De Kasteelvink uit Gits moet noodgedwongen seizoen stopzetten

Op de proefzetting deden Marcel Verduyn, Ann Muylle, Georges Soenen, Filip Devos, Erik Nollet, Dirk Demeulenaere, Filip Devos, Rudi Demeulenaere, Hubert De Boo, Etienne Vandeputte, Francis Soenen, Raf Werbrouck, Urbain Diopere, Gaby Roelens, Pascal De Sante, Johan Vangheluwe en Rik Vandecasteele mee. (foto EV) © (foto EV)
Redactie KW

De coronacrisis trok een streep door het seizoen van De Kasteelvink. Vinkenzetten gebeurt nochtans in openlucht, maar de zoektocht naar een geschikt lokaal gooide roet in het eten. “We hopen dat de leden ons volgend seizoen trouw blijven”, klinkt het bij De Kasteelvink.

Zaterdagochtend in de Bosstraat in Gits. De vinken fluiten gewillig van suskewiet terwijl de vinkenzetters ijverig streepjes zetten. De vinkensport vindt altijd buiten plaats en standaard zit er ruim twee meter tussen de deelnemers. Je zou dus mogen verwachten dat de vinkeniers hun seizoen nog hebben kunnen redden. Toch kon De Kasteelvink dit seizoen niet meer volwaardig heropstarten. Ook de jaarlijkse barbecue viel in het water.

“Omdat we geen geschikt lokaal vonden, hebben we deze beslissing moeten nemen”

“We hebben een mooi lokaal in De Waaiberg. Maar ter bescherming van de bewoners konden wij daar de voorbije maanden niet meer terecht. Dat blijft waarschijnlijk nog zo tot 1 september. Daar hebben wij natuurlijk alle begrip voor. De gezondheid van de bewoners gaat voor en ook De Waaiberg moet de regelgeving volgen”, vertellen voorzitter Gaby Roelens en secretaris Greet Rogiers.

Seizoen stopgezet

De Kasteelvink heeft bij een normale zetting tientallen inschrijvingen. Die mensen komen na de zetting bijeen voor de prijsdeling.

“Dat samenzijn achteraf is heel belangrijk voor onze leden. We zijn dus op zoek gegaan naar een lokaal waar we na de zetting terecht konden. Het moest een ruime locatie zijn waar de mensen genoeg afstand zouden kunnen houden van elkaar. We hebben namelijk ook een aantal risicopatiënten in ons ledenbestand. Heel veel locaties en pistes lagen op tafel, zo ook een lokaal café en de sporthal in Gits, maar het draaide allemaal op niets uit. Daarom hebben we jammer genoeg beslist ons seizoen volgende week te stoppen”, klinkt het spijtig.

Proefzettingen

Onder leiding van Johan Vangheluwe en Erik Nollet organiseerde De Kasteelvink tot eind juni wel enkele proefzettingen. “Op deze proefzettingen is er geen inleg en zijn er ook geen prijzen. We zijn onze leden die hieraan hebben meegedaan heel dankbaar. Elders worden er wel al gewone vinkenzettingen georganiseerd dus het is normaal dat velen naar daar trekken. Hopelijk zullen onze mensen niet afhaken na dit gemiste seizoen en blijven ze ons trouw.” Aan een herhaling van dit gemiste seizoen volgend jaar willen Gaby en Greet nog niet denken: “We hopen dat die vraag zich niet stelt en dat het vinkenzetten volgend jaar weer een feest mag zijn”, klinkt het tot besluit. (EV)

Opgericht: op30 augustus 1937 in café De Duif langs de spoorweg in Gits.

Voorzitter: Gaby Roelens.

Aantal leden: 85.

Lokaal: sinds 1992 heeft De Kasteelvink een lokaal in De Waaiberg in de Koolskampstraat. De Kasteelvink organiseert sinds jaar en dag vinkenzettingen met tal van prijzen. Drie jaar geleden vierden ze nog hun 80-jarig bestaan, dat maakt haar tot één van de oudste Gitse verenigingen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.