Dirk Snick stopt na 35 jaar als voorzitter Gezinsbond: “Ik blijf actief bestuurslid”

Dirk Snick werd tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgebreid in de bloemetjes gezet. Op de foto rechtstaand van links naar rechts Renaat Devos, Koen Vervaeke, Jeannine Soetaert, Pieter-Paul Voet, FienNaeyaert en Jeroen Beuselinck en onderaan Geert Vandewalle, Francine Snick, Ludwine Snick, Dirk Snick, Gianna Delanghe en Oona Beuselinck. De bestuursleden Danny Merveillie en Liesbeth Gunst waren verontschuldigd. (gf)
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Dirk Snick stopt na 35 jaar als voorzitter van de Gezinsbond Reninge. Fien Naeyaert is zijn opvolger. Tijdens zijn voorzitterschap is er in de loop der jaren veel veranderd. “Maar nu vergelijken met toen heeft geen zin, het is vooral belangrijk om steeds het positieve te zien in elke evolutie”, zegt Dirk Snick.

In 1989 werd Dirk gevraagd om voorzitter van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen te worden. “De functie zou niet veel inhouden, vertelde men. De jaarlijkse ledenvergadering in De Sultan (de ondertussen afgebroken feestzaal in de Ieperstraat in Reninge, red.) was de enige activiteit: een eenvoudige broodjesmaaltijd met kaas en hesp.” Maar Dirk wilde de bondsleden een ruimer activiteitenaanbod bieden. “Zo begonnen we voor het eerst te werken met een jaarprogramma”, vertelt hij.

“De toenmalige bestuursleden waren razend enthousiast en onze werking groeide gestaag. De bestuursploeg werd ook geregeld aangevuld of verjongd, wat heel belangrijk is voor de continuïteit van een bloeiende vereniging en om een druk gevuld jaarprogramma te verzorgen. Gezinszegels speelden tot 2003 een grote rol voor de leden”, gaat Dirk verder. “Maar toen de naam veranderde van BGJG naar Gezinsbond verdwenen de zegelboekjes. Vanaf dat moment werd en wordt er gespaard via de lidkaart. Nu kan iedereen die dat wil lid worden, vroeger niet.”

topmomenten

De voorbije 35 jaar zag Dirk het gezinsleven en de maatschappij in het algemeen veel veranderden. “Maar nu vergelijken met toen heeft geen zin”, vindt de voormalige voorzitter van de Gezinsbond Reninge. “Het is vooral belangrijk om steeds het positieve te zien in elke evolutie en de tijd niet te willen terugdraaien. Kinderen opvoeden is er niet makkelijker op geworden. Maar we moeten vertrouwen hebben in de opvoedkundige vaardigheden van de ouders en in de jeugd.”

Kinderen opvoeden is er niet makkelijker op geworden

“In al die jaren hebben we veel mooie momenten meegemaakt met onze bondsafdeling”, blikt Dirk terug. “Zo was de echte Nonkel Bob bij ons te gast, kwam de nationaal voorzitter vanuit Brussel onze leden toespreken, vierden we in 2004 ons 75-jarig bestaan met een onvergetelijk bondsweekend en organiseerden we een echte honeymoonquiz. Ook ‘koken voor mannen’ en de vrouwen die daarna kwamen proeven, het aanplanten van het eerste geboortebos in Lo-Reninge in 2009 (ondertussen vonden al zeven aanplantingen plaats, red.) samen met de andere bondsafdelingen in onze gemeente, het kindercarnaval, Reninge zingt Kerst, Papa Chico, Vaderdag en Moederdag, de paaseierenraap, onze jaarlijkse succesvolle fietstocht en het kermisweekend dat we telkens helpen animeren, zullen me altijd bijblijven.

Ook aan de goede samenwerking met andere plaatselijke verenigingen houd ik veel positieve ervaringen over. Gezinnen en kinderen samenbrengen, leuke activiteiten aanbieden in een gezellige sfeer en het dorpsleven een positieve impuls geven op een gezinsvriendelijke manier, blijven edele doelen van de Gezinsbond.”

Actief bestuur

“Net zoals een bloem of een plant niet zonder verzorging kan, zo kan een vereniging ook niet bloeien zonder een sterk en actief bestuur”, gaat Dirk verder. “Ik dank alle bestuursleden met wie ik samenwerkte uitdrukkelijk voor de fijne samenwerking tijdens mijn jaren als voorzitter. Steeds voelde ik bij iedereen de warmte, de inzet en de verbondenheid. Het was voor mij een eer om voorzitter te mogen zijn van een bloeiende vereniging die zich steeds opnieuw weet te profileren. Ik heb het altijd met hart en ziel gedaan.”

Niet stilstaan

“Ik geef het voorzitterschap door omdat we moeten durven verjongen”, besluit Dirk. “Zoals ik al zei: continuïteit is belangrijk. De wereld evolueert snel, verenigingen en ideeën ook, stilstaan is achteruitgaan. We moeten durven vernieuwen. Ik ben blij dat Fien het voorzitterschap met enthousiasme overneemt. Ze moet dit vooral op haar manier invullen en haar eigen stempel drukken. Ze krijgt de volle steun van het hele bestuur. Fien kan ook steeds op mij blijven rekenen, want ik blijf een enthousiast bestuurslid met actieve inbreng.

Ik was enigszins verrast maar uiteraard opgetogen toen ik tijdens de nieuwjaarsreceptie nog even in de bloemetjes werd gezet en een mooie attentie ontving. In een sfeervol versierde zaal was het zoals steeds een leuke en gezellige avond. Ik houd enkel positieve ervaringen over aan dit mooie avontuur dat nog niet ten einde is. Ik kan iedereen aanraden om zich aan te sluiten bij onze bloeiende vereniging. Ons jaarprogramma biedt voor elk wat wils.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier