Deerlijkse Veerle is 15 jaar stuwende kracht van vzw Fibroveerke

De vzw Fibroveerke bestaat 15 jaar. Veerle Derammelaere is nog altijd de stuwende kracht achter de organisatie. Haar man Nico Ornelis is ook betrokken bij de organisatie. (Foto DRD)
Redactie KW

De vzw Fibroveerke, de zelfhulpgroep voor mensen met fibromyalgie, is 15 jaar jong. Veerle Derammelaere is niet alleen de stichter van Fibroveerke maar al die tijd ook de stuwende kracht achter de organisatie. Op initiatief van Ic Dien Deerlijk vindt op donderdag 11 november een benefiet mosselmarathon plaats ten voordele van Fibroveerke.

Fibromyalgie is een ernstige chronische spierziekte, die nogal wat gelijkenissen vertoont met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). “Het is een ongeneeslijke ziekte die de spieren en de pezen aantast”, stelt Veerle Derammelaere.

“Mensen met fibromyalgie hebben last van pijn, stijfheid en vermoeidheid in de spieren, pezen en banden rond de gewrichten. Meestal zijn het overactieve mensen die vergeten op de rem te staan en dan meer tijd nodig hebben om te recupereren. Om mensen met fibromyalgie te verenigen, hebben we 15 jaar geleden Fibroveerke opgericht. De vzw richt zich tot iedereen die met fibromyalgie te maken krijgt. Velen beleven door de invloed van ervaringsdeskundigen en ontmoetingen een ‘nieuw’ leven.”

Veerle Derammelaere, die samen met haar echtgenoot Nico Ornelis (57) in de Beverenstraat woont, werd in het begin van dit millennium zelf geconfronteerd met fibromyalgie. Ze was een overactieve vrouw en kreeg plots af te rekenen met allerlei pijnen. Op de duur kon ze nog nauwelijks stappen, zitten of liggen omdat al haar gewrichten ontstoken waren. Pas na een waslijst aan onderzoeken, kreeg haar aandoening een naam: fibromyalgie.

Ontmoeten

“Wie onverwacht geconfronteerd wordt met pijn en ernstige moeilijkheden, voelt zich ontredderd”, gaat Veerle verder. “Om terug greep te krijgen op het leven, zoek je hulp, informatie en houvast. De professionele hulpverlening komt maar voor een deel tegemoet aan deze nood. Daarom zoek je een lotgenotengroep om te kunnen begrijpen en aanvaarden wat er aan de hand is. Fibroveerke stimuleert mensen om te blijven geloven in hun eigen krachten en kunnen.

“We zijn ondertussen 15 jaar bezig. We hebben een vaste kern enthousiaste vrijwilligers, leden en partners. Onze creanamiddagen zijn seizoensgebonden. Op lokale marktjes verkopen we zelfgemaakte haakwerkjes en wenskaarten om de werking verder in stand te kunnen houden”, aldus Veerle.

Mosselmarathon

“In het kader van ons vijftienjarig bestaan beleefden we op 9 juli een geslaagde muzikale namiddag met optredens van Joachim Wannyn en accordeonist Marino Punk. Op donderdag 11 november organiseert Ic Dien Deerlijk in het Sportcentrum een benefiet mosselmarathon ten voordele van onze vereniging. Er kunnen doorlopend mosselen worden gegeten van 12 tot 21 uur. De deelname in de kosten, waardebon van 5 euro voor de bowling inbegrepen, bedraagt 26 euro. Er is ook gratis grime voor de kinderen. Voor kaarten kan men terecht in het Sportcentrum, Bib, Café Soeur Sourire en op 0475 98 22 68.” (DRD)

Info: Fibroveerke, 056 70 32 45, www.fibroveerke.be en info@fibroveerke.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.