De vinken mogen weer volop suskewiet zingen in Lendelede

Rafaël Vandewaetere en Patriek De Bruyne van de vinkenmaatschappij Koninklijke Verenigde Liefhebbers in de Nelcastraat, waar de eerste post-coronavinkenzetting op Lendeleedse bodem plaatsvond. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Zaterdag en zondag hoorden we weer suskewiet zingen in de Nelcastraat. De nationale veiligheidsraad legden de vinken meer dan twee maanden zwijgverbod op. “We zijn blij dat we weer onze geliefkoosde hobby kunnen beoefenen”, zegt Raf Vandewaetere, secretaris van de Verenigde Liefhebbers

De Koninklijke Maatschappij Verenigde Liefhebbers (KVL) gaf haar eerste na-coronavinkenzetting niet op maandag 1 juni, de eerste dag dat het weer mocht, maar pas op zondag 14 juni. “De coronamaatregelen waren in het begin van de maand nog heel streng”, zeggen voorzitter Ignace Vandewaetere, secretaris Raf Vandewaetere en penningmeester Patriek De Bruyne. “Men moest vooraf inschrijven via sms, er mochten maximum maar 20 deelnemers zijn, tot een kwartier vóór de start van de zetting moesten de deelnemers in de auto blijven zitten en uiteraard moest iedereen altijd een mondmasker aan hebben. We zouden begin juni waarschijnlijk voor een zetting amper een 10 à 15 inschrijvingen gehaald hebben. Het was allemaal nogal ongewoon die eerste dagen. En dat zou niet de moeite geweest zijn om daaraan te beginnen. Vandaar dat we wachtten tot zaterdag 14 juni vooraleer we onze eerste zetting organiseerden.”

Site Nelca

“De dag nadien was het de beurt aan die andere Lendeleedse vinkenmaatschappij De Lustige Zangers, maar omdat hun voorzitter André Debruyne omwille van gezondheidsreden er niet bij kon zijn, hebben wij als ‘Verenigde Liefhebbers’ de organisatie van hun vinkenzetting overgenomen. Op zaterdag waren er 37 en de zondag 42 deelnemers. En we denken dat we daar heel tevreden over mogen zijn”

De nieuwe locatie op de site Nelca, in de Nelcastraat, is voor de Verenigde Liefhebbersen De Lustige Zangers een voorlopige locatie waar ze van de gemeente toelating kregen om vinkenzettingen te organiseren. “Het is daar nu nog een heel rustige alternatieve locatie en hopelijk mogen we daar de komende jaren blijven organiseren”, zegt ons drietal.

Regeltjes

“Wij storen niemand en niemand stoort ons vinkenliefhebbers! Als we vroeger in de Kortrijksestraat organiseerden moesten we de straat afzetten van aan den Ast in Izegem tot in Sente. En dat was niet altijd leuk voor de bewoners, noch voor de automobilisten of fietsers die daar eventueel moesten zijn.”

“De jonge generatie is gewoon niet meer in de vinkensport geïnteresseerd”

“In 1985 hadden we een keer 301 deelnemers op een zetting, tien jaar geleden waren er dat soms 100 en vijf jaar geleden een 60-tal. De jonge generatie is gewoon niet geïnteresseerd in de vinkensport. Ook niet in het kweken van vinken en vogels in het algemeen. Deels omdat er veel te veel regeltjes opgelegd worden en deels omdat ze te veel andere recreatieve mogelijkheden hebben wellicht.”

Gemiste inkomsten

Gemiste inkomsten zijn er ook. “Ja die van onze kaarting die niet kon plaatsvinden tijdens de lockdown. “En dat is toch wel één van onze voornaamste bronnen van inkomsten. Maar we kaarten nu wel op 21, 22 en 23 augustus. Andere inkomsten zijn de jaarlijkse subsidie van de gemeente en de bijdragen van onze sponsors. De leden betalen 35 euro lidgeld per jaar, maar daarvoor mogen ze wel gratis komen eten op het kampioenenfeest.”

De Verenigde Liefhebbers (KVL Lendelede) en De Lustige Zangers organiseren volgende zettingen tot eind juli: donderdagvoormiddag 25 juni, lokaal De KLuisberg (KVL); zaterdagvoormiddag 27 juni, lokaal De Langemunte (De Lustige Zangers); zondagvoormiddag 5 juli, lokaal De Langemunte (De Lustige Zangers); maandagvoormiddag 6 juli, lokaal De Langemunte, iedereen gratis prijs (KVL); zaterdagnamiddag 11 juli, lokaal De Kroone, iedereen gratis prijs (KVL); zondagvoormiddag 12 juli, lokaal Steuren Ambacht, voor iedereen een bloem en gratis 2 fruitmanden (KVL); donderdagvoormiddag 16 juli, lokaal Drie Koningen, voor iedereen een bloem en gratis prijs (KVL); zondagvoormiddag 19 juli, lokaal De Langemunte, (Lustige Zangers); donderdagvoormiddag 23 juli, lokaal Drie Koningen (KVL).

De voormiddagzettingen starten telkens om 9 uur, de avondzetting start om 17 uur. (IB)

Opgericht in: 1931

Voorzitter: Ignace Vandewaetere.

Aantal leden: 37.

Lokaal: cafetaria Steuren Ambacht, Steuren Ambacht 2 a, Lendelede.

Lidgeld: 35 euro. Daarin is gratis eten op de kampioenenviering begrepen.

Info: rafvandewaetere@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier