De Kateiestampers kunnen na coronapauze weer de weg op

De Kateiestampers hebben na de coronacrisis enkele grote ritten gepland. (foto LC)
Redactie KW

Net zoals bij de andere wielertoeristenclubs hebben de leden van wtc De Kateiestampers uit Middelkerke dit jaar heel wat minder gezamenlijke kilometers op de teller staan dan andere jaren. Toch hebben ze nog mooie ritten op de planning staan.

“We zijn met volle moed en evenveel goesting gestart tijdens het eerste weekend van maart, maar na twee weken zijn we door covid-19 moeten stoppen”, zegt voorzitter Dimitry Vanoverschelde. “Spijtig, want we hadden een prachtig programma voorzien met enkele mooie en zelfs meerdaagse uitstappen. Volgend jaar bestaat onze club 50 jaar en we hopen natuurlijk allemaal dat we dit uitbundig kunnen vieren. Ondertussen zijn we weer van start gegaan en bij niemand lijkt de goesting van enkele maanden geleden getemperd. We hebben ons programma herzien en maken dit jaar van de nood een deugd.”

Eerste babbels

Het idee om een wielertoeristenclub op te starten dateert eigenlijk al van in 1969, maar het duurde tot in 1971 vooraleer de eerste ritjes in clubverband werden gereden. “In de jaren 60 en 70 begon wielertoerisme echt wel op te komen en te floreren en het was in café De Sportwereld dat de eerste babbels en aansluitende vergaderingen voor het oprichten van een club plaatsvonden. De initiatiefnemers waren René Pylyser, Daniël De Jonghe, Camiel Vergauwe, Maurice Deschacht, Hubert Titeca, Jozef Laleman, Jozef Bouveroux en Theo Deputter. We vonden een sponsor bij directeur Bouveroux van het casino Middelkerke, het lokaal werd uiteraard café De Sportwereld.”

Trip naar Lourdes

De Kateiestampers werden eigenlijk opgericht in de schoot van de Middelkerkse Veloclub De Jonge Vluchters, die al in 1924 actief was in de gemeente met het organiseren van wielerwedstrijden. Het aanvankelijke doel was eigenlijk de streek beter te leren kennen en dat al fietsend te doen, maar na een tijdje werd ook deelgenomen aan tochten van andere clubs. Zo doorkruisten ze het hele land. Meer nog, naast de bevriende en eigen ritjes werden ook trips naar het buitenland ondernomen met als topper Lourdes. De club kon altijd rekenen op een puik bestuur en kende voorzitters als Kef Laleman, Jozef Bouveroux, Philippe Bouverou, Willy Declerck, Hubert Titeca, Hubert Lombary, Patrick Tratsaert en huidig voorzitter Dimitry Vanoverschelde. “In 1993 werd ons lokaal Ter Duinen in de Westendelaan en daar zijn we gebleven tot de uitbater, de inmiddels overleden Frans Serruys, de zaak stopzette wegens ziekte. Op vandaag is ons clubhuis gevestigd in de kantine van het Mikaj-plein” zegt voorzitter Vanoverschelde. “We kunnen ook al 25 jaar, sedert 1995, rekenen op dezelfde sponsor Charles De Poortere.”

Aperitiefje drinken

Wtc De Kateiestampers telt 30 leden en rijdt iedere zaterdagnamiddag om 13.30 uur en op zondagmorgen om 9 uur. “De ritten op zaterdag zijn de langste, dan werken we een afstand af van zo’n 90 tot 100 kilometer aan een tempo dat voor iedereen haalbaar is. Dat is zo’n 25 km per uur. Op zondag zijn de ritten korter, want we maken er een gewoonte van om na de zondagsrit een aperitiefje te drinken”, lacht Dimitry. Met uitzondering van enkele jongere leden is het merendeel van de wielerfanaten van De Kateiestampers meer dan 60 jaar en de club telt zowel inwoners van Middelkerke als tweedeverblijvers.

“2020 wordt ook voor ons een heel speciaal jaar”, zegt Dimitry. “We werken normaal met een puntensysteem voor de leden, maar dit jaar delen we bij aanwezigheden geen punten uit en natuurlijk is ook heel ons programma gewijzigd. Wij organiseren jaarlijks in samenwerking met Cycling Vlaanderen twee evenementen die we nu hebben moeten annuleren. Een daarvan is de trip tijdens de Sluzekermesse. Ook de barbecue in juli moet er aan geloven en ook onze meerdaagse trip naar Zeeland met drie overnachtingen is geschrapt in de agenda. Gelukkig zijn er nog enkele leuke uitstappen die we wel kunnen doen. Onze meerdaagse wordt vervangen door een grote rit naar Nederland. We volgen er de Maerlantroute, die loopt langsheen Damme, Sluis, Aardenburg en Maldegem. We hebben ook nog een grote tochten naar Wevelgem, naar Cassel en de DIMI-route. Dit is een tocht naar Wakken, de plaats van waar ik afkomstig ben.”

Door het coronagebeuren wordt iedere keer een baankapitein aangesteld die nauwlettend in het oog houdt of alle regels worden nageleefd en kunnen enkel leden deelnemen.

De Kateiestampers

Opgericht in: 1971

Voorzitter: Dimitry Vanoverschelde

Ledenaantal: 30

Lokaal: Kantine Mikajplein

Wielertoeristenclub De Kateiestampers organiseert zelf tochten voor de leden, maar pakt ook enkele keren per jaar uit met een rally waaraan ook niet-leden kunnen deelnemen. Zowel op zater- als zondag zijn te terug te vinden op de West-Vlaamse wegen en durven ook wel eens de grens over te steken om het landschap bij onze Noorder- of Zuiderburen te verkennen. Naast het sportieve is de vriendschappelijke sfeer een van de troeven binnen de groep.

Info: divano83@hotmail.com