Doedelzakband For Freedom Pipers & Drums start repetities weer op

© DM
Redactie KW

For Freedom Pipes & Drums is ongetwijfeld één van de allerbekendste doedelzakbands in ons land en de trots van Knokke-Heist. De Pipe Band werd in 2016 opgericht en is het uitstalraam van het For Freedom Museum in Ramskapelle. De band treedt op in de kilt van de Macdonnel of Glengarry. Een kennismaking met de nog jonge vereniging.

“Onze Piper Band is eigenlijk de vrucht van een folietje van enkele jaren geleden”, vertelt Danny Jones, curator van het For Freedom Museum. “Samen met mijn broer Freddy en mijn gewezen schoonzoon Franky Leyseele leerden we in Maldegem doedelzak spelen. Terwijl Freddy en ikzelf afhaakten hadden de passie, het geluid, de muziek en het plezier van het spelen op zo’n bagpipe Franky helemaal te pakken. Op een dag kwam hij aandraven met het voorstel om in Knokke-Heist een Pipe Band op te richten. Op 1 september 2016 werden de For Freedom Pipes & Drums officieel boven de doopvont gehouden.”

Speciale sfeer

“Momenteel tellen we 30 spelende leden waarvan 20 Pipers en 10 snare- en base drummers. Onze pipers komen vooral uit Knokke-Heist, Damme en Brugge. Vorig jaar luisterden ze meer dan 30 optredens in binnen- en buitenland op. Onze band is vooral veel gevraagd op herdenkingen, vieringen en plechtigheden. Ongelooflijk welke speciale sfeer onze band creëert. Op 21 juli waren onze pipers te gast op de viering van de nationale feestdag in Damme”, aldus Danny Jones.

Onderschat

“Net zoals met heel wat muziekgezelschappen speelt de coronacisis de For Freedom Pipes & Drums parten. Onder leiding van Pipe Major Franky Leyseeele begon onze Pipe Band op donderdag 2 juli opnieuw met de repetities in de turnzaal van het Sint-Jozeflyceum in Knokke. Lang stil liggen is hoogst nefast voor een Pipe Band. De vingers worden stijf en de soepelheid verdwijnt. De Schotse doedelzak is een van de moeilijkste instrumenten om te bespelen. Iets wat vaak onderschat wordt. Bij het blaasinstrument moet men zich tegelijk concentreren op de blaas-, melodie- en bourbonpijp terwijl men in tegenstelling tot bijvoorbeeld een harmonie niet over een partituur beschikt. Onze Pipers moeten alles van buiten kennen. Het was dus hoog tijd dat we opnieuw konden oefenen”, aldus Danny Jones, die bijzonder trots is op de tartan die de For Freedom Pipers & Drums dragen.

Lang stilliggen is hoogst nefast voor een Pipe Band

“Op officiële aanvraag van de For Freedom Pipes & Drums werd door de Glenn’s Association toestemming verleend om hun tartan te mogen gebruiken voor de kilt: de Macdonnel of Glengarry. De Glenn’s zijn een van de Canadese Infanterie regimenten die Knokke-Heist bevrijdden op 1en 2 november 1944. In augustus waren onze For Freedom Pipes & Drums uitgenodigd voor de Highland Games in Maxville, North Glengarry, Ontario, Canada. Door corona moesten we onze reis naar Canada jammer genoeg cancelen.”

“Laat ons optreden!”

“Door de coronacrisis zitten ook de muzikanten van onze For Freedom Pipes & Drums met veel vraagtekens over het najaar”, aldus Danny Jones. “Grote taptoes werden geschrapt. Voor het najaar is het nog koffiedik kijken. Daarom doe ik een warme oproep naar de openbare besturen en verenigingen om bij officiële plechtigheden de volgende maanden een beroep te doen op ons. De optredens zijn steeds in de buitenlucht.” Ook kandidaat-pipers of -drummers kunnen zich aanmelden: 0475 51 05 61.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier