De Scute wil Blankenbergs erfgoed bewaren: “Jonge leden nodig om mooie projecten te realiseren”

Redactie KW

In het begin van de 20ste eeuw was Blankenberge de verzamelplaats van ‘de beau monde’. Rijke stadslui die ervan genoten om hun vakantie aan zee door te brengen. Maar eeuwen geleden was het al een dorp waar heel wat vissersfamilies woonden. De Scute is een van de verenigingen die zowel het materiële als immateriële kusterfgoed van de kustgemeente wil bewaren.

Hoofddoel van De Scute is dus het in stand houden en opnieuw tot leven brengen van het maritiem patrimonium. Daarnaast organiseert de vereniging ook vorming over de bouw van authentieke vissersvaartuigen en activeert ze de banden met havens en nautische verenigingen in binnen- en buitenland. De Scute wordt terecht als een van de belangrijkste ambassadeurs van het Blankenbergse maritieme erfgoed beschouwd.

Frank Panesi (71) vertelt enthousiast over het ontstaan en de activiteiten van de vereniging waarvan hij ondertussen al bijna 11 jaar voorzitter is.

“Het begon zowat 30 jaar geleden toen Herman Dewit van folkgroep ‘t Kliekske en zeilmaker Achiel Wittevrongel de handen in elkaar sloegen. Het eerste project van de Scute was de bouw van een replica van de B1 Sint-Pieter. Een groep enthousiaste vrijwilligers werkte ruim zes jaar aan deze legendarische Blankenbergse schuit. Later volgden nog de restauratie en de uitbating van de garnaalboot B72 Jacqueline Denise en de bouw van een podiumboot.”

Kleinere projecten

“De voorbije jaren realiseerden we vooral kleinere projecten zoals het herstel van een Mirror zeilboot en de bouw van vier Dory’s. Momenteel staan met de afbouw van een garnaalkotter en de bouw van de Atkin Vintage Sloep twee interessante nieuwe uitdagingen op stapel.”

Door corona staan de verschillende activiteiten van de Scute op een laag pitje. “De meeste van onze leden behoren tot de risicogroep van 65-plussers. Het is bijgevolg aangewezen om extra voorzichtig te zijn. Onze projecten en de deelname aan evenementen in binnen- en buitenland staan al verschillende maanden op een laag pitje of zijn al een hele tijd opgeschort.”

“Met inachtneming van alle coronamaatregelen hebben we eind mei voorzichtig onze activiteiten terug opgestart. Ondertussen liggen we alweer verschillende maanden stil waardoor het risico bestaat dat verschillende leden misschien zullen afhaken.”

“Via sociale media en wekelijkse mailtjes met info proberen we het contact met onze leden te onderhouden. We achten ons gelukkig dat tot op heden alle Scuteleden gespaard bleven van besmetting met het gevaarlijke virus.”

Jaarlijkse subsidie

“Ook financieel is corona een spelbreker voor de vereniging want we halen een deel van onze financiën uit de organisatie van evenementen en sponsoring. Gelukkig waarborgt de stad een jaarlijkse subsidie voor onze vertegenwoordiging van Blankenberge op maritieme evenementen in binnen- en buitenland”, aldus Frank Panesi.

Op de vraag hoe hij de toekomst van de vereniging ziet, antwoordt de voorzitter enthousiast. “Ik hoop dat de Scute nog lang haar werking kan verderzetten en dat we jonge leden kunnen aantrekken om mooie projecten en evenementen te realiseren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.