hun favoriete sport te beoefenen. In 1995 verhuisde TC Kortemark naar een nieuwe accommodatie aan de Torhoutstraat. Enkele jaren later investeerde de club in een tennishal en de aanleg van bijkomende tenniscourts waardoor de leden zich momenteel kunnen uitleven op acht buitenterreinen, zeven indoorvelden en twee padelcourts.

Koen Mergaert is ondertussen vier jaar voorzitter van de vereniging en is duidelijk tevreden dat de coronaperiode tot het verleden behoort. “We hebben een moeilijke periode achter de rug. Vooral in de clubkas zorgen de coronamaatregelen voor een serieuze financiële aderlating. Niettegenstaande we waarschijnlijk het grootste café van de gemeente zijn, kunnen we geen beroep doen op een hinderpremie van de overheid.”

20.000 euro verlies

“Drie maanden was onze bar dicht, moesten alle activiteiten geannuleerd worden en ook de winterverhuring aan andere vereniging moesten we terugbetalen. Als ik een ruwe schatting maak, zorgt corona voor een verlies van ongeveer twintigduizend euro. Dat is veel geld maar we zullen als club niet ten onder gaan aan deze tegenslag. Daarvoor is TC Kortemark een veel te bloeiende en dynamische vereniging.”

De energieke voorzitter is uitermate blij dat het belangrijkste clubevenement van het jaar kan doorgaan. “We weten nog maar enkele weken dat we het jaarlijkse Artextornooi, dat traditioneel doorgaat eind juli-begin augustus, mogen organiseren. Het wordt nog een huzarenstuk om alles voor elkaar te krijgen. Waar we anders ruim vier maanden tijd hebben om sponsors te zoeken, moeten we nu de klus klaren in een drietal weken. Gelukkig kunnen we blijven rekenen op onze sponsors. Niettegenstaande ook zij moeilijke tijden kennen, blijven ze TC Kortemark steunen. Ook onze leden blijven de club trouw. Nooit eerder noteerden we zoveel inschrijvingen voor onze tennislessen. De terreinen zijn van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond bezet en ook op onze twee paddelcourts is altijd animo. Wellicht zullen heel wat mensen in de zomermaanden thuisblijven en dat speelt duidelijk in onze kaart.”

Tennis is coronaproof

Ook de jeugdkampen tijdens de zomervakantie kunnen doorgaan en dat vindt Koen Mergaert een zegen. “Na de afgelasting van ons grote jeugdtornooi tijdens de paasvakantie zou het heel jammer zijn indien we ook de jeugdkampen hadden moeten annuleren. De organisatie wordt wellicht iets complexer dan andere jaren maar dat nemen we er graag bij. De formule waarbij een maaltijd wordt aangeboden zullen we wellicht schrappen maar verder vormen de bijkomende veiligheidsmaatregelen geen onoverkomelijk probleem. Eigenlijk is tennis een sport die heel coronaproof is en we zullen net als in de scholen de kinderen erop attent maken dat ze voorzichtig moeten zijn.”

TC Kortemark heeft de laatste jaren heel wat geïnvesteerd in de verfraaiing en de optimalisering van zijn accommodatie. Het dak van de tennishal werd vernieuwd, rond verschillende terreinen werd ledverlichting geplaatst en er werden twee padelcourts aangelegd.

Verfraaiingswerken

“De coronacrisis zal geen gevolgen hebben voor onze investeringen op lange termijn maar misschien zullen we enkele projecten een jaartje moeten uitstellen. Naast alle narigheid heeft het coronavirus ertoe bijgedragen dat ik samen met een drietal andere clubleden elke zaterdag tijd had om wat verfraaiingswerken uit te voeren. We hebben bomen gesnoeid, paden heraangelegd en enkele werkjes opgeknapt die in het verleden telkens werden uitgesteld. Corona was niet enkel kommer en kwel voor onze club”, besluit Koen Mergaert met een knipoog. (PDC)

Koen Mergaert. (foto Kurt)
Koen Mergaert. (foto Kurt)© Foto Kurt

TC Kortemark


Opgericht in: 1976 als TC ‘De Torre’ en omgedoopt tot TC Kortemark in 1990

Voorzitter: Koen Mergaert (sinds 2016)

Ledenaantal: 675 waarvan bijna 300 jeugdspelers

Accommodatie: 8 outdoorvelden, 7 binnenterreinen en 2 paddelcourts

clubhuis en groot zonneterras

Ligging: Torhoutstraat 59A Kortemark

Info: www.tckortemark.be

De vereniging is één van de grootste tennisclubs van Vlaanderen en organiseert jaarlijks enkele grote tornooien waaraan zowel eigen clubleden als deelnemers uit andere provincies participeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten