De zomerplannen van de Chiro’s uit Roeselare: “Kampen worden veilig en plezant”

Bovenaan Emma Alleman, Hanne Moerman, Ilya Bielen, Guillaume Mahieu, Mien Vanhecke, Tom Moerman. Onderste rij: Juliette Van Ryssel, Maika Strobbe, Nel Dedeurwaerder, Janne David, Annebeth Hollevoet, Justine Vandaele, Birgit Loncke. © Stefaan Beel
Redactie KW

Chiro Vlotterke, Chiro Romejo en Chiro Jomego zijn afgelopen schooljaar creatief uit de hoek moeten komen om plezante en veilige activiteiten te organiseren. Nu gaan ze goed voorbereid en vol enthousiasme op zomerkamp naar respectievelijk Wanze, Elzele en Essen.

Chiro Vlotterke is van zondag 11 tot dinsdag 20 juli op kamp in Wanze in Wallonië, waar ze dicht bij een bos en dus afgezonderd van de drukke stad vertoeven. Een van de leidsters, Hanne Moerman (22) klinkt alvast enthousiast: “Dit jaar is alles goed geregeld. We vormen slechts één bubbel in plaats van drie zoals vorig jaar. Toen waren ook contactspelletjes verboden, evenals de dagtocht, maar nu mogen die wel weer. Ook een uitstapje naar het zwembad staat gepland. Uiteraard moeten we nog altijd letten op hygiëne.”

Door de coronamaatregelen bleef het moeilijk om activiteiten te organiseren. Zo kon bijvoorbeeld de jaarlijkse dia-avond noch de spaghettiavond plaatsvinden. In plaats daarvan hebben de leden aan het begin van het jaar zelf een aperomand samengesteld, waarvan de mensen thuis konden genieten. “Uiteindelijk zijn we erg blij en dankbaar dat we toch nog bepaalde activiteiten mochten organiseren. Jeugdwerk is belangrijk voor kinderen, het is een meerwaarde voor hun ontwikkeling en wij als leiders zagen dat de kinderen er deugd van hadden.”

Spel in het bos

Emily Beelprez (20), een van de leidsters van Chiro Romejo, sluit zich daarbij volledig aan: “Vorig jaar was alles veel beperkter en toen is het ook gelukt. De regels blijven streng voor contact met externen, maar wij hebben voor onze leden al heel wat activiteiten gepland zoals een wandeltocht, gaan zwemmen en een spel in het bos.” Chiro Romejo vertrekt woensdag 21 juli met een tachtigtal leden op een tiendaags kamp naar Elzele, dicht bij Ronse. Om de kosten wat te drukken, hebben ze het hele schooljaar door inzamelacties georganiseerd.

“Vooral het eten voor het kamp vormt de grootste kost. Daarom proberen we het altijd rechtstreeks bij de veiling af te halen in plaats van voeding in een supermarkt te kopen. We werken ook samen met andere jeugdbewegingen om bepaalde groepsaankopen zoals tafels te doen.”

Creatief

De leiding van Chiro Jomego is alvast in het begin van de vakantie op weekend gegaan naar Ieper, onder andere om de plannen voor het zomerkamp te bespreken. Hun kamp vindt van zaterdag 31 juli tot dinsdag 10 augustus plaats in Essen. “Die plaats is al twee jaar op voorhand vastgelegd”, zegt hoofdleider Klaas Boucneau (21). De kinderen van de lagere school zullen in gebouwen slapen, de jongeren van het middelbaar in tenten. Op een tweedaagse met de leden uit het middelbaar na, is deze jeugdbeweging van plan om zo veel mogelijk op het kampterrein zelf te blijven, zodat contact met externen vermeden wordt. In ieder geval staat er al een creatieve namiddag op het programma, een bezinning, avond- en nachtspelletjes en een barbecue.

De kinderen uit de lagere school zullen misschien eens naar het zwembad kunnen gaan, al is dat nog onzeker. “Die onzekerheid vormde toch wel de grootste frustratie afgelopen schooljaar. Door de coronamaatregelen die constant veranderden, moesten we telkens opnieuw bespreken wat we al dan niet konden uitvoeren. Op den duur werd het ook lastig om altijd onlineactiviteiten uit te vinden.” (SM)