Digitaal Keikoppencarnaval is groot succes

De organisatie trakteerde de Poperingenaars op een online alternatief met speeches van onder anderen burgemeester Christof Dejaegher en dj-sets van bijvoorbeeld Lennert V.© LBR
De organisatie trakteerde de Poperingenaars op een online alternatief met speeches van onder anderen burgemeester Christof Dejaegher en dj-sets van bijvoorbeeld Lennert V.© LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Praalwagens, confetti en gemaskerde Poperingenaars in de straten, zo had het afgelopen weekend er moeten uitzien tijdens het Keikoppencarnaval. Maar dat was zonder corona gerekend. De organisatie trakteerde de Poperingenaars zondag wél op een online alternatief met speeches van onder anderen burgemeester Christof Dejaegher en dj-sets van bijvoorbeeld Lennert V. “Zoveel positieve reacties! Vanuit Poperinge, Roeselare, Oosterhout en zelfs Aalst. Dat doet deugd”, zegt Jeroen Horré van het Keikoppencarnaval.

Ook dit jaar geen Kindercarnavalsstoet of Keikoppencarnavalstoet, geen Pàààrdong Gàààrçong parcours en al zeker geen jaarlijkse maskerade langs de Poperingse horecazaken. “De voeling met het Keikoppencarnaval wilden we echt blijven behouden. Coronacrisis of niet”, zegt voorzitter Lieven Ryckbosch.

“We moesten dus creatief aan de slag om een alternatief op poten te zetten, want door de coronamaatregelen waren we uiteraard ook beperkt in de uitvoering daarvan. Met steun van Stad Poperinge en de inzet van ons eigen bestuur mogen we, volgens mij, heel tevreden zijn met onze alternatieve evenementen. Zowel de carnavalswandeling, de tekenwedstrijd, de digitale carnavalszitting en de dj-sets waren een succes.”

Stadsprins Ditn

Tijdens de digitale carnavalszitting stak burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) de carnavalisten een hart onder de riem. “Het hoogtepunt moet toch het ‘digitale’ weerzien geweest van onze vrienden ‘De Askruizen’ uit Oosterhout.” Ook stadsprins Ditn en zijn hofmaarschalk Pedro gaven een speech en zorgden voor een muzikale noot.

Vlak voor de eerste lockdown werd ik de nieuwe stadsprins . De ervaring die ik toen kon opdoen was heel leuk, maar het is spijtig dat ik mij niet hebben kunnen tonen aan het Poperingse publiek en daarbuiten”, zegt Diederik ‘Ditn’ Vanhee, Prins Carnaval 2020.

“Deze digitale carnavalszitting vind ik persoonlijk een goed initiatief, omdat we op deze manier de voeling met het carnaval blijven behouden. Natuurlijk gaat er niets boven een heftig feestweekend met mijn hofmaarschalk Pedro en mijn volledige entourage. Het moment dat ik de carnavalisten kon toespreken langs de digitale weg was voor mij het mooiste moment van vandaag.”

Coronaproof carnaval vieren 🎉🎉

Geplaatst door Keikoppencarnaval op Zondag 14 maart 2021

“Wat was het fijn om nog eens mijn eigen nummer van tijdens mijn verkiezing met de carnavalisten te delen! Ik hoop dat iedereen heeft kunnen genieten van deze digitale carnavalszondag. Zelf ben ik met mijn hofmaarschalk Pedro, mijn carnavalspeter Sandro en carnavalsmeter Debbly van de carnavalswandeling gaan genieten. Wanneer het mag en kan, gaan we er met z’n allen tegenaan, maar voor nu wens ik iedereen vooral een goede gezondheid.”

Na de speeches konden de ‘aanwezigen’ in hun eigen bubbel uit de bol gaan tijdens enkele dj-sets. “Tijdens de dj-sets namen we de kijkers mee doorheen de geschiedenis van het Keikoppencarnaval en dat aan de hand van oude carnavalsbeelden”, vertelt Jeroen Horré.

Samen met Kevin Papegaey en David Bamelis stak hij de digitale carnavalszondag in elkaar. “David zorgde voor de montage en dat was een hele karwei! We kregen heel veel positieve reacties. Zowel uit Poperinge, Roeselare, Oosterhout en zelfs uit Aalst. Er waren meer kijkers dan verwacht, zo’n 600-tal. We zijn heel tevreden en de positieve reacties doen deugd.”

Geen prinsenverkiezing

In 2022 viert het Keikoppencarnaval zijn 55-jarig bestaan. “We werken hier nu al aan om via een ‘specialleke’ ons jubileum in de verf te zetten. Sowieso gaan we van start op 12 november 2021 met een grote fuif in de Maeke Blyde in Poperinge. De Partyfriex, van ‘ik moet zuipen’, zullen aanwezig zijn. Nog een drietal andere artiesten zullen de affiche nog aanvullen”, aldus Lieven.

Volgend jaar staat de traditionele prinsverkiezing niet gepland. De huidige prins Ditn en zijn hofmaarschalk hebben hun carnavalsweekend nog niet gekregen. De kandidaten Guillaume en Djorry hebben wel al toegezegd voor een deelname aan de prinsverkiezing in 2023.

Echt carnavalsweekend

Prins Carnaval 2020 ‘Ditn’ kijkt alvast uit naar de Keikoppencarnavalsstoet van 2022. “Samen met mijn hofmaarschalk Pedro kon ik nog niet genieten van een echt carnavalsweekend in Poperinge. Vanop de praalwagen kon ik niet, samen met de andere stadsprinsen, zwaaien naar de Poperingenaars.”

“Daar heeft corona een stokje voor gestoken en hierdoor voel ik me nog niet voldaan. Ik kijk er zo naar uit om een volwaardig weekend als Prins Carnaval van Poperinge te beleven. Mijn grootste droom is om te kunnen schitteren in de Keikoppencarnavalsstoet van 2022”, zegt Prins Carnaval Ditn.

“Ondanks het feit dat er geen verkiezing zal zijn in 2022, kijken we wel om een alternatief uit te werken voor die dag. De rest van het weekend moet nog gepland worden. Het staat wel al vast dat we opnieuw carnaval naar de cafés willen brengen om de horeca een hart onder de riem te steken. Onze kerstchalet op de kerstmarkt eind dit jaar staat ook al op het programma”, geeft Lieven nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier